Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Rastokama ne žele masovni turizam, šetnice ni ulaznice

Većina turista na Rastokama stalni su gosti, u posljednje vrijeme mnogi dolaze ciljano, a ne samo na proputovanju prema moru.
23. srpnja 2010. u 14:11 2 komentara 498 prikaza
rastoke
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

I dok kolone turista često i iz mnogobrojnih, nama egzotičnih zemalja, na tridesetak kilometara udaljenim Plitvičkim jezerima čekaju u redovima ukrcavanje u brodiće koji će ih odvesti na razgledavanje slapova, u Rastokama pokraj Slunja vlada idilični mir.

Nitko od tamošnjih ugostitelja nije protiv organiziranih posjeta ili skupina Japanaca koji često navraćaju u ovaj kraj, no u tom procesu ne žele izgubiti svoju prepoznatljivost.

Ne žele ćevape

– Jasno je da smo svi mi povezani, a često turisti koji su bili na Plitvičkim jezerima, pa čak i u udaljenoj Korenici, navraćaju k nama. No, protiv sam masovnog turizma koji je kratka daha i ne osigurava kvalitetu. Prije nekoliko dana naširoko smo nekim gostima objašnjavali zašto u našem objektu nema pomfrita i ćevapčića. Nudimo potočne pastrve, janjetinu i teletinu ispod peke te domaći krumpir, i vjerujte da ima gostiju koji takav pristup iznimno cijene – objasnio je filozofiju rastočkih ugostitelja Milan Petrović.

To potvrđuju i turisti koje smo na Rastokama zatekli. Obitelj Pavlović iz Slavonskog Broda već godinama dolazi na Rastoke za svakog prolaska prema Jadranu i povratka.

– Na moru često boravimo dvadeset dana ili čitav mjesec, no ako na putu kući ne stanemo u Rastokama, kao da odmor nije potpun. To je nešto posebno i na našem primjeru stalni gost ovih restorana postao je i naš sin, a sad smo doveli i unuka – ispričao je Dane Pavlović.

Mir i tišinu Rastoka posebno cijene i mnogi drugi posjetitelji. Danijela Kralj i Darko Štrok došli su do Slunja ciljano, a ne na proputovanju.

– Stigli smo iz Hrvatskog zagorja, a poželjeli smo doći ovdje na temelju informacija koje smo dobili preko interneta. Tako smo rezervirali i smještaj. Nismo još vidjeli puno, no ono što smo uspjeli obići doista je prekrasno – rekla je Danijela Kralj.

Ipak, za Rastoke priprema se i niz drugih projekata. Neki tvrde da će oni potaknuti dolazak turista, ali i efekte koje bi oni trebali donijeti. Drugi, pogotovo oni s Rastoka, skeptični su.

Turisti u dvorištu

– Priča se o izgradnji i obilježavanju šetnica te naplati ulaza u Rastoke. Mislim kako su takve inicijative prije svega bez čvrstih temelja, ali i zakašnjele. Primjerice, do svoje razrušene kuće stigao sam lisičjom stazom s puškom u ruci. Sve sam sam obnovio i sagradio, a zatim i pokrenuo posao. U svojoj sam kući i sad netko očekuje da će moji gosti ili prijatelji morati plaćati ulaz da bi došli do moje kuće. To je katastrofalno – ističe Petrović.

I mnogi njegovi susjedi ne žele naplaćivanje ulaznica, ali ni izgradnju šetnica koje bi turiste vodile kroz njihova dvorišta.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • mica1111:

    ...imaju ljudi pravo...nije u šoldima sve..:)))

  • -obrisani-:

    @@@@ SVAKA ČAST Sve će vam brzo razje..... poploćiti dograditi , uništiti i ostaviti brdo smeča za sobom.