Naslovnica Vijesti Hrvatska

Barišić: Ponuđeno mi je da ostanem u Vladi

Dosadašnji ministar Pavo Barišić rekao je da se, vodeći Ministarstvo, pridržavao triju temeljnih načela.
12. lipnja 2017. u 12:28 15 komentara 1660 prikaza
barišić divjak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Dosadašnji ministar Pavo Barišić predao je u ponedjeljak vodstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Blaženki Divjak koja je tom prilikom poručila da je riječ o resoru s mnogo izazova, u kojem je bez obzira na stručna znanja i sposobnosti vrlo važna uključivost te skrb o sustavu obrazovanja i znanosti na cjelovit način.

Naslovnica 11. 6. 2017. Danas u Večernjem 48 sati drame koja je promijenila Hrvatsku

Uz nazočnost najbližih suradnika i predstavnika medija, dosadašnji ministar Barišić uručio je novoj ministrici Izvješće o primopredaji vlasti, izvijestivši je o planovima Ministarstva te je novoj ministrici poželio mnogo uspjeha u radu.

"Fotelja ministra je 'vruća' s obzirom na to da je protekle četiri godine ovo peti ministar. Ali mislim da će nam s ministricom bolje ići jer je ovdje, bez obzira na stručna znanja i sposobnosti, vrlo važno da s jedne strane budemo uključivi, a s druge strane da skrbimo o sustavu obrazovanja i znanosti na cjelovit način", poručila je Divjak na primopredaji.

Upravljanje MZOS-om treba biti nacionalni prioritet

"Ovo je veliki resor koji ima mnogo izazova. Učenje i istraživanje tu treba biti aktivno i konstruktivno kao proces, a takvo mora biti i upravljanje ovim sustavom", kazala je.

Ustvrdila je da upravljanje Ministarstvom i upravljanje sustavom treba biti nacionalni prioritet, oslobođeno dnevno-političkih previranja i rovovskih borbi. "Moramo se dogovoriti koji su naši važni projekti jer je krajnji trenutak da na neki način ne samo uhvatimo korak, nego da učimo od onih koji su mukotrpnije prolazili kroz ovaj proces i budemo brži, bolji i konstruktivniji i u tom kontekstu ostavljajući sa strane naše razlike koje su ideološke ili političke", poručila je Divjak.

Istaknula je da je jedna od njenih deviza da je u ovom trenutku važnija tehnologija od različitih ideologija pa će se, kaže, toga pokušati pridržavati na projektima.

barišić divjak
1 / 8
barišić divjak

Rezultati, ocjenjuje Divjak, ne mogu biti brzi ali, dat će, kako je najavila, sve od sebe da prvo dobro upozna sustav, a onda donosi odluke koje će biti "utemeljene na znanstvenim spoznajama, argumentima i činjenicama". Medije je zamolila za pomoć da se tema obrazovanja depolitizira.

Divjak: Nećemo pristajati na političke ucjene

Pouzdaje se, kaže, na dogovor koji je postignut  s predsjednikom Vlade da "nećemo pristajati na političke ucjene nego da ćemo ovaj sustav voditi tako da bude na korist ulasku hrvatskog obrazovnog sustava i sustava znanosti u 21. stoljeće u punom pozitivnom smislu te riječi".

U vezi s najavljenom revizijom postupka izbora predsjednice ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Jasminke Buljan Culej, rekla je da će krenuti s analizom postojećih postupaka, a nakon toga će na osnovu argumenata donijeti odluku o daljnjim postupcima.

"Neću naprečac donositi odluke. Jedno je kada razmišljate na temelju izjava u medijima, materijala koji su dostupni. Na temelju toga možete izaći na prosvjed i to je građansko pravo, Ako kao ministrica donosite odluke, onda to ipak mora biti na temelju argumenata i potrudit ću se da to tako bude", najavila je.

Upitana ostaje li državni tajnik u MZOS-u član Hrasta Hrvoje Šlezak, rekla je da je u Ministarstvo ušla tek danas i da nije s njim stigla razgovarati, ali da će biti slobodna tražiti i sama predlagati svoj tim i one s kojima će raditi.

Dosadašnji ministar Pavo Barišić rekao je da se, vodeći Ministarstvo, pridržavao triju temeljnih načela – poštivanja zakonitosti i načela pravne države, načela kontinuiteta u provođenju javnih politika te načela uključivosti i pluralizma.

Dijana Jurasić Štromar i Stier: jedna vlada – dva suprotna svjetonazora

Barišić: Nastojao sam ostvariti istinski dijalog u temeljnim pitanjima obrazovanja i znanosti

"Nastojao sam ostvariti istinski dijalog u temeljnim pitanjima obrazovanja i znanosti, pridržavajući se citiranog načela glasovitog filozofa Johna Rawlsa o potrebi preklapajućeg suglasja u bitnim pitanjima obrazovanja i znanosti", kazao je.

Ocijenio je da je sve bitne i strateške odluke u svom mandatu donosio nakon savjetovanja i uz suglasnost i uz znanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Zahvalio je Plenkoviću na povjerenju, kao i svim članovima Vlade, suradnicima, akademskoj i znanstvenoj zajednici te medijima.

S obzirom na to da je Divjak na čelnu poziciju MZOS-a došla nakon preslagivanja u Vladi i odluke HNS-a da uđe u koaliciju s HDZ-om, čime je dogovoreno da će Ministarstvo znanosti pripasti HNS-u, Barišić je kazao da nije nimalo razočaran niti ga je odluka iznenadila.

"Uloga pojedinca je nebitna u ovakvim procesima kada je riječ o Vladi i stabilnosti", dodao je. Ne osjeća se, kaže, izdano, već počašćeno što mu je ponuđeno da ostane u Vladi na vrlo odgovornoj dužnosti ministra rada i socijalnog sustava, što je odbio jer je vezan uz resor obrazovanja.

Tvrdi da ga odluka nije iznenadila. "Plenković nas je branio ne samo u tim optužbama već i u mnoštvu drugih i ponosan sam što je pokazao spremnost braniti svoj suradnički tim od svih prigovora, a ni u ovom trenutku ne mislim da je postupio tako da bih se trebao osjećati izdano na bilo koji način", kazao je Barišić.

"Osjećam se vrlo počašćeno što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi, na odgovornoj dužnosti ministra rada i socijalnih sustava. No ja sam vezan uz ovaj resor i to nisam mogao prihvatiti", odgovorio je Barišić novinarima na pitanje osjeća li se izdanim.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Plenković je na pitanja o kurikularnoj reformi odgovorio da politiku vodi Vlada, a ne pojedinačni ministri te da će inzistirati na konsenzusu Točke prijepora HNS za Jokića, ali on nije uvjet. Plenković ne želi novi prosvjed Blaženka Divjak Nova ministrica Blaženka Divjak: Važnija mi je tehnologija od ideologije Prosvjed - obrazovna reforma KOCKANJE S BUDUČNOŠĆU Hoćemo li školovati djecu da budu kreativni i poduzetni ljudi ili jeftina radna snaga
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • kruti175:

    zar nije bilo nijednog hrvata/ice za ministra hrvatskog ministarstva obrazovanja????

  • neboiznadzagreba:

    Ponuđeno mu je da ostane u vladi, no i lijepo je zamoljen da ne prihvati, već će se naći način da ga se obešteti...

  • bijelocrveni:

    Baš me zanima hoće li sada ljevičari kopati po svim mogućim papirima i tražiti grešku u fusnoti kako bi ovu proglasili plagijatoricom?!