Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Šimonović: Vjerujem da topnički dnevnici neće smetati ulasku u EU

šimonović
PIXSELL
29.04.2010.
u 13:37

Državno odvjetništvo pokrenulo je 19 kaznenih postupaka protiv osoba odgovornih za nestanak nekih dokumenata koje su vlasništvo Republike Hrvatske - istaknuo je Šimonović.

Čvrsto vjerujem da topnički dnevnici neće stajati na putu Hrvatskom ulasku u EU, izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji "Hrvatska uoči ulaska u EU" ministar pravosuđa Ivan Šimonović i najavio završetak pregovora do kraja godine.

- Rezultat svih administrativnih i kaznenih postupaka koji su se vodili te djelatnosti posebno oformljenog istražiteljskog tijela jest to da je točno raščišćeno koji su dokumenti postojali, koji dokumenti koje je tužiteljstvo tražilo nikada nisu postojali, a dio onih koji su postojali poslan je u Haag. Precizno je utvrđeno što se s dokumentima koji Haagu nisu dostavljeni dogodilo. Mogu potvrditi da je dio dokumenata doista bio protupravno otuđen pa je Državno odvjetništvo pokrenulo 19 kaznenih postupaka protiv osoba odgovornih za nestanak nekih dokumenata koje su vlasništvo Republike Hrvatske - istaknuo je Šimonović dodavši kako ne može potvrditi da Haag traži uvid u Registar branitelja.

Ponovio je kako vjeruje da topnički dnevnici neće smetati ulasku u EU.
- Sudsko je vijeće od Hrvatske zatražilo ili da preda dokumente ili da objasni što se s dokumentima dogodilo. Mislim da smo u potpunosti odgovorili na takav zahtjev. Jasno je da bi tužiteljstvo više voljelo imati sve dokumente koje traži, ali ako ti dokumenti nisu u posjedu RH i ako može obrazložiti zašto nisu, smatram da to ne bi smjelo kočiti daljnji napredak Hrvatske na putu prema EU - kazao je Šimonović i dodao kako vjeruje da će 23. poglavlje  (pravosuđe) biti otvoreno prije ljeta što bi ostavilo dovoljno vremena da u potpunosti, bez obzira na njegovu težinu, sva mjerila za zatvaranje budu ispunjena i da pregovori završe do kraja godine.

O reformskim mjerama na Visokom trgovačkom sudu i odgovoru sudaca da nije točno da rade premalo kazao je kako se "uopće ne svađa s njima".

- To nije soliranje Ministarstva pravosuđa i prozivanje sudaca. Radim s njima i zajedno ćemo pospješiti predmete na Trgovačkom sudu na zadovoljstvo građana i gospodarstva - istaknuo je Šimonović.

Komentara 15

OB
-obrisani-
06:23 30.04.2010.

Europska zajednica, ne budeto hrvatska nikada vidjela. Dosta je pogledati ostale clanice Unije, jedva se odrzavaju na zivotu kao stare babe

Avatar punkufer
punkufer
14:01 29.04.2010.

Ovaj se isto pravi blesav... Nas ucjenjuju - prvo je bio ZERP, pa Gotovina, pa topnički dnevnici, pa Slovenske ucjene oko mora . To je politika britanaca, francuza i nizozemaca i za budućnost.

AN
Ana33
07:14 30.04.2010.

Ovi islamisti \"laju\" na Šimonovića... Talibani Fuj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije