Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ružica vukovac

'Silom prilika morala sam i ja napustiti Slavoniju'

Ružica Vukovac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
27.11.2018.
u 17:16

Nekoć načelnica Velike Kopanice i zastupnica Mosta koja je “zaustavila” pregovore sa SDP-om u Rijeci radi u odvjetničkom uredu i za lokalne samouprave od HT-a naplaćuje naknade za korištenje infrastrukture

Slavonka Ružica Vukovac bila je u “prvim redovima” Mosta, a nakon što je čula razgovor jednog SDP-ovca o tome kako će razbiti njezinu stranku, bili su prekinuti postizborni dogovori s lijevom koalicijom. Nakon raspada koalicije s HDZ-om i odlaska s mjesta državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede, zaokrenula je i život i karijeru.

Povukli ste se iz političke žiže, preselili se iz Slavonije u Rijeku i zaposlili u odvjetničkom uredu. Što vas je nagnalo na takav zaokret?

Nakon odluke premijera Vlade RH o raskidu suradnje s Mostom, i sama sam razriješena dužnosti državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede. Nakon toga javila mi se suradnica, osoba s kojom sam u nekoliko navrata javno na tiskovnim konferencijama ukazivala na nelogičnosti u provedbi LEADER programa u Hrvatskoj. Ponudila mi je posao u svom odvjetničkom uredu. Zbog mog angažmana u politici i javnog prokazivanja niza nelogičnosti koje nam se događaju, kako u Slavoniji tako i diljem Lijepe Naše, i ja i moja obitelj doživjeli smo bezbroj neugodnosti, čak i prijetnji. Rado sam, stoga, prihvatila poziv u drugi dio Hrvatske, kao i angažman na nešto drukčijem radnom mjestu.

Što konkretno radite?

Trenutačno sam angažirana oko isplate naknada HT-a jedinicama lokalne samouprave, a sve jer teleoperateri dulji niz godina koriste infrastrukturu u lokalnom vlasništvu, no naknade za to su ili minorne ili uopće nisu ugovorene. I sama sam bila načelnica pa mi je jasno koliko je općinama prihod ove vrste bitan.

Ružica Vukovac
1/9

Nedostaje li vam selo? Jeste li “digli ruke” od aktivnog bavljenja poljoprivredom?

Silom prilika morala sam napustiti Slavoniju. Nadam se da to neće biti trajno. Na gospodarstvu mojih roditelja nema prostora za još jednu plaću. Uz roditelje, na farmi radi i moja mlađa sestra sa suprugom i djecom. S obzirom na politiku koja se u resoru poljoprivrede vodi, upitna je i njihova egzistencija. Dulji niz godina, zapravo, moja obitelj samo preživljava, uz naporan rad i po 16 sati dnevno, bez slobodne nedjelje ili godišnjeg. Žalosno je da još uvijek ne postoji ozbiljna politička volja da se podrže takva gospodarstva koja su, unatoč svemu što su im dosadašnje Vlade priređivale, ostala na životu.

Naši političari i dalje donose zakone kojima se poljoprivrednicima nameću nove namete i administrativne barijere, dok državnog zemljišta za takve obitelji nema. Nije važno jeste li obrazovani, mladi, stočari, proizvodite li mlijeko u nemogućim uvjetima, za nas jednostavno obradivih površina u vlasništvu države – nema. Prednost se daje dosadašnjim posjednicima, ratarima... u pravilu onima koji ne zapošljavaju, pa i onima koji to zemljište niti ne obrađuju. Nadala sam se da ću u politici dati svoj obol izgradnji pravednijeg sustava podrške našim poljoprivrednicima, no nisam dobila svoju priliku.

Kako komentirate političku situaciju u zemlji?

Vrlo teška, vrlo ozbiljna, pa i vrlo opasna. Najgora stvar koja nam se događa jest odlazak stanovništva. Ako se hitno ne počnu poduzimati konkretne mjere za zaustavljanje iseljavanja, i to u suradnji s ljudima koji žive na selu, prijeti nam potpuna propast. Upozorenja, vapaji za konkretnim promjenama, reformama, ostali su samo mrtvo slovo na papiru. Osobno me najviše boli što naši političari žive u nekoj vrsti paralelnog svijeta u kojemu su izgubili kontakt sa stvarnošću. Ne vide oronule kuće, uništenu proizvodnju, napušteni ruralni prostor, poražavajuće statistike koje nam dolaze iz EU, već nas pokušavaju uvjeriti kako nam je dobro, samo mi to još ne vidimo.

Kako zaustaviti trend iseljavanja iz Slavonije?

Naši sumještani su nas napustili jer su prije svega razočarani. Nužno je vratiti povjerenje u institucije. Vjerujem da se dio ljudi koji su otišli i preko granice našli red, poštovanje, viši standard, nikada neće vratiti. Međutim, dio će o tome početi razmišljati onda kada vidi da smo presudili korupciji, kriminalu, nepotizmu i ostalim teškim bolestima od kojih bolujemo.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Bili ste jedno od najprepoznatljivijih lica Mosta, izjavili ste i da ste bili najnesretnija žena u Saboru. Kako sada gledate na to razdoblje?

Priznajem da me nisu oduševile crvene baršunaste stolice u Saboru. Svaki sam vikend morala kući, među ljude koji su me sa zebnjom iščekivali, očekujući pozitivne informacije o tome kako će se konačno netko pobrinuti i za njih. Poslušati njihovu muku. Ponuditi rješenje. No, to se nije dogodilo. Moj je stav da bi politika trebala raditi s i u korist većine, nikako ne za šačicu pojedinačnih interesa. Tog stava sam ušla u politiku, nadajući se da ću zbog svog životnog iskustva na poljoprivredi moći pridonijeti u stvaranju novog pristupa selu i ruralnom prostoru. Lakše mi je bilo dok su mi neke stvari bile nepoznate.

Biste li ponovili sve isto, kada je riječ o potezima na državnoj razini, osobito u doba kada su se lomila koplja oko sastavljanja vladajuće koalicije?

Osobno nisam presudila niti jednoj bitnijoj odluci na nacionalnoj sceni. Kada bi se sve odigravalo iznova, moj angažman bi vjerojatno bio isti. Glasno bih govorila o problemima koji prate selo i poljoprivredu. Ukazivala bih na nepravde i nepravilnosti, nudila rješenja. S obzirom na znanje koje danas imam, glasno bih ukazivala na nužnost primjene Zakona o procjeni učinaka pri donošenju propisa, koji smanjuje utjecaj politike na zakonodavstvo.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Kakva je vaša pozicija u Mostu?

Članica sam Savjeta za poljoprivredu i Glavnog odbora Mosta.

Zašto se ne doživljavate kao političarku?

Moj angažman u politici bio je izraz revolta na stanje u poljoprivredi, Slavoniji, mojoj općini, ali i u cijeloj zemlji. Najljepša smo država na svijetu. I onda nas godinama uništavaju političke strukture koje Lijepu Našu uopće ne vole. Želja mi je bila iskreno ustati i glasno reći kako to mora prestati. Dok sam vodila općinu, radila sam to na korist mještana. Većina današnjih političara to ne radi. Teško mi se svrstavati među one koji nisu spremni podnijeti žrtvu službe za korist drugoga.

>> Pogledajte sukob Mostovca Nikole Grmoje i Andreja Plenkovića u Saboru 

 

Komentara 86

DU
Deleted user
17:26 27.11.2018.

Mi u Slavoniji smo sretniji bez ove šupljače! U Kopanici pogotovo! Uzaludan je ovaj trud "prodavanja uspješne političarke". Za Ružicu Vukovac vrijedi stvarno ali i vrlo opravdano ona: "tko te ne zna skupo bi te platio"!

DU
Deleted user
18:17 27.11.2018.

opis radna mista..govori..da tako sta postoji samo u banani..

Avatar maxist
maxist
22:19 27.11.2018.

radnica --malo jača.......ekran i sliku svoju ljubim.........HT ima svoju infrastrukturu po tuđim tavanima.krovovima i stupove po dvorištima -besplatno i bez suda im ne pada na pamet ni lipu platiti.......ali evo utjerivačice........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije