Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimonović: Zbog nepravilnosti u zatvorima bit će smjena i suspenzija

15.12.2008.
u 12:43

POŽEGA - Na sastanku svih ravnatelja zatvorskih ustanova u srijedu nakon provedenih rotacija analizirat će se stanje u svakoj ustanovi na temelju čega će biti donesene odgovarajuće mjere glede sređivanja stanja. To znači da su utvrđene neke nepravilnosti i protuzakonitosti, a produbljenim uvidom izvidit će se jesu li počinjena i određena kaznena djela. Posljedica toga bit će neke suspenzije, stegovni postupci, smjene, a hoće li se raditi o kaznenom progonu, još će se vidjeti – kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović za vrijeme današnjeg posjeta požeškoj kaznionici.

Predsjednik Stjepan Mesić, koji je također jučer s ministrom posjetio požeški zatvor, jedini u kojem zatvorsku kaznu izdržavaju i žene, kazao je da će ubuduće svi zatvorenici biti izjednačeni, odnosno ničiji položaj u zatvoru neće ovisiti o tome kakvog je on imovnog stanja.
- Nažalost, do sada je bilo tako da su mnogi koji su bili moćni izvan zatvora ostali moćni i u zatvoru, ali toga više neće biti. Radi se velika reforma u zatvorskom sustavu kao i u pravosuđu – kazao je predsjednik Mesić.

Ministar Šimonović upozorio je i na neke objektivne poteškoće u funkcioniranju zatvorskog sustava kao što je prenapučenost, najavljujući da se to mora rješavati bez odlaganja.
- U prvoj rundi nastojat ćemo boljom organizacijom postojećih kapaciteta osigurati dodatna mjesta za 200 do 250 zatvorenika što nije ni približno dovoljno.

Moramo dovršiti radove na proširenju zatvora u Glini, zatvora u Šibeniku, ali jedan moderniji i suvremeniji probni sustav koji smo već počeli razvijati, a koji bi trebao biti gotov u idućih šest mjeseci. On će nam omogućiti da se kazne skraćuju, da se pritvori obavljaju kao kućni pritvor, da se kazne služe kroz društveno korisni rad. Na taj način riješit će se nedostatak prostora u zatvoru – objasnio je ministar Šimonović.

Predsjednik Mesić je dodao da bi se taj problem možda trebao rješavati i kroz prenamjenu prostora vojarni koje više nisu u funkciji za zatvore.

Komentirajući slučaj samoubojstva u u splitskom zatvoru na Bilicama ministar je kazao da je to prvi slučaj samoubojstva u ovoj godini. Bez obzira na tragičnost samog slučaja, ako se ono, dodao je, usporedi sa statistikama drugih država, to je vrlo mali broj samoubojstava, a mali broj je i teških incidenata kao i bjegova iz zatvorenog režima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije