Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrv. seljački savez

Seljaci: Tražimo da nam se iz proračuna isplati 500 mil. kuna

mijo latin,marijan sinko (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
17.08.2012.
u 13:15

Ta sredstva u proračunu postoje i to je uobičajena mjera koju primjenjuju sve članice EU kada se dogodi ovakva katastrofa kao što je ova suša, kaže šef saveza Mijo Loatin

Nezadovoljni onim što su čuli od ministra Jakovine o mogućnostima da im država pomogne u saniranju nastalih šteta od suše, čelnici Hrvatskog seljačkog saveza predstavili su u Bjelovaru mjere kojima bi se ublažile katastrofalne posljedice te elementarne nepogode, a koje će odmah uputiti premijeru Milanoviću.

>> HSS: Vlada namjerno uništava male i srednje poljoprivrednike

− Tražimo da se isplati 500 milijuna kuna iz proračuna s pozicije intervencije na tržištu. Ta sredstva u proračunu postoje i to je uobičajena mjera koju primjenjuju sve članice EU kada se dogodi ovakva katastrofa kao što je ova suša − kazao je Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza.

Seljaci nadalje traže oslobađanje plaćanja godišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta te reprogramiranje kredita. Uz to, budući da je, kako tvrde, najgore stanje u mljekarstvu, traže da država uvede dotaciju koja je ukinuta lani u listopadu te da odmah isplate potpore od 50 lipa po litri za ovu godinu. Jednako tako odmah traže i isplatu potpora za tov junadi te besplatnu legalizaciju poljoprivrednih objekata i smanjenje PDV-a na hranu i repromaterijal.

Od premijera će tražiti da država na ime potpora u visini od dvije milijarde, koje se obvezala isplatiti do 15. siječnja sljedeće godine, poljoprivrednicima dostavi vrijednosna pisma ili vaučere kako bi se mogli zadužiti kod poslovnih banaka. Seljaci u protivnom neće imati sredstava za jesensku sjetvu, a ako ona propadne, Hrvatskoj će prijetiti glad, poručili su iz Hrvatskog seljačkog saveza.

Komentara 30

Avatar MENSA
MENSA
20:56 17.08.2012.

A KAKO BI BILO? A kako bio bilo da naši poljoprivrednici poput svojih svjetskih "kolega" počnu nešto ulagati i u navodnjavanje te osiguravati svoj urod kod osiguravajućih društava? Ili su možda "seljaci" u bijelome svijetu bedasti kad upravo to rade?

JO
joso
20:58 17.08.2012.

ma nisu ni miljuni šta su bili pojačajte malo ..........

PS
psicocat
16:51 17.08.2012.

koliko ima tih saveza a nitko ne priča da če dukat smanjit cijenu sirovog mlijeka iduči mjesec na 1.80 valjda zbog suše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije