Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Bulj:

'Vlada mora služiti narodu, a ne teleoperaterima, koji su iznad zakona RH!'

Miro Bulj na konferenciji za medije
Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2018.
u 16:42

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napominje da je ovakva vrsta zračenja potencijalni uzrok oblijevanja od raka

Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj danas je održao konferenciju za medije u zagrebačkom naselju Vrbani III vezano za problem postavljanja baznih stanica teleoperatera, zbog kojih su stanovnici prosvjedovali prije par godina, a i dandanas na svojim prozorima imaju izvješena upozorenja zbog zračenja. Na konferenciji su bili brojni stanari i prosvjednici, a uz Bulja su govorili Ankica Kosovec Krželj i liječnica Branka Rožić, članice Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

- Okupili smo se u ovom naselju gdje su građani glasno upozoravali, jer teleoperateri postavljaju bazne stanice nezakonito, ne poštujući hrvatske propise. Ponašaju se kao da ovo nije država već njihova kolonija. Mi tražimo da se bazne stanice i antenski stupovi postavljaju u skladu sa zakonom, odnosno, tražimo da imaju građevinsku dozvolu kao i u državama iz kojih dolaze. Ovakvi slučajevi događaju se na području cijele države, a iako se građani bune, njihov glas se ne čuje, a zakoni krše. Bazne stanice postavljaju se na dječje vrtiće, škole, bolnice, zvonike crkava. Dozvoljena zračenja u Hrvatskoj su 837 puta veća su nego, primjerice, u Parizu ili Beču -  rekao je Miro Bulj.

- Dosta je teleoperatera koji krše zakon uz pomoć Vlada RH, a osobito današnje Vlade Andrije Plenkovića. Tražimo da se iskoriste fondovi EU, da se gradi digitalna mreža u vlasništvu države, a ne da se postavljaju nezakonite bazne stanice kao što je sada slučaj.

Inženjerka Ankica Kosovec Krželj koja se s Buljem kontinuirano zalaže za ovu temu, rekla je kako je bazna stanicama na Vrbanima III postavljena bez uporabne dozvole, suprotno odredbi HUP-a, o čemu se očitovao i nadležni gradski ured.

Bazne stanice postavljaju se bez građevinske dozvole temeljem glavnog projekta, a on bi, prema zakonu, trebao imati dozvole svih javno pravnih tijela, ali nitko to ne kontrolira. Mi imamo vrlo liberalne zakone, a čak i ti vrlo liberalni propisi zaista bahato i neodgovorno krše. Zašto neki kiosk ne može raditi bez uporabne dozvole, zašto je moguće da tako rade bazne stanice i zašto u tom slučaju ministarstvo graditeljstva ne reagira. Na pitanje građana o zračenju bazne stanice Vrbani, od Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovor - naglasila je Krželj.

Liječnica Branka Rožić je istaknula kako mnoge studije pokazuju da zračenje ima niz loših efekata na zdravlje ljudi, a i svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napominje da je ovakva vrsta zračenja potencijalni uzrok oblijevanja od raka.

- Nedopustivo je da se u stambenom naselju, okruženom dječjim vrtićem, osnovnom školom, dopušta gradnja bazne stanice koja utječe na zdravlje stanovnika, rekla je dr. Rožić.

Ključne riječi

Komentara 6

AN
AnteKino
17:20 20.11.2018.

Opet ovaj panj neš galami ....

MA
maziko
17:30 20.11.2018.

Sacuvaj me boze od postenjacine Bulja. Dosta te vise, dojadio si i bogu i narodu.

RI
rimac444
22:12 20.11.2018.

Ove bitange na čelu sa psiho Petrovom su za ludnicu. Ima li koji normalan među tom bagrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije