Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korejska kriza

Trump opet 'briljirao' porukom kakva još nije zabilježena

Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.01.2018.
u 08:24

Ponovo je između Sjeverne i Južne Koreje uspostavljen crveni telefon koji se nalazi u demilitariziranoj zoni

Američki predsjednik Donald Trump još je jednom “briljirao” porukom kakva nije zabilježena u povijesti svjetske diplomacije i međunarodnih odnosa.

“Hoće li ga netko iz njegova osiromašenog i izgladnjelog režima izvijestiti da i ja imam nuklearnu tipku, ali mnogo veću i mnogo moćniju od njegove i da moja tipka radi”, napisao je Trump u tvitu kojim je komentirao izjavu sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una da u svakom trenutku na radnom stolu ima nuklearnu tipku.

Ovom proširenom verzijom prijetnje kakvom se služe djeca u nižim razredima osnovne škole (moj tata je jači od tvog tate) Trump je još jednom pokazao zašto je Twitter razlog zbog kojeg njegovi savjetnici čupaju kosu od muke čim se predsjednik dohvati mobilnog telefona kako bi objavio novi post. Jer, nakon što objavi neki post ovog tipa, za sanaciju štete u odnosima s javnošću i gubitku povjerenja prema administraciji potrebno je nekoliko tjedana.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Dvadesetminutni razgovor

I dok je američki predsjednik na društvenim mrežama uspoređivao veličinu i snagu gumbova u Washingtonu i Pyongyangu, Sjeverna i Južna Koreja obnovile su nakon dvije godine “crveni telefon”, specijalnu izravnu telefonsku liniju između dviju zemalja kojom se po najkraćem i najbržem postupku rješavaju sva goruća pitanja i situacije koje bi mogle eskalirati u otvoreni sukob. Prvo je Sjeverna Koreja najavila svojim južnim susjedima kako je Kim Jong-un zapovjedio da sjever otvori svoj komunikacijski kanal u srijedu u tri poslijepodne.

– Sjevernokorejci su nazvali u točno vrijeme koje je najavljeno, telefon je zazvonio u 3.30 po lokalnom vremenu (Sjeverna Koreja je u vremenskim zonama pola sata iza Južne). Razgovor je trajao točno 20 minuta, od 3.30 do 3.50, ustvrdilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja u čijoj je nadležnosti crveni telefon i sva komunikacija sa sjevernim susjedima.

Čekaju drugi poziv

U prvom razgovoru nakon dvogodišnje pauze preko sigurnih linija koje su smještene u Panmunjomu nisu razgovarali visoki dužnosnici dviju zemalja, već tehničko osoblje. Dvadesetominutni razgovor bio je iskorišten kako bi se provjerila i prilagodila funkcionalnost opreme kao i stabilnost veze za buduće razgovore.

1/10

– Sada čekamo drugi poziv iz Pyongyanga, a velika je šansa da će se on dogoditi u sljedećih dvadesetak sati – ustvrdili su u južnokorejskom ministarstvu informiranja.

Američkim medijima uspostava linije, kao očiti znak poboljšanja odnosa i smirivanja situacije na Korejskom poluotoku, bila je samo usputna vijest. Svi su analizirali tvit “moj je veći od tvog”.

Uostalom, zamislite što bi se dogodilo da je Kennedy za vrijeme kubanske krize poručio Hruščovu kako je “njegov veći”? Brod, naravno.

Pogledajte i galeriju fotografija koje su nas nasmijale i šokirale. Najveći hit dolazi iz središta Zagreba!

1/30

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
13:47 04.01.2018.

moj tata je jaci od tvog haha. Djecji vrtic.

Avatar mama mia
mama mia
09:50 04.01.2018.

Tu se vidi domet desničara stao im u prizemlju svi domoljubni i ništa više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije