Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPUŠTENA DJEVOJČICA

Sestre u bolnici dale su joj ime Ema. Ima oko šest mjeseci

Djevojčica pronađena u Sesvetama
Foto: Policijska uprava zagrebačka
1/6
26.07.2017.
u 21:37

Uz djevojčicu nije bila ostavljena igračka, bočica, rezervna odjeća... niti su uz nju ostavljeni ikakvi dokumenti ili pismo

Molim vas, možete li mi reći je li ovo slijepa ulica – upitala je mlađa žena sitnije građe Vladu Zanoškog koji se tek nekoliko minuta ranije vratio s posla kući u zagrebačke Sesvete te pohitao izvesti psa u šetnju. Bilo je to prošlog četvrtka, a žena koja je gurala trošna kolica u kojima se nalazila beba bila je sama. Vlado joj je, ništa ne sumnjajući, odgovorio kako malim odvojkom Ulice ciklama koji prolazi između stražnje strane crkve Dobrog pastira i obližnjih kuća automobili gotovo nikada ne prolaze.

Zdrava je i njegovana

Zahvalila mu je, a on je produžio dalje sa psom. Otprilike pola sata nakon tog susreta istim tim mjestom prolomio se dječji plač. Vrijeme je prolazilo, pet, pa deset, pa petnaest minuta, susjedi isprva nisu reagirali, a tek je oko 21.40 sati Marta Zanoški koja se upravo vraćala s posla odlučila provjeriti što se događa. Krenula je slijepom ulicom iza crkve i nakon dvadesetak prijeđenih metara između živice koja ograđuje jedno od dvorišta i stepenica koje vode u crkvu ugledala kolica i u njima malu curicu naizgled staru tek nekoliko mjeseci.

– Rekla mi je Marta kako je odmah potrčala prema njoj i uzela je u naručje, ali bebica nije prestajala plakati. Pozvala je najprije supruga pa hitnu i policiju. Čim je suprug stigao, šokirao se jer je shvatio da je to ista ona beba koju je vidio niti pola sata ranije – kazuje Zlatan Požega koji živi samo desetak metara od mjesta gdje je napuštena curica pronađena, a uto se ubacuje i susjeda Tona Lacković.

– U kolicima nije bilo ničega osim te male plahtice u koju je dijete bilo umotano, a majci nikakvog traga. Probali smo bebi dati i flašicu kako bi nešto pojela, ali je malecka to odbijala, očito je bila sita, a i izgledala je zdravo, kao da su se ranije dobro brinuli o njoj – kazuje Tona.

Curicu su nakon pola sata odvezli, a policija je do pola sata iza ponoći obavljala očevid, ali unatoč svemu, do danas nisu uspjeli ući u trag roditeljima malene. Upravo zbog toga zagrebačka policija u srijedu je zamolila sve one koji imaju bilo kakve korisne informacije o identitetu djeteta, a time i njenih roditelja te okolnosti o događaju da im se jave na broj telefona 192 ili e-mailom na zagrebacka@policija.hr.

Liječnici i psiholozi procijenili su da napuštena djevojčica ima između pet i šest mjeseci. Još uvijek samostalno ne sjedi, ispočetka je bila nepovjerljiva prema nepoznatim ljudima pa je malo i plakala. Kada je pronađena u tzv. kišobran kolicima – ružičastim s cvijetom – bila je odjevena u žutu haljinicu na točkice, bez rukava, i pelenu. Nije imala igračku, bočicu, rezervnu odjeću... niti su uz nju ostavljeni ikakvi dokumenti ili pismo.

Da ne bi bila bezimena, medicinske sestre bolnice u koju je prije smještaja u jedan dječji dom bila dovedena na pregled nadjenule su joj ime Ema. Liječnici su zaključili da se radi o zdravom i njegovanom djetetu, uredna razvoja i izgleda. Na Eminu tijelu nije bilo ozljeda. Na temelju njezina ponašanja i načina na koji je ostvarivala kontakt s drugim ljudima pretpostavlja se da nije živjela samo s jednom osobom, odnosno da se više njih brinulo o njoj.

Ne pronađu li se u dogledno vrijeme njezini roditelji ili članovi obitelji, bit će joj dodijeljen skrbnik. Zatim će biti upisana u matičnu knjigu, a s obzirom na to da se ne zna datum njezina rođenja on će biti određen po procjeni Centra za socijalnu skrb. Tada će joj biti “dodijeljen” i identitet.

Rijetka su napuštanja djece

Policija je sve vrijeme u kontaktu s domom u kojem je Ema. Doznali su da se ondje prilagodila na novu sredinu – i na tete i na drugu djecu – te da voli i traži pažnju.

Napuštanje djece u nas nije često, no sporadično se događa. U posljednje dvije godine Ema je druga djevojčica koja je pronađena napuštena. Prije nje takva je sudbina bila zadesila četverogodišnju Mirjanu Paris iz V. Gorice.

U parku u Velikoj Gorici u listopadu 2015. godine pronađena je napuštena romska djevojčica za koju se kasnije utvrdilo da se zove Mirjana Paris. U parku je bila s roditeljima i sestrom blizankom, a kad su se oni posvađali, mama je otišla s jednom djevojčicom, a otac je mislio da je i druga s njom. Nakon što je godinu i pol bila u domu, Mirjana Paris nedavno je smještena u udomiteljsku obitelj.

 

 

Komentara 29

DU
Deleted user
21:54 26.07.2017.

Znam da su teška vremena i da ljudi imaju svakojakih problema i da njezinoj majci to vjerojatno nije bila laka odluka, no ja svejedno ne razumijem kako ostaviti takvog anđela. Strašno. Nadam se samo da će malenu u daljnjem životu pratiti sreća.

Avatar alien79
alien79
21:50 26.07.2017.

Čudno kako je dijete ostavljeno kod crkve a ne npr. ispred vrata Ivane Milas Klarić, Lore Vidović, Branimira Pofuka, Ante Tomića, redakcije Imbexa ili ostalih sekularnih antifašista

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
23:11 26.07.2017.

Anđeo koji je živ,kakva ljepota?!Puno sreće u životu maleni anđele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije