Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

Sindikati idu u prosvjed na Europskom trgu

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju
Patrik Macek/PIXSELL
27.09.2018.
u 13:33

Tamo se od ulaska zemlje u EU nalazi Kuća Europe odnosno Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. Bit će to prvi prosvjedni skup na toj lokaciji.

Sindikalne su središnjice najavile da će u subotu 20. listopada organizirati prosvjed protiv povećanja radnog vijeka i veće penalizacije prijevremenih mirovina. Prosvjed će se održati na Europskom trgu – prostoru nadomak Jelačić-placa koji je prije godinu i pol dana dobio to ime. Tamo se od ulaska zemlje u EU nalazi Kuća Europe odnosno Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. Bit će to prvi prosvjedni skup na toj lokaciji.

– Europska komisija sustavno gura Hrvatsku u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu potrebnu Njemačkoj ili Irskoj – kazao je sindikalac Mladen Novosel (SSSH).

Gostujući u Večernjakovu studiju, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, zastupnik Silvano Hrelja, kazao je da podržava potez sindikalnih središnjica. Hrelja ne vidi korist od produljenja radnog vijeka na 67 godina te vjeruje da će prosvjed biti ‘žešći’.

– Sugeriram Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da reterira što prije jer sindikalne središnjice nikada nisu bile ovako ‘nabrijane’. Bojim se da će se poneseni uspjehom prosvjeda sindikati odlučiti na skupljanje potpisa. U tom slučaju svi ćemo pomoći, barem mi koji mislimo da ovo ništa ne donosi budžetu Republike Hrvatske – kazao je Hrelja te dodao da je predložena rigidna penalizacija mirovina katastrofalna za umirovljenike.

Sindikati traže od Vlade da odustane od produljenja radnog vijeka na 67 godina od 2031. godine i ostane na planiranoj 2038. godini, a ako Vlada ne popusti, organizirat će referendum za zadržavanje radnog vijeka na 65 godina.

Također predlažu da se preispita postojeći model mirovinske štednje u drugom stupu te da se mirovine po posebnim propisima izdvoje u zaseban stup unutar HZMO-a odvojen od radničkih mirovina. Novac za povlaštene mirovine u dijelu koji nije pokriven uplatama doprinosa treba osiguravati izravno iz državnog proračuna, sukladno financijskim mogućnostima, i odvojiti ih od mirovinskog sustava. Prvi čovjek Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić mišljenja je da je prijedlog reforme ‘politička, socijalna i društvena perverzija koja vodi u rad do smrti’, a Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata da treba Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jasno reći da zemlja nije spremna za produljenje radnog vijeka. Što se tiče penalizacije, sindikati predlažu zadržavanje postojećeg modela jer odlazak u prijevremenu mirovinu često nije izbor radnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije