Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISER KORDUNA

Na Rastokama ne žele masovni turizam, šetnice ni ulaznice

rastoke
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
23.07.2010.
u 14:11

Većina turista na Rastokama stalni su gosti, u posljednje vrijeme mnogi dolaze ciljano, a ne samo na proputovanju prema moru.

I dok kolone turista često i iz mnogobrojnih, nama egzotičnih zemalja, na tridesetak kilometara udaljenim Plitvičkim jezerima čekaju u redovima ukrcavanje u brodiće koji će ih odvesti na razgledavanje slapova, u Rastokama pokraj Slunja vlada idilični mir.

Nitko od tamošnjih ugostitelja nije protiv organiziranih posjeta ili skupina Japanaca koji često navraćaju u ovaj kraj, no u tom procesu ne žele izgubiti svoju prepoznatljivost.

Ne žele ćevape

– Jasno je da smo svi mi povezani, a često turisti koji su bili na Plitvičkim jezerima, pa čak i u udaljenoj Korenici, navraćaju k nama. No, protiv sam masovnog turizma koji je kratka daha i ne osigurava kvalitetu. Prije nekoliko dana naširoko smo nekim gostima objašnjavali zašto u našem objektu nema pomfrita i ćevapčića. Nudimo potočne pastrve, janjetinu i teletinu ispod peke te domaći krumpir, i vjerujte da ima gostiju koji takav pristup iznimno cijene – objasnio je filozofiju rastočkih ugostitelja Milan Petrović.

To potvrđuju i turisti koje smo na Rastokama zatekli. Obitelj Pavlović iz Slavonskog Broda već godinama dolazi na Rastoke za svakog prolaska prema Jadranu i povratka.

– Na moru često boravimo dvadeset dana ili čitav mjesec, no ako na putu kući ne stanemo u Rastokama, kao da odmor nije potpun. To je nešto posebno i na našem primjeru stalni gost ovih restorana postao je i naš sin, a sad smo doveli i unuka – ispričao je Dane Pavlović.

Mir i tišinu Rastoka posebno cijene i mnogi drugi posjetitelji. Danijela Kralj i Darko Štrok došli su do Slunja ciljano, a ne na proputovanju.

– Stigli smo iz Hrvatskog zagorja, a poželjeli smo doći ovdje na temelju informacija koje smo dobili preko interneta. Tako smo rezervirali i smještaj. Nismo još vidjeli puno, no ono što smo uspjeli obići doista je prekrasno – rekla je Danijela Kralj.

Ipak, za Rastoke priprema se i niz drugih projekata. Neki tvrde da će oni potaknuti dolazak turista, ali i efekte koje bi oni trebali donijeti. Drugi, pogotovo oni s Rastoka, skeptični su.

Turisti u dvorištu

– Priča se o izgradnji i obilježavanju šetnica te naplati ulaza u Rastoke. Mislim kako su takve inicijative prije svega bez čvrstih temelja, ali i zakašnjele. Primjerice, do svoje razrušene kuće stigao sam lisičjom stazom s puškom u ruci. Sve sam sam obnovio i sagradio, a zatim i pokrenuo posao. U svojoj sam kući i sad netko očekuje da će moji gosti ili prijatelji morati plaćati ulaz da bi došli do moje kuće. To je katastrofalno – ističe Petrović.

I mnogi njegovi susjedi ne žele naplaćivanje ulaznica, ali ni izgradnju šetnica koje bi turiste vodile kroz njihova dvorišta.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mica1111
14:42 23.07.2010.

...imaju ljudi pravo...nije u šoldima sve..:)))

OB
-obrisani-
14:15 25.07.2010.

@@@@ SVAKA ČAST Sve će vam brzo razje..... poploćiti dograditi , uništiti i ostaviti brdo smeča za sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije