Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sinu nam je rođendan i ima samo jednu želju - da mu se otac vrati'

Marijana Kedžo Miškić uputila je otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu
09. listopada 2019. u 23:00 19 komentara 37259 prikaza
Supružnici Dino i Marijana Marijana Miškić
Foto: Društvene mreže
Pogledajte galeriju 1/4

Ne da bi to bio najljepši dar za rođendan našeg sina, nego najljepši dar uopće – uzbuđena je bila supruga hrvatskog kapetana Dine Miškića, Marijana Kedžo Miškić. Njihovu sinu upravo je jučer bio 12. rođendan, na dan kad se pojavila nova nada u pronalaženje njegova oca. 

NESTALI POMORCI Objekt je uočila europska agencija EMSA, brodovi preusmjereni prema lokaciji

Još se čekaju sve informacije

Na satelitskim snimkama Atlantskog oceana uočeno je nešto što bi moglo odgovarati opisu splavi za spašavanje iz broda Burbon Rhode koji je 28. rujna potonuo, potvrdio je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca, dodajući da je to informacija iz pouzdanih i provjerenih izvora.  Sljedeći korak bilo je to da su svi brodovi uključeni u potragu za nestalim pomorcima s broda “Bourbon Rhode”, njih šest, krenuli prema jednoj točki usred Atlantskog oceana te u dvije kružne formacije satima pretraživali to područje. Do zaključenja ovog broja kasno sinoć nije bilo informacija o ishodu potrage.

– Moramo biti strpljivi – kazala nam je Marijana Kedžo Miškić.

No to nije značilo da se samo sjedi skrštenih ruku i čeka. Akcije su vodili obitelj i prijatelji te državni vrh. Supruga je uputila otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu, apelirajući da se potraga za njezinim suprugom i njegovim kolegama nastavi, nudeći i novac skupljen u kampanji od dobrovoljnih priloga građana.

Dino Miškić POTRAGA ZA POMORCIMA Supruga Dine Miškića poslala apel francuskom ministru: 'Nemojte ponovno odustati'

"Ovime vas molim kao žena, supruga i majka djeteta koje danas, na svoj 12. rođendan, želi samo da mu se otac vrati: Nemojte ponovno odustati od njih! Prekidom potrage već su izgubljena dragocjena tri dana, a protok vremena im ne ide u prilog. Molim vas u svoje ime, u ime Dinine majke, cijele obitelji, te u ime šest obitelji koje strepe – neka Francuska pokaže veliko srce, humanost i brigu za malog čovjeka. Molim vas, nastavite potragu i vratite ih kućama – jer mi to ne možemo. Sve što možemo jest ponuditi simboličnu financijsku nadoknadu. Pokrenuli smo kampanju te je prikupljeno gotovo 50.000 eura. Spremni smo svaki cent uplatiti za troškove francuskih snaga uključenih u potragu, samo da sedam života ne ostane prepušteno na milost i nemilost oceanu”, piše supruga Dine Miškića.

Tegljač Bourbon Rhode koji je potonuo u nevremenu | Autor : Bourbon Offshore Foto: Bourbon Offshore

Tijekom večeri otkriveno je i kako se došlo do satelitskih snimaka. Premijer Andrej Plenković  kazao je kako se na zahtjev Vlade u potragu uključila Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA), na čelu koje Hrvatica Maja Markovčić te je, uz pomoć satelitskih snimaka kojima raspolaže, obavijestila da je uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. To je kasnije i potvrdilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodavši da zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, nije moguće potvrditi da je zaista riječ o splavu dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.  

Dino Miškić ZAŠTO JE ZAUSTAVLJENA AKCIJA Potragu prekinuli jer im je skupa i jer nisu stradali Francuzi

Zajednička diplomatska nota

Ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov ukrajinski kolega Vadyma Prystaika već ranije su poslali zajedničku diplomatsku notu Francuskoj da nastavi potragu, a jučer  poslijepodne su, na zahtjev hrvatskog i ukrajinskog ministra, veleposlanici dviju zemalja održali sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.  Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira te angažira francuski avion u pretraživanju područja.

Supružnici Dino i Marijana Marijana Miškić
1 / 3
Područje potrage
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar mrkyyy
  mrkyyy:

  od srca Vam želim da uskoro zajedno proslavite i sinov i suprugov novi rođendan

 • larala:

  molimo se za dobre vijesti, najljepši poklon malenom za rođendan i svim obiteljima nestalih pomoraca

 • korisnicc:

  Daj Bože!