Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Školu u Vukovaru nazovite po žrtvi Ovčare Branimiru Polovini'

Iako je Branimir Polovina po nacionalnosti Srbin, i u obrani Vukovara se nije služio oružjem, agresori Branimiru Polovini nisu mogli oprostiti hrvatsko domoljublje te su ga 20.11.1991. ubili na Ovčari.
17. prosinca 2013. u 09:55 16 komentara 1910 prikaza
Vukovar
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Udruga pravnika Vukovar 1991. godine predlaže da se jedna od škola u Vukovaru nazove po radijskom tehničaru Branimiru Polovini koji je ubijen na Ovčari 20. studenog 1991. godine.

Priopćenje predsjednika Udruge pravnika Vukovar 1991. Zorana Šanguta prenosimo u cijelosti:

"Vukovarski branitelj Branimir Polovina rođen je 22.06.1950. u Vukovaru. Osnovnu školu "Vladimir Nazor" pohađao je u Vukovaru, a srednju tehničku školu, smjer radio-mehaničara, u Vinkovcima. Od 1.9.1972. godine djelatnik je Radio Vukovara, gdje je radio na mjestu radijskog tehničara do 20.11.1991.

Na početku agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku 1991. godine, Branimir Polovina dragovoljno se uključio u obranu Vukovara i svoje domovine Republike Hrvatske. Hrvatski Radio Vukovar, zahvaljujući radijskom tehničaru Branimiru Polovini, radio je cijelo vrijeme agresije do 18.11.1991. na kojem je Branimir obavljao sljedeće poslove:

-snimao reportaže na terenu

-improvizirao studio u nemogućim uvjetima na tri lokacije u gradu, gdje se radio morao seliti zbog ratnih djelovanja

-brinuo da djelatnici HRV-a imaju hranu i vodu

- druge kolege učio je poslu radijskog tehničara kako bi radio mogao nastaviti s radom u slučaju da on pogine.

Uz sve obveze i strahote koje nosi rat, Branimir Polovina i njegova djevojka Zvezdana Vladić vjenčali su se 20.07.1991. godine. Branimir Polovina sa svojim kumom Sinišom Glavaševićem zarobljen je u vukovarskoj bolnici 18.11.1991. Iako je Branimir Polovina po nacionalnosti Srbin, i u obrani Vukovara se nije služio oružjem, agresori Branimiru Polovini nisu mogli oprostiti hrvatsko domoljublje te su ga 20.11.1991. ubili na Ovčari.

Branimir Polovina identificiran je 28.02.1997. godine te sahranjen 11.03.1997. godine u Zagrebu na groblju Mirogoj. Kao istinski branitelj, Branimir Polovina je pokazao kako se domoljub postaje djelom i žrtvom za domovinu.

Stoga predlažemo da jedna škola u Vukovaru, u koju idu djeca svih nacionalnosti, nosi ime po Branimiru Polovini. Vjerujemo kako će ovaj prijedlog dobiti potporu gradonačelnika i svih članova gradskog vijeća Grada Vukovara."

>>Priznanje glavnoj sestri vukovarske ratne bolnice

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar El Indio
  El Indio:

  Ja sam ZA, postujem svakog koji je stao u obrani domovine

 • Gambit:

  Dobar potez. Svi znamo da je bilo -- i ima ih i danas, naravno -- Srba u Hrvatskoj kojima je Republika Hrvatska domovina. Nema ih u politici, ali ima Srba koji svakodnevno dijele sudbinu susjeda Hrvata. Polovina je bio domoljub. ... prikaži još! Mi smo također domoljubi, a ne nacionalisti, ne šovinisti. Samo želimo pravdu. Oni koji su odgovorni za smrt Polovine, hrvatskog domoljuba, moraju odgovarati za svoje djelo.

 • luena 01:

  Branimir (Branko smo ga svi zvali ,i njegove kolege ) Polovina svima nama je bio poznat kao dobar covjek . I treba da se nazove po njemu,,jednako je zasluzan kao i Sinisa ...