Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati traže plaće od kojih će se dostojno živjeti, a ne preživljavati

U RH su životni troškovi kao u EU, dok plaće solidno zaostaju pa sindikati traže povećanje plaća. To će značiti i veće mirovine, kaže Sever
25. travnja 2017. u 06:40 2 komentara 460 prikaza
prosvjed
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

“Vlakom solidarnosti” u ponedjeljak će 700-tinjak sindikalaca iz Zagreba put Slavonskog Broda, u kojem će se održati središnji prvosvibanjski prosvjed. Zajedničkom akcijom tri najveće sindikalne središnjice SSSH, Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni hrvatski sindikati podsjetit će kako se u Slavoniju nekad useljavalo kao u obećanu zemlju, a danas se iz nje, ali i drugih krajeva, masovno iseljavaju najviše mladi. Sindikalci za zaposlene traže rast plaća, a povećanje minimalne plaće na iznos od bar 50% prosječne.

– Sindikati više neće dopustiti da se profit ostvaruje samo preko leđa radnika – najavio je Mladen Novosel (SSSH) navevši kako je satnica u Hrvatskoj 2,6 eura, a u Njemačkoj 8,5 eura pa se u Hrvatskoj 3,5 mjeseca radi za jednu njemačku plaću.

Nakon krize poslodavci svoju konkurentnost grade uštedama na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima, umjesto na novim tehnologijama, a razliku povlače u profit, ustvrdio je Krešimir Sever (NHS). Naveo je i da su u RH životni troškovi kao u EU, dok plaće solidno zaostaju pa sindikati traže povećanje svih plaća.

– Sindikati traže mijenjanje nepravične raspodjele dobiti, stabilna i kvalitetna radna mjesta i plaću od koje se može dostojno živjeti, a ne preživljavati. To će značiti i povećanje mirovina, nema stabiliziranja mirovinskog sustava s produljenjem roka za odlazak u mirovinu nego tek kroz povećanje uplata u mirovinski sustav – kazao je.

Mirela Bojić iz MHS-a istakla je također da u raspodjeli bogatstva trebaju više sudjelovati oni koji ga najviše stvaraju.

>> Plenković se sastao s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata

>> Na ulicama Srbije i sindikati vojske i policije: Narod gladuje, elita se raduje

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar El Indio
    El Indio:

    E jadan radnik sa takvim sindikatom, za praznik organiziraju prosvjed i pametuju? Zasto se ne organizira u sred radnog tjedna? Kako Francuskoj, Njemackoj....? Da europski sindikati organiziraju prosvjede na neradne dane mi bi bili Svicarska za njih. A da zaboravio ... prikaži još!io sam. I da nasi sindikati organiziraju prosvjed na radni dan skupilo bi se stotinjak i onda se cudimo zasto smo tu gdje jesmo

  • aaagotal:

    Da, prošao mi je život u čekanju boljega! Radnici su u RH ljudi drugog reda? Dokle! A o penzioneri a neću ni misliti! Prošlo je već kupljenih 15 godina, a penzioneri ne mogu u ovoj zemlji dobiti ni minimum, a ... prikaži još!um, a to je 400€? Osim lažnih boraca u RH nitko ne treba živjeti? Maknite nam lažne penzioneri s vrata da mogu živjeti oni koji su to zaradili !!! ???