Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA TOPNIČKIM DNEVNICIMA

Šimonović: Hrvatska neće biti talac ni osoba koje su uništile dokumente niti tužitelja Brammertza

29.05.2009.
u 14:52

Prozivka u medijima da je general Ante Gotovina otuđio dio topničkih dnevnika uz pomoć svojih odvjetnika, dok je drugi dio artiljerijskih dokumenata uništio, okupila je na hitno sazvanoj konferenciji za novinare čelne ljude Savjeta za suradnju s Haaškim sudom da odgovore na navedeno.

- Mi ne možemo komentirati ni članke niti izvještaj koje smo poslali u Haag jer je to još uvijek tajno - ocjenila je uvodno Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, opetovano ističući kako o topničkim dnevnicima od početka potrage za njima do danas neprestance isto govori. A to je, prema Kosor, da je hrvatska Vlada u istrazi učinila sve što se moglo uključujući u nju hrvatsko pravosuđe i Ministarstvo obrane.

- Pregledali smo svaku kutiju i otvorili svaki prozor tražeći dokumente - otkrila je potpredsjednica Vlade dodajući da je jedini motiv te potrage bio pronaći dokumente ili, ako su uništeni, doznati što se s njima događalo.

Izvještaj koji je 29. travnja ove godine poslan haaškom sudu na 527 stranica ne sadržava navedeno u članku, to vam mogu potvrditi, iznio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, podsjećajući da je hrvatska Vlada dio traženih dokumenata isporučila. Dio dokumenata nikada nije postojao, a za uništene dokumente nastojat će se prikupiti dokazi kako i zašto su uništeni, rekao je.

- Od nas raspravno vijeće traži da ili pronađemo dokumente i dostavimo ih ili pak u slučaju da su uništeni, objasnimo kako se to dogodilo i zašto - objasnio je ministar pravosuđa.

Hrvatska ne smije biti ničiji talac u pregovorima za pristup Europskoj uniji, istaknuo je Šimonović osvrćući se na prijetnje blokiranjem poglavlja 23 (pravosuđe i ljudska prava) ako glavni tužitelji haaškog suda Serge Brammertz iskaže svoje nezadovoljstvo zbog potrage za dokumentima.

- Niti jedna osoba koja je otuđila dokumente, ali niti tužitelj Brammertz od Hrvatske ne smije raditi taoca, pa ćemo stoga od haaškoga raspravnog vijeća tražiti da se očituje ispunjava li Hrvatska savjesno svoje obaveze prema sudu - najavio je Šimonović.

Kosor je ponovila kako nema niti jednog razloga da Vlada bilo što taji i preskače, naglašavajući da je i sama zainteresirana za postojanje ili nepostojanje topničkih dnevnika jer su oni u prvom redu vlasništvo Hrvatske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije