Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN ŠIMONOVIĆ

Šimonović: Jednu usijanu stolicu mijenjam drugom koja ima čavle

\'04.05.2010., Zagreb - Ivan Simonovic, ministar pravosudja RH. Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
04.05.2010.
u 21:50

Ako se u lipnju ne otvore pregovori s Europskom unijom o pravosuđu, otići ću teška srca, kaže ministar.

S ministrom pravosuđa razgovarali smo o razlozima odlaska na posao u Ujedinjene narode i sudbini reformi u pravosuđu.

Kada i kako je pala odluka da se kandidirate za savjetnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava?
- Prije nekoliko mjeseci objavljena je obavijest da je otvoreno novo mjesto. Za najviša mjesta u UN-u ne postoji klasični natječaj, već se samo objavi obavijest. Budući da sam značajan dio života bio vezan za UN i ljudska prava, da mi se to činilo kao veliki izazov, odlučio sam se javiti.

Siguran u uspjeh

Kada ste premijerku obavijestili da planirate zaokret u karijeri?
- Obavijestio sam je tek kada je postalo ozbiljno, odnosno kada sam ušao među četiri kandidata.

Znači tek potkraj prošlog mjeseca?
- Tako nekako.

Kako je premijerka Kosor reagirala?
- Ocijenila je laskavim za mene i za zemlju da sam ušao u polufinale. S tim da je rekla da nema ništa protiv ako ne budem izabran.

Neki komentari kažu da bježite iz Ministarstva pravosuđa sada kada je najkritičnije. Je li moralno otići usred procesa reformi?
- Tko misli da je dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava uspavanka, jako se vara. Riječ je o tome da se jedna usijana stolica mijenja drugom takvom koja još ima čavle na sebi. A što se reforme pravosuđa tiče, najteže je već za nama.

Što će biti s projektima koje ste započeli?
- Uspjet će! I to ne samo plan reforme pravosuđa nego i mjere u sklopu programa pomoći gospodarskom oporavku. Neke iziskuju dodatna ulaganja, ali premijerki sam obećao da za svaku uloženu kunu u pravosuđe vraćam dvije u proračun. Postizanjem ažurnosti u trgovačkom sudovanju oslobodit ćemo velik novac koji će se vratiti u financijske tokove.

Kako možete biti sigurni u uspjeh reformi?
- Tako što one dobro napreduju, što su dobro koncipirane i što u Ministarstvu pravosuđa nakon njegove reorganizacije postoji dobar ustroj i tim koji ih je u stanju iznijeti.

Sutra ste u Bruxellesu u Europskoj komisiji. Kojim poslom?
- Sastajem se s novom povjerenicom za pravosuđe Vivian Reding i s članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta. Tema će mi biti napredak u reformama i potreba da se što prije otvori poglavlje 23, Pravosuđe i ljudska prava.

Koliko je realno očekivati da se to poglavlje otvori u lipnju?
- Ja to i dalje očekujem. To bi se poglavlje trebalo otvoriti prije ljeta. Nadam se da ću ostati ministar pravosuđa ne samo do trenutka kada će ono biti otvoreno nego i do časa kada ćemo moći dogovoriti kako ispuniti smjernice za njegovo zatvaranje.

Brammertzovo izvješće

Znate li kada se selite u New York?
- Iz Bruxellesa putujem u Genevu gdje ću se sastati s visokom povjerenicom i s njom i kolegijem razgovarati o mogućem terminu preuzimanja dužnosti.

Velika prepreka na putu prema EU su i dalje topnički dnevnici. Imate li informaciju što će Vijeću sigurnosti o suradnji Hrvatske reći glavni haaški tužitelj Serge Brammertz?
- Samo donekle. No, on u utorak razgovara s europskim parlamentarcima o suradnji Hrvatske, tako da ću ja u srijedu, kada se sastanem s njima, znati bolje kakva je situacija.

Jurica? Bez komentara

Jeste li utjecali na to da državni tajnik Dražen Bošnjaković bude vaš nasljednik?
- Razgovarao sam s premijerkom o opcijama mojeg mogućeg nasljednika. Ako se željelo nekog tko je u tijeku svih projekata, onda je Bošnjaković kao moj najbliži suradnik najlogičniji izbor.

Može li se uopće provesti reforma pravosuđa uz stalne promjene na njegovu čelu. Nakon vas u mandatu HDZ-a dolazi već četvrti ministar, a istom dinamikom se smjenjuju državni tajnici i ravnatelji uprava?
- Zadržao sam se godinu i sedam mjeseci, što i nije tako kratko vrijeme. Ključ je u tome da se dobro strukturira ministarstvo i da se razvije tim sposobnih suradnika. Ako ministar pravosuđa bude državni tajnik Bošnjaković, ne treba očekivati nikakvih značajnih odstupanja od dogovorenih reformi u kojima je on dao značajan obol.

Činjenica je da ste uz to što ste ministar pravosuđa prema EK-u nastupali i kao diplomat, posebice u kontekstu otvaranja pregovora. Može li vas Bošnjaković u tome zamijeniti?
- Nadam se da će me u tom kontekstu trebati što manje mijenjati jer da ću otići kada poglavlje 23 bude otvoreno.

Ako se u lipnju ne otvore pregovori o pravosuđu, hoće li to biti vaš neuspjeh?
- Bit će mi jako žao ako se ne otvore pregovori. U tom slučaju bih puno teža srca otišao na novu dužnost.

Koliko je u izboru za pomoćnika glavnog tajnika pomoglo što ste šest godina bili veleposlanik Hrvatske pri UN-u?
- Pomoglo je znatno.

UN zasigurno pamti i vašeg nasljednika u New Yorku Nevena Juricu koji je nedavno nepravomoćno osuđen? Neven Jurica nije za komentar?
Ne bih to volio komentirati.

Komentara 14

BJ
bjuri47
09:51 05.05.2010.

valjda je šimunović nagrađen jer je policija privela 4.000 huligana a pravosuđe nijednog nije osudilo na zatvorsku kaznu...nevjerojatno...

BI
bizzwizz05
22:14 04.05.2010.

i ja bi na europsku funkciju rađe nego naganjati zakone i kokošare koji su zbog rata postali tajkuni po hrvatskoj. -lagano okolo na audijencije, probavati hranu i vina, putovati... i naravno doći \'\'odati poštovanje\'\' zemljici u kolovozu na svojoj jedrilici,, obići par dobrih otočnih restorana...i tak.. lipi pozdrav .

OB
-obrisani-
23:14 04.05.2010.

Šimonoviću - Hrvatska kao rezerna opcija! Što reći Više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije