Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska plaža

Šibenčani dogodine na kupanje - u srušeni TEF

tef
Hrvoje Jelavić/Pixsell
20.10.2010.
u 14:47

Brda čađavog otpada trebao bi dijelom zamijeniti bijeli šljunak. - Ne radi se po principu: bacimo "škalju" i eto nama plaže nego će se napraviti idejni projekt i nastojat ćemo napraviti plažu kakvu Šibenik zaslužuje.

Hoće li Šibenčani nakon više desetljeća ponovno dobiti gradsku plažu, koju još uvijek nemaju unatoč kilometrima obale? Ako je vjerovati posljednjim obećanjima koja stižu iz gradske uprave, šibensko građanstvo i njihovi gosti bi s ručnicima, perajama, luft-madracima i drugim plažnim rekvizitima mogli  već u lipnju sljedeće godine na kupanje i sunčanje krenuti put – bivše Tvornice elektroda i ferolegura.

Naime, prema riječima Franka Vidovića, zamjenika šibenskog gradonačelnika, Grad Šibenik priprema natječaj za arhitektonsko rješenje buduće gradske plaže u Crnici na području TEF-a. Time bi dio prostora bivšeg TEF-a nadomak središta Šibenika, koji je postao ogledom pogrešne industrijalizacije priobalja, od gradskoga ekološkog ''problema broj 1'', mogao postati ljetno zabavište. Sudeći prema najavama, čađava i crna troska te brda otpadnog materijala preostalog iz srušene tvornice bila bi na jednom dijelu zamijenjena – bijelim plažnim šljunkom.

– Prema našoj procjeni, oni najnužniji plažni sadržaji koji bi trebali biti gotovi do lipnja 2011. stajali bi oko 200 tisuća do najviše 300 tisuća kuna. Naravno da na plaži, pored ugostiteljskih, sanitarnih i drugih objekata, želimo sagraditi sadržaje za mlade; teren za odbojku na pijesku s manjim tribinama na kojima bi se ljeti mogle održavati i prigodne kulturne manifestacije – kaže Franko Vidović.

Ističe se kako je već održano pripremni sastanak s pročelnicima gradskih upravnih odjela  i direktorom TEF-a Krešimirom Šakićem, a radi projekta gradnje plaže na lokaciji TEF-a. Kako se planira, buduća bi plaža zauzimala do 12 tisuća četvornih metara priobalnog zemljišta koje se nalazi ispod postojećeg parkirališta kod gradskog bazena. S obzirom na to da je za kupanje ipak najvažnija čistoća mora, iz Grada ističu kako su već obavljena mjerenja kakvoće mora koja su pokazala da je ta lokacija ''idealna za gradsku plažu koja je Šibeniku potrebna''.

Inače, gradske vlasti otklanjaju mogućnost da ta buduća plaža bude nalik improviziranim nakaradnim ''rješenjima'' (nasipanje neprimjerenim tucanikom, kamenjem i sl.) kakve se, nažalost, mogu viđati diljem hrvatske obale.

– Naravno da bi bila opremljena i sama plaža, hortikulturno i sa šljunkom. Ne radi se po principu: bacimo "škalju" i eto nama plaže nego će se napraviti idejni projekt i nastojat ćemo napraviti plažu kakvu Šibenik zaslužuje, sa svim sadržajima kakvi su potrebni jednoj takvoj plaži  – obećava F. Vidović.

Ključne riječi

Komentara 1

VU
vucko
11:04 24.10.2010.

Sibenik ima prekrasnu plazu na Jadriji sa oko 100 kabina za preslacenje koji su nekada Sibencani mogli zakupiti t.j. iznajmiti kao familjarne.Nazalost unatoc kristalno cistog mora kad svratim na Jadriju susrecem 8-10 kupaca koji je koriste a citava plaza je potpuno neiskoristena i zapustena. Svake godine idem na kupanje na Jadriju jer je tamo mir i tisina ,kao stvoreno za ugodan boravak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije