Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi rezultati istrage

Teroristi godinama žive u Europi, nisu izbjeglice

French military patrol near the Notre Dame Cathedral the day after a series of deadly attacks in Paris, France, November 14, 2015.
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.11.2015.
u 16:52

Teroriste ne zaustavljaju žičane ograde, već tajne službe, izjavio je Vincenzo Camporini, talijanski stručnjak za međunarodne odnose

Identificirana su trojica terorista, jedan je Francuz, a dvojica su Belgijci. Objavljeno je, zasada, ime jednog od samoubojica iz koncertne dvorane Bataclan u Parizu u kojoj je u petak na večer počinjen pokolj. Riječ je o francuskom državljaninu alžirskog podrijetla Omaru Ismailu Mostefaiju (29), kriminalcu koji je osam puta osuđen, a nikad nije bio u zatvoru. Agencija France Presse objavila je pak da su tri brata bila uključena u napad, jedan od njih je u bijegu, drugi je poginuo, treći je uhapšen u Belgiji. Jedan od terorista imao je uza se sirijsku putovnicu navodnog izbjeglice, ali je putovnica krivotvorena. Automobil pun oružja otkriven u nedjelju u pariškoj istočnoj četvrti Montreuilu napustili su teroristi, što znači da su neki još u bijegu. Istragom je otkriveno da su teroristi, koji su okrvavili Francusku i svijet, osobe koje ne samo što godinama žive u Europi već su i državljani Francuske, Belgije... Ne dolaze teroristi s izbjeglicama, već su tu među nama, europski su državljani.

Najmanje jedan u bijegu

– Opravdavati nasilja uime Boga je huljenje – rekao je papa Franjo tijekom nedjeljnog angelusa. To je osnovna poruka koju bi trebali shvatiti oni koji kliču Alahu ekber, kao i oni koji u Europi svakog stranca gledaju kao terorista. Stvarati ideologiju od religije najveća je greška. Jer, onaj koji religiju doživljava kao ideologiju, ne može shvatiti drugoga, jer gleda samo u i kroz ideologiju.

– Nemojmo izbjeglice izjednačavati s teroristima – rekao je predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

– Teroriste se ne zaustavlja žičanim ogradama, već djelovanjem tajnih službi – izjavio je Vincenzo Camporini, talijanski stručnjak za tajne službe i međunarodne odnose. On poziva na veću suradnju tajnih službi među državama EU jer će jedino tako biti moguće zaustaviti teroriste. U Parizu se broje žrtve terorističkog nasilja. Dosad su identificirane 103 od 129 žrtava, kazao je francuski premijer Manuel Valls, a među 352 ranjene osobe još ih je 99 u teškom stanju.

Teroristi su bili podijeljeni u tri skupine, objasnio je pariški tužitelj François Molins. Upotrijebili su najmanje dva automobila, crni Seat Leon i crni Polo VW. Polom su se dovezli do dvorane Bataclan. Koliko je bilo terorista? Zasigurno ih je sedmero, a drži se da je među njima bila i jedna žena, ubijeno ili su eksplodirali kao samoubojice. Najmanje je jedan od terorista u bijegu. ISIL je, preuzimajući odgovornost za pokolj u Parizu, objelodanio je da je osam sljedbenika kalifata provelo zločin. Pariška istraga sumnja da je u napadu sudjelovalo 15 osoba što znači da je osam terorista u bijegu. I u Belgiji je otvorena istraga, uhićeno je nekoliko osoba osumnjičenih da su bile umiješane u organiziranje napada na Pariz. Tri uhićene osobe su iz Bruxellesa.

Mladi koji se nisu integrirali

U Seat Leonu pronađena su tri kalašnjikova s otiscima prstiju. Taj auto upotrijebila su najmanje trojica terorista. Iz njega su u 21.30 sati najprije otvorili vatru na kafić Bonne Biere, a onda i na terasu restorana Belle Equipe. Ubili su 39 osoba. Teroristi iz Pola upali su u dvoranu Bataclan i ubili 89 ljudi. Od troje terorista koji su upali u Bataclan dvoje su bili kamikaze koji su aktivirali eksploziv na sebi, a trećeg je ubila policija. Jedan od kamikaza je Ismael Omar Mostefai (njegovo novo ime), rođen 1985. na periferiji Pariza. Između 2004. i 2010. počinio je manja kaznena djela i osam puta je osuđen. Između 2013. i 2014. otišao je preko Turske u Siriju, gdje je, očito, pripremljen za terorističke napade u Europi. Glavna direkcija unutarnje sigurnosti imala je o njemu dosje.

Francuska istraga ispituje njegovu obitelj koja živi u Parizu, a sedam članova njegove obitelji nalazi se u pritvoru. Istraga je utvrdila i da je putovnica na ime Ahmada Almohammada, sirijskog izbjeglice koji je u Europu ušao preko Grčke, pa je navodno prošao i kroz Srbiju i Hrvatsku, zapravo krivotvorena. Tko je terorist kod kojeg je nađena ta putovnica? ISIL iskorištava nezadovoljnike, kriminalce i državljane europskih zemalja za svoje zločine. Upotrebljava i krivotvorene putovnice navodnih izbjeglica.– Ovako nešto moglo se i očekivati jer tenzije u Francuskoj postoje već dugo zato što se mnogo mladih, rođenih u Francuskoj koji potječu iz muslimanskih zemalja, nije uspjelo integrirati. Nadam se samo da terorističkih napada neće biti još iako se ništa ne smije isključiti. Kada se dogodio napad na Charlie Hebdo, pomislila sam – to je tek početak. Ipak, nadam se da ova situacija neće povećati animozitet prema doseljenicima iz muslimanskih zemalja – rekla nam je novinarka Pilar Cabral-Majerović, koja već 15 godina živi u Zagrebu, a obitelj joj je u Lyonu. 

>> Teroristi nisu samo prijetnja Zapadu već i muslimanima 

>> Plavooki francuski kršćanin priključio se ISIL-u i prijeti Zapadu

Komentara 23

Avatar abakus
abakus
17:12 16.11.2015.

Teroristi godinama žive u Europi u koju su... što? Pali s neba? Došli su i oni u nju isto onako kako dolaze ovi sadašnji migranti. Ili su djeca migranata. I postali su teroristi unatoč svemu što im je pruženo u Europi. Masovnim uvozom muslimanskih migranata stvara se samo još šira baza iz koje će se regrutirati novi teroristi. A to će pak u uvjetima krize koja trese Europu i sve manjih soc. davanja biti i puno lakše nego što je bilo dosad. Zar je to nekima tako teško shvatiti...? Da i ne govorim kako s ovim migrantima u Europu dolazi "svježa krv" muslimana odraslih i odgojenih u zemljama čiji su običaji sasvim drugačiji od europskih i u kojima je nasilje nešto sasvim normalno. A među njima sigurno ima islamista, oko toga nema nikakvih dvojbi. Poslanih ovamo ne samo s ciljem da se ovdje odmah po dolasku raznesu, već vjerojatno s prvenstvenim ciljem organiziranja novih i još jačih terorističkih ćelija.

JU
juma
17:24 16.11.2015.

Ovo medijsko ispiranje mozga polako postaje smiješno. Putovnica je krivotvorena? Ma nemojte reći?? Kako je to moguće? Bio sam uvjeren kako je svaki od ovih milijun izbjeglica koje smo ove godine imali čast ugostiti u Europi prije puta obnovio putovnicu i izvadio sve potrebne vize za države kroz koje misli proći. To da je putovnica bila krivotvorena je za mene šokantno otkriće. I pored takvog šoka pitam se kako je ta putovnica iz Grčke, preko Hrvatske dospjela u Pariz na mjesto zločina i što će sada onaj siroti izbjeglica kojem su je ukrali zli teroristi. Da li je već prijavio kradju osobnih isprava ili prvo čeka da mu mrtvozornici skupe sve dijelove tijela u nekom pariškom lokalu.

VE
vedriti
17:05 16.11.2015.

Zasto takav naslov. Naravno da ima Terorista koji zive u Eu, ali ima ih i Migranata-Izbjeglica koji dolaze trenutno u Eu. A vecina ih nije bila evidentirana, i pod drugim imenima i prezimenima su ulazili u Eu. Sada se medjusobno pozivaju i svadjaju tko je kriv. Kriv je Vrh Eu koji su ih zvali, a nisu imali kontrolu na granicama. A ostalo su price za malu dicu. Sada kada su "skuzili" kada su nevini ludi poginuli, postrozili granice. A di im je bio Razio prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije