Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažni identitet

Sirijci u Turskoj krivotvore putovnice za 1500, diplome za 600-1000 dolara

diploma, studenti
Foto: Thinkstock
1/3
17.11.2015.
u 08:36

Krivotvoritelji su radili u državnim službama baš na izdavanju dokumenata. Prodaju ih u dućanima, uredima, na ulici i internetu

Krivotvorenu sirijsku putovnicu, kakva je nađena uz tijelo raznesenog terorista na ime Ahmad Almohammad, te je registrirana u izbjegličkim kampovima i u Grčkoj i u Opatovcu, a koju je navodno koristio terorist Salah Abdelsalam, u Turskoj može kupiti bilo tko za samo 1500 dolara. Diljem Turske, a posebice u Istanbulu i Gaziantepu, sirijski krivotvoreni dokumenti, osobne iskaznice i putovnice, vozačke dozvole, čak i diplome prodaju se u uredima, trgovinama, pa i na ulicama.

Zanimljivo je i da na svim društvenim mrežama objavljuju oglase s cijenama pojedinih dokumenata.

Svjedodžbe o završenoj srednjoj školi koštaju se od 100 do 600 dolara, a fakultetske diplome od 600 do 1000 dolara, što ovisi o tome koliko pečata treba biti na papiru. Te dokumente izrađuju Sirijci koji su radili u državnoj službi upravo na izdavanju dokumenata. Većina tih diploma prevede se na turski i, nakon što se ovjere kod javnog bilježnika, koji ne provjerava autentičnost tih dokumenata, one postanu pravovaljane.

Na društvenim mrežama krivotvoritelji Sirijci imaju 30-ak svojih stranica na kojima oglašavaju dokumente prema vrstama i cijenama. Takvi dokumenti valjani su u svakoj zemlji osim u Siriji jer se tamo može otkriti da su lažni.

U Turskoj sam bio u prilici slušati razgovor koji se vodio u kafiću Kebab House na Taksimu gdje je krivotvoritelj pokušavao uvjeriti skupinu Afganistanaca i Iračana kako će bez problema prolaziti s takvom putovnicom.

– Za 1500 dolara u EU ćete ući bez problema. Dobit ćete prave, originalne sirijske putovnice. Radio sam, prije rata, u državnom uredu za izdavanje osobnih iskaznica i putovnica i uzeo sam veliku količinu putovnica i originalne pečate, pa čak i stroj za izradu takvih dokumenata – uvjeravao je krivotvoritelj izbjeglice.

Isto tako, nudio im je razne diplome, od inženjera do liječnika i pravnika. Koliko je to postao unosan posao, govori činjenica da su Sirijci koji žive u Turskoj čak tiskaju svoj oglasnik pod nazivom Homako. Te novine objavljuju oglase za ured Shahba gdje se nude sve vrste službenih dokumenata, putovnica, osobnih iskaznica, sveučilišnih diploma, potvrda o završetku osnovne i srednje škole. 

>>Teroristi godinama žive u Europi, nisu izbjeglice

>>Prodavali su lažne isprave sigurnosnih službi iz cijele regije

Komentara 42

ZG
zgblabla
08:49 17.11.2015.

mogu krivotvoriti kaj hoče kod švaba takve stvari ne prolaze , samo ne zna kuda će sa tolikim doktorima??? ..ustvari ovi u EU zajedno sa Zokijem su potpuno skrenuli kuda će sa svim tim muslićima??????

JO
johnxxx
08:42 17.11.2015.

To su SDP-ovi miljenici. Sve inžinjeri i doktori koje će sutra zapošljavati umjesto onih 100.000 Hrvata koje su otjerali u četiri godine. Autentičnost njihovih diploma neće se smjeti provjeravati jer SDP kaže da se ne smije diskriminirati migrante.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:53 17.11.2015.

Ove treba poslat da liječe Zokija i njegove horde malograđanskih ljevičara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije