Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak dijaloga

Sjeverna Koreja će poslati visoku delegaciju na ZOI u Južnoj Koreji

Pregovori Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.01.2018.
u 07:32

Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba

Sjeverna Koreja će poslati reprezentaciju na Zimske olimpijske igre koje će od 9. do 25. veljače biti održane u Južnoj Koreji, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje nakon prvog dijela sastanka delegacija dviju Koreja, prvom od 2015. godine, koji se održava u demilitariziranoj zoni, u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu.

"Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara", izjavio je po završetku prvog dijela pregovora doministar Hae-sung Chun.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa sjevernokorejskog pregovaračkog tima Son-gwon Ri predložio da predstavnici medija budu nazočni razgovorima. U konačnici delegacije su dogovorile nastavak razgovora bez prisutnosti novinara.

Predstavnici sjevernokorejske delegacije na svojim odijelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Pregovori Koreja
1/10

Južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

“Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dviju država i suradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluotoku”, rekao je doministar Hae-sung Chun.

Pregovori bi trebali biti nastavljeni u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Pogledajte i video skrivenih lokacija na Google mapama:

Komentara 3

ZG
zg223
14:43 09.01.2018.

eto pocelo je svjetsko uvazavanje sj. koreje sto je nepobitan dokaz da su postali vojna supersila..a sad se sve okrece u njihovu korist,za 5 godina nitko se nece ni sjecat sankcija sj.koreji.a to je i bio cilj nuklearnog programa

DU
Deleted user
08:33 09.01.2018.

Nije mi jasno zašto smo mi Hrvati lošiji čak od Sjeverne Koreje, jer eto vidimo, idu se dogovarati a mi tu do susjeda Slovenije ne možemo otići i sve oko uvale u Savudriji dogovoriti u pola sata? Najbitniji su ljudi koji tamo žive, jer ako dogovorimo dozvoljeno ribarenje svima, već smo riješili 95% problema, a granica u EU i onako ne postoji "nezvanično"? Kompliciramo si život! Eto, i Kim je otvorio karte? Nema razloga da Sabor ne poništi odluku o Arbitraži i gotovo!?

MA
Marvin
23:01 09.01.2018.

Koliko ja znam Madjarska nema mora trebalo bi i njima nesto dati , srbiju zaboravio , a ja , zaboravio Cesku , Slovacku .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije