Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leukemija se povukla

Sjajne vijesti iz Amerike: Mili Rončević uspješno transplantirana koštana srž

Zagreb: Mila Rončević u pratnji roditelja odlazi na liječenje u Ameriku
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
23.12.2019.
u 20:49

Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu, rekao je Milin otac Marin Rončević

Malenoj Mili Rončević u Americi je uspješno transplantirana koštana srž i djevojčici se povukla leukemija.

Sjajne su to vijesti koje je podijelio Milin otac Marin Rončević.

– Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora 1.11.2019. i zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj, nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci – rekao je za 24 sata otac djevojčice koja je ujedinila Hrvatsku i za čije je liječenje u samo nekoliko dana prikupljeno više od 40 milijuna kuna. Mila je, naime, bolovala od akutne megakariocitne leukemije.

Marin Rončević prisjetio se traumatičnih trenutaka kroz koje je malena Mila, ali i cijela njezina obitelj, prolazila.

– Život joj je gotovo neprekidno ugrožen od 26.3.2018. godine, s izuzetkom nekoliko mjeseci nakon što je Mila u Rijeci uspješno uvedena u molekularnu remisiju. Imala je nebrojene komplikacije, od puknuća porta koji joj je prošao kroz desno srce i zaglavio se u plućnoj veni, raznih infekcija, sepsi, začepljenja drugih portova, operacija bez imuniteta, relapsa bolesti, lošeg odgovora na terapiju relapsa... Opraštali smo se od nje nekoliko puta i molili Boga za čudo ozdravljenja i svaki bi se put smilovao – rekao je.

Transplantacija koštane srži nekoliko je puta odgađana zbog lošeg zdravstvenog stanja djevojčice, no s vremenom su Milini nalazi bili sve bolji.

– Transplantaciju je odradila u rekordnom roku, u tri tjedna je otpuštena iz bolnice i na čuđenje i nevjericu svih liječnika sada trči, diže utege, jede i pije sama i radi sve što se ovdje smatra nemogućim u ranom poslijetransplantacijskom periodu. Ona izgleda i ponaša se kao potpuno zdravo dijete, iako znamo da je potencijalnih opasnosti pred nama još uvijek puno – kaže Milin otac.

Od cijele obitelji, priznaje, Mila je najbolje prihvatila svoju bolest.

– Mila, to uopće ne dvojim, nije obično dijete. Ona je psihofizički najjača osoba koju sam u životu vidio. Za nju ne postoji bol, umor, ljutnja, napor – toga u njenom sklopu jednostavno nema. Bez obzira na težinu situacije, na naše raspoloženje, na bolove ili patnje kroz koje prolazi, ona doslovno ne posustaje. Nikad – kaže Marin Rončević.

Komentara 25

CH
Changi
21:04 23.12.2019.

Predivna vijest pred Božić! Samo hrabro! I dalje smo uz vas, Rončevići. Pozdrav iz Zagreba i svako dobro za blagdane.

Avatar Svarog
Svarog
21:03 23.12.2019.

Konačno lijepa i vijest koja duboko veseli čovjeka za razliku od naše politike.

DU
Deleted user
21:22 23.12.2019.

Krasna vijest. Sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije