Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia osiguranje
Povratak na članak

Sindikati zaposlenih u osiguranju: Zašto se prodaje CO?

Smatraju da se, ako je državi potreban novac, on može namaknuti prodajom dionica radnicima, a ne prodajom cijelog poduzeća

Komentari 28

PA
paco1
16:13 20.06.2012.

Prodajse zato štoje vlada Nesposobna.. Gle čuda ni Hdz koji je naoptuženičkoj klupi nije prodo a ovi mangupi prodaju..

VL
MA
malamlak
15:36 20.06.2012.

nije Linić bez razloga svoga kriminalca za privatizaciju drgua Krešimira Starčevića ugurao u CO. Kolju oni kravu da si par šnicli strpaju u džep. Zaustaviti pordaju može jedino sindikat organiziranom akcijom, neka krene pa ćemo se svi pridružiti, ali zaustaviti ih moramo!

VL
MC
mcmarko
16:06 20.06.2012.

Pa moraju se jednokratno nahraniti paraziti u proračunu. Umjesto da hapse kriminalce koji su odgovorni oni samo prodaju, nastakvak kriminalnih poslova hdz-a. Ovi nažalost nisu ništa bolji. nesposobna žgadija koja je podizala milijunske kredite za stanove i sada to moraju plaćati rasprodajom onoga što nije njihovo. Neka dionice podijele onima koji se osiguravaju kod njih. Mi im plaćamo osiguranje skoro 60 godina. Ajde Liniću, budi tako dobar pa udijeli koju dionicu. Ajde budi đ.... do kraja.

VL
ST
stefj
16:34 20.06.2012.

Kako zašto se prodaje? Pa prodaje se da se jedan mjesec pokrpa plaća za državne službenike i da se pokrpaju mirovine... Mjesečno se Hrvatska zadužuje za najmanje 2.5 milijarde Kn da bi se pokrpale plaće i mirovine, znači, toliko se manje skupi poreza. Godišnje se potroši 36 milijardi za mirovine i 43 milljarde za plaće (kada su uključi i zdravstvo). To znači da mjesečno treba 6.6 milijardi, a s ovim enormnim porezima skupi se jedva 4 milijarde. I što mislite da će napraviti ova vlada? Pa nabiti nam veće i nove poreze, naravno, jer prodaja CO dostatna je samo da smanji zaduženje jedan mjesec...

VL
Avatar seneka
seneka
16:40 20.06.2012.

Ma kakvi, niste u pravu. CO se najprije mora nafutrati,dokapitalizirati i onda prodati za 1 kunu. Posao desetljeća.

VL
ĆA
ćaćaća
16:44 20.06.2012.

sdp=hdz

VL
ED
eddinger1
16:55 20.06.2012.

Najprije dionice treba ponudit građanima na otkup (trebalo bi ih razdjeliti besplatno, ali..). Kao što reče mcmarko 60 godina im plaćamo osiguranje - više manje prisilno!

VL
DR
drhouse
17:56 20.06.2012.

imovina.. nekretnine.. i cacicev kredit ce prodat isto tako..

VL
ER
Erhard
19:10 20.06.2012.

Prica se ponavlja kao s INOM. Hrvatsko trziste privatni sektor ima dovoljno kapitala da otkupi sve dionice CO koje ce se staviti na prodaju. Vlada bi trebala dati prvenstveno prioritet Hrvatskim gradanima kod upisa za kupnju dionica. Sto ne bi gradani otkupili sljedeci u redu bi trebali biti Penzijski fondovi, a potom Investicijski fondovi. Tako je uradila Margaret Tacher kod prodaje British Still. Zasto se profit daje takozvanim strateskim partnerima. Oni koji su zainteresirani (a nema sumnje da ih ima) ako hoce mogu onda otkupiti od Hrvatskih gradana po trznoj cijeni.??????

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
19:20 20.06.2012.

Za CO su vrlo zainteresirani , Euroherc i Allianz osiguranje.Priča je da će država u prodaji istaknuti nominalnu vrijednost dionica od 1400 kuna. No dionice CO trenutačno se na burzi prodaju po cijeni od nekoliko puta većoj od nominalne. S obzirom na to da se prodaju u malim količinama, upitno je u kojoj mjeri aktualna burzovna cijena dionica oslikava pravu vrijednost.Postoji nekoliko parametara prema kojima se može izračunati vrijednost osiguravajućeg društva. Jedan od njih je visina premije na godišnjoj razini koja u CO iznosi gotovo tri milijarde kuna. Jasno je da bi prodajna cijena kompanije, ako bi se taj podatak uzeo u obzir, bila mnogostruko veća od cijene dobivene prodajom dionica prema nominalnoj vrijednosti. Usto, CO u svom vlasništvu ima i pozamašan broj nekretnina čija je vrijednost, recesiji usprkos, i dalje velika.Prema prvim procjenama ustanovljena je vrijednost CO nešto više od milijarde kuna ali kad se zbroji visina godišnje premije i vrijednost nekretnina, jasno je da realna vrijednost CO uvelike premašuje iznose kojima se barata u javnosti.Croatiu žele jeftino prodati.

VL
ER
Erhard
19:53 20.06.2012.

Cijena od 1400 je prevelika i trebalo bi napraviti split 1:10 tj za svaku sadasnju dionicu trebalo bi izdati 10 novih. To bi bilo prihvatljivo gradanima i siguran sam da bi se naso dovoljan broj hrvatskih investitora. Ovim bi se stimuliralo malo dionicarstvo i podigla kultura investiranja sto u sirokim masama sada ne postojji.

VL
ER
Erhard
19:58 20.06.2012.

Trznu cijenu odreduje na prvom mjestu dividenda i potencijal rasta. Smanjivanjem cijene jedne dionice, potencijal rasta bi se sigurno povecao. neznam kolika je sadasnja dividenda u odnosu na spot cijenu CO dionica. Ako je veca ili ista kamati koja se dobije u bankama na orocenu stednju s obzirom da poslovi osiguranja su profitabilni potencijalnim investitorima se onda isplati ulagati u dionice CO.

VL
IN
InfoMan
20:03 20.06.2012.

Zasto se prodaje? Iz vrlo jednostavnog razloga sto je to najlaksi i najbrzi nacin doci drzavi do novaca, a ujedno privatno pokupiti proviziju (mito). Ovu drzavu, sve vlade, od prvoga dana nikada nije bilo ni najmanje briga za njezine vlastite gradjane i domovinu.

VL
Avatar guten_tag
guten_tag
21:53 20.06.2012.

dosadašnja iskustva govore da su radnici i svi ostali kojima je država dala ili ustupila neku imovinu besplatno ili po povlaštenim uvjetima to profućkali . tako je sa udjelima u fondu hrvatskih branitelja , tako je sa inom , tako je sa t-com , tako je sa kuponskom privatizacijom , plivom , tako je sa jadrankamenom itd . sve dionice koje su kupovane nisu kupovane da ta imovina ostane u hrvatskom vlasništvu već za šverc . znači iskustvo je negativno i ako država prodaje treba to prodati za relani novac investitoru koji će platiti i to je to . u croatia osiguranju su uhljebljivani politički podobni i nije bilo šanse , za poštena čovjeka , da se tamo zaposli . ono što bih ja zagovarao da se co da crkvi za imovinu koju su joj komunisti oteli poslije ww2 .

VL
ER
Erhard
22:11 20.06.2012.

Ja ne govorim o poklonu, vec o prodaji dionica excluzivno gradanima hrvatske. prvo u svrhu promoviranja malog dionicarstva i kulturre investiranja. Da li cu ja prodati moje dionice poslje toga to je moja privatna stvar. Drzava teba dati sansu gradanima da profitiraju (potencijalno) na interesu velikih investitora. Osamdesetih Tacherova je denacionalizirala British Steel i prodala dionice iskljucivo svim grdanima (ukljucujuci i residente) po cijeni od £1.72 na dan X se otvara burza i isklicna cijena je odmah porasla, jer su institucionalni investitori bili zainteresirani za profitabilnu kompaniju. Mali dionicari su imali priliku da zadrze dionice ili da ih prodaju uz profit. Zasto se to nemoze napraviti s CO?

VL
MV
Mato Vilac
23:31 20.06.2012.

Ako prodaju CO sva osiguranja koja imam prebaciti ću u neko drugo osiguranje. Oni moje više neće osiguravati ( a barem pet desetlječa su u našoj kući i imali smo oznaku CO-a na kući).Ne podržavam prodaju.

VL
TU
tuljan
07:55 21.06.2012.

20.06.2012. u 21:53h guten_tag je napisao/la: dosadašnja iskustva govore da su radnici i svi ostali kojima je država dala ili ustupila neku imovinu besplatno ili po povlaštenim uvjetima to profućkali . ------------------------------------------------------------------------------------------- Profućkali ? Dobili su dionice, a ostali bezz posla i prihoda ! Šta bi im ti savjetovao ? Da ih ukisele ili spohaju da prehrane sebe i djecu ?

VL
ST
stomiovotreba
08:35 21.06.2012.

Sto je uloga drzave (van socijalizma)? Sigurno ne da osigurava Skode ili proizvodi trajekte. Prodaja je razumna odluka.

VL
KR
kristov
09:10 21.06.2012.

HPB, Croatia osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske šume .... Narode tko ima kakvu zemlju u posjedu (i vlasništvu) a nije gruntovno proveo, žurno u procedure jer će vam je prodati kukavna zločinačka organizacija (partija)...

VL
DU
Dugopamti
09:12 21.06.2012.

Dosad je novac dobiven prodajom državnih poduzeća uvijek potrošen na plaće državnih službenika koji poslije cendraju da plaće nemogu ostati takve a da se istovremeno ne proda još nešto. Ako nam se plaće svedu na našu stvarnu produktivnost u industriji, ostaloj proizvodnji i stvarnim uslugama onda neće trebati ništa prodavati.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.