Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje u paviljonu Vatikan na Expou 2020.

Škola iz Škabrnje kao pionir u cijeloj Europi uvela Li-Fi

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Škabrnje
Foto: Privatna fotografija
1/2
27.10.2021.
u 09:15

Predgovor za knjigu u kojoj je jedan od 25 primjera obrazovanja budućnosti i Osnovna škola Vladimira Nazora iz Škabrnje piše papa Franjo

Jedan od dvadeset i pet primjera iz cijeloga svijeta ukoričenih u knjizi o obrazovanju za budućnost, za koju predgovor piše papa Franjo, jest Osnovna škola Vladimira Nazora iz Škabrnje. Knjiga u kojoj se nalazi inspirativna priča o ovoj maloj školi smještenoj u zadarskome zaleđu, u selu u kojem 1991. godine nije bilo kuće u kojoj nije bilo žrtve, bit će predstavljena u paviljonu Vatikan na Expou 2020. otvorenom početkom ovoga mjeseca u Dubaiju. Škabrnjska škola, u kojoj je dvjestotinjak đaka, svojim je primjerom ušla u knjigu između više od tisuću pristiglih prijava. Autor je knjige britanskih aktivist indijskih korijena Satish Kumara.

Prešli u energetski razred A

Što su to Škabrnjani napravili tako posebno da će se njihova rada u uvodnome slovu dotaknuti i sam papa? Priča seže unatrag nekoliko godina, a s nama ju je podijelila Ina Matijević iz Koprivnice, inženjerka prehrambene tehnologije koja se specijalizirala za sistemski dizajn i svoju je karijeru strastveno posvetila radu s lokalnim zajednicama i podržavanju transformacijskih napora.

Baš kao i učenici škole i njezino vodstvo, i Ina je od početka involvirana u sve faze i provedbe svih projekata u školi koji su doveli do toga da je upravo OŠ Vladimira Nazora jedna od prvih škola u Europi koja je implementirala – svjetlosni prijenos interneta – koji koristi solarne LED diode za prijenos podataka umjesto radiovalova i pruža veću sigurnost i brzinu, do 100 puta bržu od uobičajenog Wi-Fi-ja. U proljeće ove godine na školskom su krovu postavljeni solarni paneli i sunce napaja 30 kW solara, pružajući električnu energiju LED svjetlima, Li-Fi internetu i električnom automobilu. Tako je škola iz energetskog D prešla u A razred. Projekt je vrijedan oko 750 tisuća dolara.

A sve je počelo u proljeće 2017. godine kada je Ina kontaktirala netom izabranog ravnatelja Marina Pavičića i potaknula ga da se škola prijavi na projekt Greenpeace “Krovovi na sunce”. Ravnatelj je tada predložio koncept školske kuhinje za učenike koji se još uvijek nose s teškim posljedicama rata. Tada nisu pobijedili, no već sljedeće godine Škabrnjani su dobili 100 tisuća dolara – nagradu nazvanu Zayed Sustainability Prize koju dodjeljuje vodstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata u spomen na osnivača emirata Zayeda bin Sultana Al Nahyanaa. Ta je nagrada namijenjena mladima za projekte s naglaskom na inovacijama, inspiraciju i utjecaj, a žiri u kojem su bili bivši predsjednik Islanda Olafur Grimsson, multimilijarder sir Richard Branson, bivši premijer Južne Koreje dr. Hang Seung-soo, Felipe Calderon Hinojosa, bivši predsjednik Meksika... u konkurenciji od čak 370 europskih škola ocijenio je najboljim projekt Škabrnjana “Sretna škola Plave ekonomije” o održivom razvoju. S obzirom na to da je u Škabrnji 2550 sunčanih sati godišnje, projektom su bili povezali obnovljive izvore energije pomoću solarnih tehnologija, čime se u konačnici uvelike smanjuju troškovi grijanja i električne energije, a višak struje namijenjen je za prodaju HEP-u. U projekt – čija je koordinatorica bila Ina Matijević, a voditeljica učiteljica Ivana Ražov – uklopili su i GLOBE program kojim se prati stanje okoliša mjerenjem i opažanjem na području atmosfere, vode, tla i pokrova, koji sponzorira NASA. Jedna je komponenta njihove Plave ekonomije i poduzetništvo putem učeničke zadruge Maslina.

Pobjeda im je omogućila da za potrebe školske kuhinje nabave malo dostavno električno vozilo i da škola u konačnici postane prva pasivna škola u Hrvatskoj. U to je vrijeme glavni cilj bio da instalirani sustavi mogu generirati 13.000 kWh električne energije svake godine uz 60.000 kWh topline. Škola je također smanjila potrošnju energije zamjenom 226 konvencionalnih LED žaruljama i nabavkom 110 ruksaka sa solarnim ćelijama i konekcijom za punjenje mobitela.

Sam projekt “Sretna škola Plave ekonomije” bio je inspiriran ekonomskim modelom održivog razvoja koji je osmislio Belgijac Gunter Pauli nakon što su japanska vlada i UN pozvali tog poduzetnika i vizionara da osmisli nove poslovne modele kao uvod u Protokol iz Kyota iz 1997. godine. Iste je godine pri sveučilištu UN-a u Tokiju osnovana Fondacija ZERI, svojevrsni globalni “trust mozgova” kreativnih umova, od znanstvenika do poduzetnika.

– Osvajanje ove nagrade značilo je i još uvijek znači puno za našu malu školu. Svijet održivosti naša je budućnost, a natjecanja i nagrade poput Zayed Sustainability Prize za održivost ključni su za ulazak u svijet održivosti i mogućnosti koje ona pruža. Kao pripadnik mladeži, biti dio ovoga značilo je otvoriti oči i proširiti vidike i na tome ću im biti vječno zahvalan. Doista vjerujem da je održivost jedini način na koji možemo živjeti svoj život ako želimo preživjeti i održati Zemlju zdravom. Prilika da naša mala škola sudjeluje u nečem tako velikom istinski je zaokret i nadam se da služi kao poticaj drugima da pokušaju, bore se i izazivaju jer, kao što vidimo, puno sjajnih stvari može proizaći iz toga – rekla je u siječnju 2018. godine u Abu Dhabiju po primitku nagrade u iznosu od 100 tisuća dolara tada škabrnjska osmašica Leonarda Škara koja je na svečanost otputovala s koordinatoricom Inom Matijević i voditeljicom projekta Ivanom Ražov.

Član Odbora u Škabrnji

Nagrada koju su tada Škabrnjani dobili za projekt školi je otvorila vrata za daljnje potpore. Škola je iskoristila fond od 100.000 američkih dolara koji je osigurao Zayed Sustainability Prize za održivost kako bi transformirala svoje terene i objekte, a izvorna sredstva dopunjena su s još 650 tisuća dolara.

Naime, nagrada im je omogućila da se prijave na Program operativnih fondova EU za konkurentnost i koheziju 2014.-2020. Ukupno osigurano financiranje brzo je odobrila Europska unija, a dodatno ga je dopunila Zadarska županija pa se u konačnici prikupilo spomenutih 750 tisuća dolara, što je dalo priliku školi da radi na dva paralelna projekta koji se nadopunjuju i omogućavaju potpunu obnovu. Posljednja faza provedena je ove godine. Radi se o osiguranju najnovije generaciju bežičnih mreža, podržavajući Wi-Fi6 kroz projekt e-Škole kojima upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET) s ciljem digitalne transformacije obrazovnih i poslovnih procesa u hrvatskim školama. Uz to, prelazak na Wi-Fi6 omogućio je školi da se podvrgne pilot projektu za svjetlosni prijenos interneta.

– Ako na svijet gledate svojim srcem, vidjet ćete nevjerojatne međusobne veze koje nastaju iznenadnim događajima, ljudima i idejama, a ti čimbenici vas vode u trenucima poteškoća i prepreka. Provedbom inspirativnog projekta Zayed Sustainability Prize u malom selu Škabrnji moja je želja dotaknuti srce svakog učenika i učitelja. Ako to može Škabrnja, može bilo tko – kaže Ina Matijević.

– Učinkovito raspoređivanje sredstava dobivenih nagradom Zayed Sustainability i prenošenjem vrijednosti izvan škole na lokalnu zajednicu postalo je simbolično uspješna priča i znak obnove nade za budućnost – riječi su Guntera Paulija, člana Odbora za izbor Zayed Sustainability Prize koji je u lipnju posjetio Škabrnju, na svečanoj završnici provedenih projekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije