Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skoko: Ponuda je slaba, a cijena visoka. A moderni turist želi istraživati, želi ljepotu i emociju

Imamo masovni turizam, Broj jedan smo u Europi po broju noćenja na broj stanovnika. Ali, što ako se Dubrovčani počnu iseljavati?
30. rujna 2017. u 17:50 4 komentara 324 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti, vodeći stručnjak za brendiranje destinacije, upozorio je na neiskorištene potencijale našeg turizma.

Turistička patrola Svečana dodjela U Zadru turist brzo uđe u đir, ode na kavu, pjacu

– Možemo li biti zadovoljni uspjesima hrvatskog turizma? Naravno da možemo, podaci su optimistični, povećanja su na svim razinama. Ali, što je činiti da budemo bolji? Povećati snagu brenda, povećati broj dolazaka u pred i posezoni, povećati dnevnu potrošnju. Postići ćemo to, ali pitanje je u samoj kvaliteti, ali i vodimo li brigu o zadovoljstvu lokalne zajednice. Sjetite se prosvjeda protiv gostiju ovog ljeta, recimo, u Španjolskoj – kaže Skoko.

Što traže moderni turisti?

Stella Ronner intervju: Stella Ronner Ne dajte da vam masovni turizam uništi prirodne ljepote Hrvatske

– Ljepotu, kvalitetu smještaja, lijepo vrijeme, destinacije bez gužvi, gastronomiju, kulturnu ponudu, mogućnost istraživanja. Zadnjih pet godina moderan turist traži i emocionalni doživljaj, želi vidjeti nešto neviđeno, priču za prepričavanje, ali i bijeg od svakodnevne gužve i stresa.

Koji su nam potencijali?

– Još uvijek živimo od rente, slaba je ponuda, a cijena visoka. Za hotel s tri zvjezdice naplaćivati kao za pet zvjezdica, nije rješenje. Imamo masovni turizam, izniman pritisak na prostor. Broj jedan smo u Europi po broju noćenja po broju stanovnika. Ali, ako se Dubrovčani počnu iseljavati iz Starog grada, to postaje problem. Privatni smještaj još je uvijek 50 posto kapaciteta, a iznosi 15 posto prihoda. Na kontinentu, recimo, nema kampova. Nedovoljno je i golf-terena, nautičkih marina. Previše je i politike, a premalo struke u upravljanju.     

Družio se s obožavateljima Ljeto je gotovo, a u Dubrovnik još pristižu poznati, u gradu je jedan slavni glumac rastoke BISER KORDUNA Na Rastokama ne žele masovni turizam, šetnice ni ulaznice kruzer dubrovnik PRVI TAKVE VRSTE Seks kruzer u Dubrovniku: Evo što gosti rade na brodu
Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Avatar Stimy
    Stimy:

    Prosil bi i gospona stručnjaka i gospodu Dalmatince da mi objasne jedno: U Hrvatskoj seljak mora kupiti zemlju, traktor, strojeve.... pa onda orati, sijati, špricati, brat, kombajnirati, skladištiti hranu, izgraditi koce, štale, hraniti stoku, plaćati veterinara, pa za pajceka dobije ... prikaži još!e 9 kuna po kili. A Dalmatinac kupi barku za 500 eura, more besplatno, ne sije, ne ore .... i riba,, sa iznutricama, kakačem, 5 do 10 puta skuplja od gice. Ha?

  • ivan.oroz:

    Skoko objesi mačku o rep svoju teoriju. Havaji su naj poželjenija destinacija ali i naj skuplja. Rezerviraš hotel sa pet zvjezdica puni pansion i što dobiješ? Jedno veliko NIŠTA. Izađeš iz avijona ,dočeka te mini bus,doveze do hotela i resto ... prikaži još! svoga odmora kojeg si sanjao snalazi se kako znaš. Platijo si puni pansion a hrana katastrofa pa ti restoran brze hrane postane naj bolji prijatelj. Poželiš razgladati okolinu rentaš auto i opet šok,za turista izvan USA cjena je 100 % skuplja. Da stvar postane još gora u neposrednoj blizini gradi se novi hotel a radno vrijeme je od 0 do 24h. Znači tamo je sezona 12 mjeseci u godini i gradnja je dozvoljena i noću. Odeš na recepciju i tražiš povrat novca jer se želiš prebaciti u neki drugi hotel da bi se naspavao odgovor je nema povrata novca ako ti se ne sviđa pokupi stvari i odi.