Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Sindikat izazvao Divjak – hoće li platiti produžnu nastavu?

Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.06.2017.
u 12:45

Profesori, uglavnom srednjih škola, moraju održavati produžnu nastavu, no ti im sati već tri godine nisu plaćeni...

Od nove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak članovi sindikata Preporod, kako kažu, očekuju da dokaže da se razlikuje od prethodnih ministara – i to rješenjem problema isplate za održavanje satova dopunskog rada, odnosno produžne nastave.

Naime, većina profesora, uglavnom srednjih škola, uskoro počinje s održavanjem takve nastave za učenike koji moraju popraviti svoje ocjene, a već tri godine unatoč obećanjima vladajućih, isplatu tih sati nisu primili. Samo za ovu godinu iznos je predviđen na desetak milijuna kuna. Uostalom čelnici HDZ-a još u rujnu prošle godine uoči parlamentarnih izbora obećavali su upravo rješenje toga problema za sve nastavnike i profesore.

– Sindikat od ministrice očekuje poteze koji će biti i trenutačna reakcija na problem, ali i cjelovito rješenje. Kao trenutačno rješenje produžna nastava mogla bi biti dodatno plaćena kao dodatak na plaću koji bi se temeljio na vrijednosti redovito održanog nastavnog sata, dok cjelovito rješenje podrazumijeva zakonske izmjene – kazao je tako Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.  

  

Komentara 5

MA
Marko1337
15:59 17.06.2017.

Od 15 lipnja do 15 rujna svima u obrazovanju treba ukinuti plaće. Neka kao u Kini idu obrađivati rižina polja i druge poslove da si plate za socijalno osiguranje , mirovinsko ....

Avatar Keep_calm
Keep_calm
13:40 17.06.2017.

Platite, ili još bolje - ukinite tu glupost, produžna nastava u srednjoj školi! A i tako su kažnjeni​ samo neki profesori, uglavnom matematike i stranih jezika, dok ostali mogu luftirati!

DR
droza
15:51 17.06.2017.

Pothitno je potrebno uvesti sustav vrednovanja profesora i nastavnika na kojemu će se temeljiti koeficijenti za izračun plaća. Uvjeren sam da tada uopće ne bi bilo potrebe za ikakvom dodatnom nastavom. Naime, opće je poznata činjenica da neka djeca po završetku osnovne škole i upisa u srednje, iz matematike npr. ostvaruju izvanredne rezultate i nemaju nikakovih potreba za dodatnom nastavom ili instrukcijama. Druga pak djeca, a iz iste osnovne škole, a koja nisu imala tu sreću da im tu istu matematiku predaje savjestan i odgovoran profesor, po upisu u srednje škole, zaostaju za svojim vršnjacima i imaju potrebu kako za dodatnu nadtavu, tako i za instrukcije. Takvim pristupom povećavaju se i troškovi sustava, a i nas roditelja. Stoga bi profesora iz prvoga dijela komentara, kofecijentom trebalo nagraditi, a profesora iz drugog djela, koeficijentom za izračun plaće, tj. njegovim umanjenjem, kazniti. Mislim da bi se u takvom sustavu svi ponašali odgovorno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije