Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodski transport

Sisački čelik, prvi put nakon rata, krenuo Savom prema Rumunjskoj

\'01.06.2011., Sisak - Po prvi puta od 1991.godine u sisackoj luci u slepove Dunavskog Lloyda utovareno je 1000 tona celika proizvedenog u CMC Sisak namijenjenog Rumunjskoj. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL
\'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
02.06.2011.
u 18:22

U posao CMC-a uključeni Slavijatrans, Pristanište i skladišta, Lučka uprava, te Dunavski Lloyd

Jučer je rijekom Savom krenuo prvi transport neke krute robe od 1991. godine. Na to se odlučila uprava CMC-a Sisak koja je, preko sisačke luke, utovarila 1000 tona čelika i poslala ga na put Savom i Dunavom do Rumunjske. Time se ponovo uspostavlja riječni izvoz iz Siska.

Odgode više nije bilo

Slučaj je htio da taj prijevoz počne upravo 1. lipnja, koji se u Hrvatskoj obilježava kao Dan rijeke Save. Naime, u upravi američke tvrtke smatraju kako više nema razloga za odgodu takvog poslovnog koraka.

– Kada smo kupovali sisačku željezaru računali smo na ekonomičniji riječni prijevoz, pa je sada došlo vrijeme da to iskoristimo. Budući da nova čeličana proizvodi čelika više nego što su naše potrebe za čeličnim cijevima, jedan dio usmjeravamo prema izvozu, u ovom slučaju prema Rumunjskoj. Očekujemo i suglasnost Vlade za uvoz starog željeza i transport rijekom, pa bismo od Crnog mora do Siska sirovinu također dovozili rijekom. To je u interesu mnogih u poslovnom lancu, koji bi zasigurno osigurao i novo zapošljavanje – kaže predsjednik uprave CMC-a Sisak Ludovit Gajdos.

U posao transporta sisačkog čelika rijekom uključeno je više poduzeća. U 39 kamiona petrinjskog Slavijatransa i njegovih kooperanata golemi su čelični ingoti u tri dana prevezeni iz capraške tvornice do Pristaništa i skladišta na Kupi, gdje su pretovareni u plovila Dunavskog Lloyda.

Ograničeni vodostajem

Sve prednosti riječnog prijevoza doći će do izražaja tek uređenjem plovnog puta Save, jer je transport sada moguć samo u povoljnim uvjetima. Kako je najavio direktor Pristaništa i skladišta Đuro Bojović, to poduzeće raspolaže dovoljnim pretovarnim kapacitetima i spremno je za takav posao. Međutim, Dunavski Lloyd je u riječnom prijevozu još ograničan vodostajem. Prijevoz Savom kod Novigrada i Brčkog između 330. i 290. kilometra, moguć je samo za višeg vodostaja.

– Ovo je velik dan za našu županiju, jer transport ponovo vraćamo na naše rijeke, što je za gospodarstvo vrlo važno. Novim poslovima uvoza i izvoza potvrđuje se koliko je bio opravdan naš zahtjev za zadržavanjem carinarnice u Sisku. Također očekujemo da će Vlada uskoro ostvariti plan regulacije međunarodnog plovnog puta Save – komentirala je prvi prijevoz krutih tereta županica Marina Lovrić Merzel.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar mujo iz doboja
mujo iz doboja
03:59 03.06.2011.

pa ke jos zbiljam neko nes prizvodi u sisku... ja sam mislil da se jos samo preprodaje...

DU
Deleted user
07:36 03.06.2011.

ČESTITKE SISČANIMA

SV
sveznalica100
08:12 04.06.2011.

aleluja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije