Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odjeci

Šerbedžija: Ova je zemlja moja prava domovina i uvijek ću joj željeti dobro

rade šerbedžija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.07.2015.
u 13:26

Ne mogu se boriti protiv novinarskih revolveraša. Pa valjda imam pravo biti kritičan prema nekim pojavama, kaže Šerbedžija

U povodu našeg teksta “Radu Šerbedžiju Hrvatska drugi put razočarala – razlog je novac”, objavljenog 21. srpnja, izjavom se javio slavni glumac i redatelj. U izjavi kaže:

Nisam htio povrijediti...

“U povodu nespretne interpretacije moga razgovora s novinarkom Jutarnjeg lista, koja je ispala zaista netaktična i koja se može na razne načine tumačiti, želim izjaviti sljedeće... U razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista dotaknuli smo se i studija za glumu na Sveučilištu u Rijeci koji sam prije pet godina osnovao i koji još vodim. Požalio sam se da sam na neki način žalostan i razočaran što nismo uspjeli osigurati prave uvjete za studiranje glume na riječkom sveučilištu. Govorio sam o tome da nemamo adekvatne prostore za održavanje nastave i da nemamo ni dovoljnu financijsku podršku da bismo mogli ostvariti nastavni program kako smo ga zamislili. (...) U takvom raspoloženju rekao sam novinarki da razmišljam o ponovnom odlasku u inozemstvo, ako se neke stvari u povodu te situacije u Rijeci ne promijene. Međutim, kad se takve izjave stave u naslove i podnaslove, ispadaju zaista nekorektne i netaktične i ja se ispričavam čitateljima koje je to moglo povrijediti... Onih nekoliko riječi koje su se odnosile na loše stanje u našoj državi Hrvatskoj, koja se našla u ovoj groznoj ekonomskoj situaciji, ne od danas, nego od jučer i od mnogo godina prije, nisu bile moj defetistički pokušaj da izazovem beznađe u našem narodu.

Naprotiv, mislim da treba buditi optimizam i vjerovati da se mogu stvari učiniti boljima. I rekao sam i to, iza čega i dalje stojim, kako mislim da i u najgoroj ekonomskoj situaciji moramo pronaći načina da ne ubijamo kulturu jer ulaganje u kulturu može i mora pomoći bržem oporavku ekonomije i privrede. Jer kultura jednoga naroda jača i osnažuje njegov duh.

Novinar Dražen Ćurić nazvao me telefonom i tražio moju izjavu u povodu toga intervjua u Jutarnjem listu. Rekao sam mu da ne želim s njim razgovarati o toj temi jer sam shvatio da on želi proširiti moje nezadovoljstvo statusom našega studija glume u Rijeci i na Ulysses teatar i druge moje umjetničke aktivnosti.

Rekao sam mu da osjećam da su njegova pitanja i inzistiranja na nekim stvarima vezanim uz naš teatar negativna i površna. Unatoč tome, novinar je objavio te moje riječi u Večernjem listu i time se ponio potpuno neprofesionalno i na nivou žute štampe... Senzacionalistički naslov “Radu Šerbedžiju Hrvatska drugi put razočarala – razlog je novac” neukusan je novinarski udarac ispod pojasa. Ja tu rečenicu nikada nisam izrekao niti bih je mogao izreći. Hrvatska je moja domovina i nastojim koliko god mogu pomoći u ovim teškim vremenima i biti dio pozitivne energije.

Nisam razočaran

Kad sam toga novinara upitao kako je mogao napisati takav naslov i takvu izjavu koju nikada nisam izgovorio, odgovorio mi je da je to dio njegove slobodne interpretacije. Ja se zaista ne mogu boriti protiv moći takvih novinarskih revolveraša. Ako sam pokušao biti kritičan o nekim stvarima, pojavama ili ljudima u svojim intervjuima ili pismima, pa valjda na to imam pravo kao građanin ove države. Ali nikad nisam rekao niti ću reći da me je Hrvatska razočarala. Ovu zemlju doživljavam kao svoju pravu domovinu i uvijek ću biti uz ljude koji joj žele dobro i napredak.”

>> Radu Šerbedžiju Hrvatska drugi put razočarala, razlog je - novac

Komentara 83

LI
liskovaca
13:50 23.07.2015.

parazit!

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
13:55 23.07.2015.

Pa valjda imamo i mi pravo biti kritični na tvoje ponašanje ratnih godina, kad si svoje roditelje iz napadnute Hrvatske, sklonio u srce tadašnjeg srpskog fašizma?!

AN
Antiflašist
13:58 23.07.2015.

Evo jedno pitanjce, da li ima itko od njegove obitelji koja zivi u Hrvatskoj a da ne prima placicu iz proracuna ovog ili onog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije