Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska medalja

Priznanje glavnoj sestri vukovarske ratne bolnice

binazija kolesar
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
16.12.2013.
u 18:16

Binaziji Kolesar uručeno najvrednije međunarodno priznanje za medicinske sestre – medalja The Florence Nightingale

Odlukom Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) ratnoj glavnoj sestri vukovarske bolnice Binaziji Kolesar (1938.) predsjednik RH Ivo Josipović uručio je The Florence Nightingale medalju. Riječ je o najvišem međunarodnom priznanju koje mogu primiti medicinske sestre, a o značaju nagrade govori i to da je Kolesar jedina sestra iz Hrvatske koja je dobila ovakvo priznanje od kako smo stekli neovisnost.

– Ovo je veliko priznanje koje je zapravo priznanje svim liječnicima, sestrama i drugim zaposlenicima s kojima sam zajedno radila. Ponosna sam na to jer je očigledno da je sav naš trud prepoznat i cijenjen – rekla je Kolesar. Govoreći o priznanju, još jednom je evocirala sjećanja na rat u tri mjeseca agresije na Vukovar. – Radili smo u iznimno teškim uvjetima i s nedovoljno lijekova i medicinske opreme. Spavali smo gdje smo mogli, bolnički kreveti bili su posvuda, hrane i vode nije bilo dovoljno. Unatoč svemu tome ni liječnici ni sestre nikad se nisu žalili na uvjete rada. Znali smo da moramo izdržati i sigurna sam da bismo izdržali i dalje da nije bila slomljena obrana grada. Improvizacija je bila temelj svega – kaže Kolesar. Podsjeća i da se, unatoč ratnim stradanjima, u bolnici na isti način skrbilo o svima jednako pa i o ranjenim pripadnicima TO i JNA. – Svi smo „uživali u istom komforu“. Uostalom, ranjeni pripadnici JNA i TO ležali su u prostorijama koje smo koristili kao bolničke sobe, zajedno s hrvatskim braniteljima. Jeli su što smo jeli i mi, imali vode koliko i mi. Nije bilo nikakvih razlika – ističe Kolesar. Poslije godina rada Kolesar se vratila u Vukovar u kojem prikuplja i obrađuje podatke vezane za ratna događanja u bolnici. Svjedočila je i na sudu u Haagu i to u slučajevima Slavka Dokmanovića i Veselina Šljivančanina.

>>'Da nije bilo konvoja svi bi oni završili na Ovčari'

Komentara 6

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
18:32 16.12.2013.

Cestitke gospodjo Kolesar! Bilo bi lijepo kada bi novinar napisao je li uopce i ako jest kakva priznanja,gdja.Kolesar dobila od RH.

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
19:53 16.12.2013.

I vidi sad ovo, priznjanje nije na latinici i cirilici. Ajmo, Pupovac i ostali, spontane demonstracije vukovarskih svrba. A oni su zasluzni za barem 50 % tog priznanja. Jer su je "poticali" na rad u te tri godine.

DK
Darko Kvarko
20:48 16.12.2013.

Prestrašno je to što ja za ovu gospođu, iako stvarno svakodnevno pratim vijesti, još do sada nisam čuo. Stvarno, sramota od svih vladajućih garnitura kao i od njihovih medijskih prirepaka. Svaka čast na priznanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije