Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati traže plaće od kojih će se dostojno živjeti, a ne preživljavati

U RH su životni troškovi kao u EU, dok plaće solidno zaostaju pa sindikati traže povećanje plaća. To će značiti i veće mirovine, kaže Sever
25. travnja 2017. u 06:40 2 komentara 475 prikaza
prosvjed
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

“Vlakom solidarnosti” u ponedjeljak će 700-tinjak sindikalaca iz Zagreba put Slavonskog Broda, u kojem će se održati središnji prvosvibanjski prosvjed. Zajedničkom akcijom tri najveće sindikalne središnjice SSSH, Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni hrvatski sindikati podsjetit će kako se u Slavoniju nekad useljavalo kao u obećanu zemlju, a danas se iz nje, ali i drugih krajeva, masovno iseljavaju najviše mladi. Sindikalci za zaposlene traže rast plaća, a povećanje minimalne plaće na iznos od bar 50% prosječne.

– Sindikati više neće dopustiti da se profit ostvaruje samo preko leđa radnika – najavio je Mladen Novosel (SSSH) navevši kako je satnica u Hrvatskoj 2,6 eura, a u Njemačkoj 8,5 eura pa se u Hrvatskoj 3,5 mjeseca radi za jednu njemačku plaću.

Nakon krize poslodavci svoju konkurentnost grade uštedama na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima, umjesto na novim tehnologijama, a razliku povlače u profit, ustvrdio je Krešimir Sever (NHS). Naveo je i da su u RH životni troškovi kao u EU, dok plaće solidno zaostaju pa sindikati traže povećanje svih plaća.

– Sindikati traže mijenjanje nepravične raspodjele dobiti, stabilna i kvalitetna radna mjesta i plaću od koje se može dostojno živjeti, a ne preživljavati. To će značiti i povećanje mirovina, nema stabiliziranja mirovinskog sustava s produljenjem roka za odlazak u mirovinu nego tek kroz povećanje uplata u mirovinski sustav – kazao je.

Mirela Bojić iz MHS-a istakla je također da u raspodjeli bogatstva trebaju više sudjelovati oni koji ga najviše stvaraju.

>> Plenković se sastao s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata

>> Na ulicama Srbije i sindikati vojske i policije: Narod gladuje, elita se raduje

Žena bi mogla izgubiti stan uredno kupljen
apsurdna situacija
Kupila stan s čistim papirima i uložila mnogo novca u renovaciju, a sada bi mogla ostati bez njega
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Avatar El Indio
    El Indio:

    E jadan radnik sa takvim sindikatom, za praznik organiziraju prosvjed i pametuju? Zasto se ne organizira u sred radnog tjedna? Kako Francuskoj, Njemackoj....? Da europski sindikati organiziraju prosvjede na neradne dane mi bi bili Svicarska za njih. A da zaboravio ... prikaži još!io sam. I da nasi sindikati organiziraju prosvjed na radni dan skupilo bi se stotinjak i onda se cudimo zasto smo tu gdje jesmo

  • aaagotal:

    Da, prošao mi je život u čekanju boljega! Radnici su u RH ljudi drugog reda? Dokle! A o penzioneri a neću ni misliti! Prošlo je već kupljenih 15 godina, a penzioneri ne mogu u ovoj zemlji dobiti ni minimum, a ... prikaži još!um, a to je 400€? Osim lažnih boraca u RH nitko ne treba živjeti? Maknite nam lažne penzioneri s vrata da mogu živjeti oni koji su to zaradili !!! ???