Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjuju hladni operacijski program

Šibenska bolnica bila i bez slobodnog respiratora, dr. Stipaničev: Situacija se mijenja iz sata u sat

Medicinsko osoblje Opće bolnice Šibenik
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
11.01.2022.
u 09:34

Kako navodi, od 19 pacijenata koji su trenutno na jedini intenzivnog liječenja, cijepljene su dvije osobe

Rast novooboljelih od koronavirusa i teška epidemiološka situacija utječu na zdravstveni sustav. U šibenskoj općoj bolnici, primjerice, sve je više zaraženih koji trebaju bolničku skrb, a u jednom trenutku nije bilo slobodnog respiratora.

- U ovom trenutku u bolnici imamo 65 pacijenata na COVID odjelima, od toga je 19 pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja, a 15 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru. Jutros smo u nešto opuštenijoj varijanti, imamo pet slobodnih respiratora u ovom trenutku, međutim za napomenuti je da smo jučer ujutro isto tako bili u situaciji da imamo četiri slobodna respiratora, pa smo već u podne bili u situaciji da je već zadnji popunjen. Situacija se mijenja iz sata u sat - rekao je dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibensko-kninske županije, za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

- Mi konstantno surađujemo s bolnicom u Kninu, njima šaljemo naše pacijente, tako da je taj kanal uvijek otvoren, a s drugim bolnicama još nije bilo potrebe za ostvarivanjem takve suradnje - dodao je. 

Kako navodi, od 19 pacijenata koji su trenutno na jedini intenzivnog liječenja, cijepljene su dvije osobe. 

- Imamo velikih problema sa samim prostornim kapacitetima bolnice, svi ti odjeli su mali za pandemiju kakva nas je snašla, iz tog razloga prostorno organiziranje bolnice je poprilično zahtjevna stvar zbog toga što na jednom odjelu ne možemo smjestiti više nego 15-20 pacijenata, a svaki sljedeći odjel koji moramo otvoriti zahtjeva veliki broj medicinskog osoblja koje će se brinuti o tim pacijentima na novom odjelu. Tu se onda javlja i problem opreme, nije samo stvar u respiratorima kojih imamo ograničeni broj, nego je tu uključena i sva dodatna oprema koja mora biti na raspolaganju pacijentima uz sam respirator - upozorava dr. Stipaničev.

- Bolničko osoblje isto tako obolijeva, jučer smo imali situaciju da nam 27 medicinskih sestara nedostaje za pokrivanje svih smjena, uz to valja napomenuti da je 35 do 40 sestara na bolovanju ili porodiljnim dopustima, tako da slaganje smjena, pogotovo kad pričamo o medicinskim sestrama i tehničarima je poprilično zahtjevna stvar svakodnevno. Reorganiziramo se svakoga dana, nažalost jučer smo morali donijeti odluku da kompletan hladni operacijski program opet smanjujemo, za sada će se održavati samo hitne operacije i na taj način preraspoređujemo zdravstveno osoblje na COVID odjel, gdje je u ovom trenutku najpotrebnije - dodaje.

Govoreći o varijanti koja prevladava, navodi kako se nagađa da je riječ o omikronu, no dodaje kako se vrlo vjerojatno omikron i delta miješaju.

- Mi za sada samo još nagađamo da se radi o omikronu zato što su kliničke slike nešto drugačije, pacijenti brže završavaju u bolnici i brže zahtijevaju tu potporu respiratora, brže se "urušavaju". Iz tog razloga pretpostavljamo da radi o omikronu, makar to nisu crno-bijele situacije, vrlo vjerojatno se i delta i omikron miješaju, a za pretpostaviti je da je i gripa ušla u cijelu tu priču - objašnjava te apelira na građane da se pridržavaju mjera. 

- Uz činjenicu da se pojavio omikron koji je znatno zarazniji od delta varijante imamo ovu epidemiološku situaciju, veliko opterećenje na sustav. Apeliram na sugrađane i stanovnike cijele županije da ipak smanje ta druženja, nose zaštitne maske i na taj način pomognu sami sebi, a time i nama da ne bude tako velik priljev pacijenata u bolnicu. U sljedećih nekoliko tjedna je za očekivati da će peti val doseći svoj vrhunac, zdravstveni sustav obično oko dva tjedna poslije osjeti nekakav plato, i onda možemo očekivati pad opterećenja na naš COVID odjel - zaključio je.

VIDEO Od ponedjeljka nove mjere: Ograničavaju se javna okupljanja, pojačana uporaba maski

Komentara 10

MI
miroslav50
10:27 11.01.2022.

Ajmo kratko i jasno: Hrvatska trenutno ima više od 1.400 respiratora. Na području Hrvatske ukupno su 244 pacijenta na respiratorima. Ako itko trenutno stvara krizu oko raspoređivanja pacijenata na respiratore po bolnicama možete biti sigurni da nema dobre namjere.

WT
WTF!
11:57 11.01.2022.

U zadnje vrijeme naglasak na respiratoru. Jel to postao jedini protokol liječenja? Gdje ostali protokoli???

SE
seju
10:52 11.01.2022.

Nitko ne bi trebao završiti na respiratoru, da imate malo neovisnosti i hrabrosti umjesto bespogovornog slušanja WHO-a. COVID je nezgodna bolest, ali brate moj, prošlo je 2 godine i niste nimalo napredovali niti u profilaksi, nit u liječenju, a niti sa cjepivima. Vrijeme vam više ne može biti izgovor da niste znali. Dr.Shankara iz Južne Afrike (ruralni doktor koji je uspješno izliječio 7000 pacijenta bez ijednog smrtnog slučaja) tvrdi da je uzročnik COVID bolesti s-protein, koji je ujedno i alergen i glavni krivac za teške bolesti i smrti. Koronavirus je samo vektor koji unosi s-protein u organizam a virus uzrokuje samo virusni dio bolesti u prvoj fazi. Prva faza (virusna) traje od prvog dana do sedmog dana.Osmi dan je ključni dan u tijeku razvijanja bolesti.jer se tada odlučuje da li je bolest gotova, ili prelazi u sljedeću upalnu alergološku fazu koja može biti blaga, umjerena ili teška (simptomi plitkoća daha , ubrzano disanje, citokina reakcija, i zgrušavanje krvi koji može dovosti do moždanih i srčanih udara). U njegovoj terapiji ključan detalj je agresivno liječenje koje počinje na osmi dan sa davanjem velikih količina kortikosteroida prednizona i antihistaminika prometazina). Nitko ne dolazi do respiratora i ljudi se oporavljaju u roku dan-dva. Jačina alergološke reakcije ovisi o dobi i genetskoj predispoziciji pacijenta (neki savršeno zdravi pacijenti su razvili tešku bolest, neki pacijenti sa komorbiditetima u prvoj fazi nisu prešli u opasnu drugu fazu). Zašto hrvats

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije