Naslovnica Vijesti Svijet

Škotska zabranila pušenje u automobilu s djecom

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta.
05. prosinca 2016. u 00:15 4 komentara 429 prikaza
pušenje
Foto: Frank May/DPA/Pixsell

U ponedjeljak u Škotskoj, u sklopu vladina plana za "generaciju bez duhana", na snagu stupa novi zakon o zabrani pušenja u automobilu u kojemu se nalaze djeca. 

Po novom zakonu policija će osobe koje zatekne sa zapaljenom cigaretom u privatnom vozilu u kojem se nalaze maloljetne osobe kazniti sa 100 funta na licu mjesta.

Mačka Povećan rizik Pasivno pušenje šteti kućnim ljubimcima Čovjek jede ispred laptopa.Posao, ured, produktivnost izbjegavajte Navike koje imate, a koje su opasne kao i pušenje Nenad Sepak Pobuna ugostitelja zbog izmjena Zakona Država želi zabraniti pušenje i na terasi

Ako slučaj dođe do suda kazna bi mogla dosegnuti i 1000 funta. Zakon su u prosincu jednoglasno usvojili članovi škotskog parlamenta. Nova mjera uvedena je u sklopu plana škotske vlade o smanjenju stope pušenja na manje od pet posto do 2034. godine. 

"Nije sigurno zapaliti cigaretu kada je u automobilu dijete kojemu štete opasne razine kemikalija, čak i tijekom kraćih vožnji", rekla je škotska ministrica zdravstva, Aileen Campbell

Po podacima WHO-a pasivno pušenje povezuje se s razvojem astme, respiratornim upalama, rakom pluća i srčanim oboljenjima.

Usvajanje zakona pozdravile su udruge za borbu protiv pušenja, a udruga Ash Scotland smatra da ono šalje jasnu poruku o tome da bi djeca trebala odrastati u okolini bez duhanskog dima. 

"Iz razgovora s roditeljima znamo da žele zaštititi djecu od duhanskog dima, no često ne znaju dovoljno o tome u kolikoj je mjeri duhanski dim štetan i koliko dugo se zadržava u zraku čak i kada ga više ne možete namirisati", objasnila je izvršna direktorica Ash Scotlanda Sheila Duffy. 

Zakon o zabrani pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca na snazi je u Engleskoj i u Walesu od listopada 2015. 

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?

A1 izdvaja za Vas

 • ivanjoksimovic:

  Bravo. Civilizovan narod

 • Avatar Mad Rascal
  Mad Rascal:

  Bravo! Pravi Europljani! Ali zato mozes iz dzamije pozivati na pokolj "nevjernika" svaki dan, mozes sa tom ideologijom ispirati djeci mozak do mile volje, bez ikakvih sankcija! To je pravi recept za nestanak civilizacija.

 • river:

  A sad samo da zabrane seks na random mjestu proizvodnja bi se povecala 10 %