Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOLEM ISKORAK

Šibenik uvodi kružno gospodarenje: Otpad i mulj u energani će pretvarati u struju i grijanje

Šibenik: Centar za gospodarenje otpadom  Bikarac bit ce prvi u Hrvatskoj u kojem ?e se graditi energana
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/8
20.02.2024.
u 06:00

Dok većina hrvatskih gradova muku muči s odlaganjem otpada, Šibenčani uvode kružno gospodarenje otpadom

Šibenik nema, kao većina drugih hrvatskih gradova, problem s odlaganjem otpada. Njihov Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac pušten je u rad u prosincu 2021. godine, u sklopu njegove gradnje sanirano je odlagalište koje se nalazilo na istoj lokaciji, a sada idu korak dalje i pripremaju projektnu dokumentaciju za izgradnju energane na prostoru CGO Bikarac.

Izradu dokumentacije za projekt “Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja” vrijednu 3,5 milijuna eura u cijelosti će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najavio je to ministar gospodarstva Damir Habijan kada je nedavno obišao Bikarac.

– Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem, mi u Šibeniku imamo riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo golem iskorak u odnosu na sve druge sredine. Projekt energane u konačnici će svrstati grad Šibenik u vrh gradova koji imaju potpuno riješeno pitanje zbrinjavanja otpada – izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

POVEZANI ČLANCI:

Kako doznajemo od direktora Roberta Podruga, CGO Bikarac ukupnog je kapaciteta obrade 20.000 tona otpada godišnje i opslužuje 110.000 stanovnika. Na Bikarcu je izgrađeno postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada.

– Sada planiramo gradnju energane za obradu mulja iz pročišćivača otpadnih voda te je u planu proizvoditi gorivo iz otpada. Proizvodili bismo električnu energiju i toplinsku energiju koja je nusproizvod. Električnu energiju mogli bismo direktno plasirati u HEP-ov sustav, a toplinska energija trošit će se u našoj industrijskoj zoni Podi koja graniči s Bikarcem – objašnjava Podrug koji nam je najavio daljnje korake.

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je Zagreb izgledao prije 10 godina

Šibenik: Centar za gospodarenje otpadom  Bikarac bit ce prvi u Hrvatskoj u kojem ?e se graditi energana
1/32

– Fond za zaštitu okoliša odobrio nam je sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije, što znači idejnog projekta, studije utjecaja na okoliš, studije izvodljivosti, elaborat financijskih analiza. Imamo iskustvo s izgradnjom Centra i siguran sam da ćemo dokumentaciju uspjeti završiti do kraja 2025., ako do sredine ove godine potpišemo ugovor s izrađivačima – govori Robert Podrug. Nakon toga uslijedit će natječaj za izvođača radova.

– Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda jest pridonijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe – rekao je direktor Robert Podrug.

VIDEO Građani o prosvjedu: Ovo je bio jedini način, nadam se da je ovo prvi od mnogih prosvjeda

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
09:52 20.02.2024.

Nikakvo recikliranje osim metala, guma i sl sto je ionak na hrpi. Sve ostalo spaliti u termoelektranama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije