Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati javnih službi: Porast plaća od rujna između 150 i 800 kuna

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je vidljivo da povećanje nije od 32 do 150 kuna, kako tvrdi predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić
05. prosinca 2018. u 14:09 4 komentara 779 prikaza
Sindikati javnih službi
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Čelnici sindikata javnih službi predstavili su u srijedu učinak sporazuma s Vladom na rast plaća učitelja i drugih javnih službenika istaknuvši da će njihovim članovima plaće od rujna iduće godine porasti između 150 i 800 kuna.

Vlada - sjednica Odluka Vlade Minimalna plaća povećava se na 3000 kuna neto

Makroekonomist Matija Kroflin rekoa je na konferenciji za novinare da će od rujna iduće godine zaposlenima u javnim službama plaće u neto iznosu porasti od150 (za one s nižim plaćama) do 800 kuna (za one s nešto višim plaćama) uz predviđenu inflaciju od 1,2 posto. Opovrgnuo je tvrdnje da su plaće zaposlenih u javnim i državnim službama u odnosu na ostale zaposlenike bolje nego 2008. te da su u svim drugim zemljama plaće u tim službama niže od ostalih.

Plaće u državnim i javnim službama rastu sporije i padaju snažnije nego u ostalim sektorima

Napomenuo je kako je u odnosu na 2008. došlo do promjene metodologije izračuna pa podaci nisu usporedivi, a prava je istina da je situacija za zaposlenike u državnim i javnim službama bitno pogoršana, što pokazuje kretanje međugodišnjih stopa rasta plaća - plaće zaposlenih u tim službama od 2010. rastu sporije i padaju snažnije nego u ostalim sektorima. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako nastavniku s VSS-om u osnovnim i srednjim školama, koji je referentna točka u sustavu obrazovanja, bruto plaća raste od 415 kuna za početnika do 515 kuna za nastavnika pred mirovinom.

Sindikati javnih službi Mirenje s Vladom Sindikati javnih službi nastavljaju borbu za pravednije plaće

To znači da samcu u Zagrebu neto plaća od rujna raste između 238 i 295 kuna, rekao je Mihalinec podsjetivši da obrazovni sindikati nisu bili za sporazum, a svoju borbu za veće plaće nastavljaju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Čim sindikati nešto postignu, krenu napadi na nastavnike da imaju prevelike plaće u odnosu na druge, a rade najmanje u Europi i s najmanje učenika, kao i druge neistine i laži, kaže Mihalinec.

Tvrdnja da hrvatski nastavnici rade najmanje u Europi je posljedica krivo iščitane europske statistike, tvrdi Mihalinec, najnoviji podaci za 2017. potvrđuju suprotno, odnosno da rade više od kolega u  zemljama OECD-a i EU-a.

Gordan Maras Porezna reforma Maras: Vladino povećanje plaća javnim službama od tri posto je antidemografska poruka

Plaće zaposlenika u Europi od početka do kraja karijere rastu do 60 posto, u Irskoj i do 100 posto,  a u Hrvatskoj maksimalno 20 posto, odnosno 0,5 po godini staža, rekao je MiIhalinec dodavši da su u zemljama bivšeg istočnog bloka plaće ipak nešto niže, ali svi imaju veće pomake u karijeri nego u Hrvatskoj.

Opovrgnuo je i tvrdnje da hrvatski nastavnici rade s najmanje učenika , osim onih u brdsko-planinskim i otočnim područjima. Istina je da hrvatski nastavnici rade više od ostalih u Europi, sa prosječno jednakim brojem djece i u puno težim uvjetima nego što to imaju ostali u Europi, ustvrdio je.

Vilim Ribić VILIM RIBIĆ Novca ima za vojne avione i nove lažne branitelje, a nema ga za ljude u javnim službama

Ribić: Preporod pokušava drugima oteti članstvo

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je vidljivo da povećanje nije od 32 do 150 kuna, kako tvrdi predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Nakon procesa mirenja nema mogućnosti za štrajk zbog osnovice plaća pa nije jasno zašto Preporod napada obrazovne sindikate koji su bili protiv sporazuma, osim pokušaja otimanja članstva.

Preporod nikada nije samostalno organizirao štrajk protiv Vlade, nego se eventualno nama priključivao i odustajao i onda nas napadao. Neka organiziraju štrajk, nastave borbu i traže povećanje za 19,9 posto i mi ćemo ga podržati, poručio je Ribić.

Radnici Radni vijek Iz državne službe ne žele u mirovinu, samo 1% Hrvata ide u prijevremenu da bi uživalo

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak osvrnula se na optužbe da su "žuti sindikati" rekavši kako nije moralno ni prihvatljivo da im drugi sindikati bacaju klipove pod noge.

Štrajk članova Preporoda nije ništa donio, a nije pametno ljude iscrpljivati i dovoditi ih u neugodnu situaciju bez rezultata, ustvrdila je.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • gragakarlovac:

  Neee, sad ce sve poskupiti! - kazu krkani koji ne razumiju nista osim kako srati. Budale misle da je bolje da su place 500kn na mjesec onda ce sve biti jeftinije.

 • Deleted user:

  To je nominalni rast a realni rast je vrlo upitan ...i sve se svede na to tko ima vecu placu njemu se vise daje ...a tko ima manju placu on dobije 100 kuna vise a to je nista....ali sve ce ... prikaži još! objasniti hdzejci koji smatraju da njima mora biti sve ...a ostali zna se u irsku njemacku i drugdje u eu. to jr politika hdzejaca...

 • Avatar ohjooj
  ohjooj:

  ah, tužno - SSS će umjesto 3.800, plaće biti 3.880 - ma fuj