Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Šeks: Svi će doći na red, u BiH će se moći glasovati više dana

vladimir šeks
Arhiva VL
22.05.2010.
u 18:10

Dodao je kako će nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH biti temeljito zaštićeni te kako broj biračkih mjesta može biti jako velik, tako da svi koji to žele stignu glasovati.

Kad se usvoje ustavne promjene, Hrvati u BiH će moći glasovati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i više dana, najavio je jučer u Splitu potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Dodao je kako će nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH biti temeljito zaštićeni te kako broj biračkih mjesta može biti jako velik, tako da svi koji to žele stignu glasovati.

Kontrola države

Jako je dobro što se izborni proces vraća pod okrilje hrvatske države, na mjesta koja država kontrolira, jer će se glasovati u hrvatskim predstavništvima u drugim zemljama, komentirao je predsjednik Ivo Josipović za jučerašnjeg posjeta Hrvatskom zagorju dogovor između Jadranke Kosor i Zorana Milanovića o ustavnim promjenama.

Podsjetimo, dogovoreno je da tzv. dijaspora ubuduće ima zajamčena tri zastupnika u Saboru te da se glasuje samo u diplomatskim predstavništvima. Na pitanje o fiksnoj kvoti zastupnika rekao je da je pročitao u novinama da je fiksna kvota rješenje za idućih 20 do 30 godina, a da se nakon toga može tražiti neki novi kompromis. Josipović je podsjetio da se i sada u dijaspori glasa – dva dana: – Pri tome valja voditi računa o tome da građani budu ravnopravni – izjavio je predsjednik te dodao: – Znamo da je problem bio u načinu glasovanja koji nije ulijevao povjerenje.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je kako je dogovorom oko glasovanja dijaspore “dobila Hrvatska”. - To je dobra poruka i građanima da se dvije stranke, jedna vladajuća i najveća te oporbena, mogu dogovoriti oko bar jednog ključnog pitanja za Hrvatsku, što je jako važna stvar - naglasila je J. Kosor.

Oštre osude

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao kako je riječ o “kompromisnom rješenju koje nije savršeno, ali koje će nas zadovoljiti slijedećih desetak godina” te dodao kako o o drugim pitanjima ima prostora za razgovor, što znači da se razgovori HDZ-SDP o ustavnim promjenama nastavljaju. U BiH je sporazum podržao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Božo Ljubić, šef HDZ-a 1990., kaže da je dio hrvatskog naroda sada u neravnopravnom položaju. Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak, dogovor je nazvao izdajom.

Komentara 98

MO
Moskvich
18:32 22.05.2010.

Ja imam dvojno državljanstvo gospodine Lijanoviću i nemoj molim te pričati gluposti zbog čega bih se ja sada osjećao izdanim to su samo priče vas političara jer jedini vi to koristite za vlastiti probitak ,pa ima li i u jednoj državi na svijetu da čovjek dobiva mirovinu od države u kojoj nikada nije radio i u kojoj je bio kao turista 20-setak-puta i na osnovu veze sa vama političarima od hrvatske prima 5-6 tisuća kuna mirovine ,budite vi gospodine u bosni tamo živite i tako nastavite ,tamo i glasajte a nas koji živimo u hrvatskoj i u kojoj plaćamo poreze ostavite na miru

GB
gojko boric
18:43 22.05.2010.

Dajte, molim vas, budite logični gosp. Šeksu. Da bi Hrvati u BiH mogli birati u minimalnim količinama trebalo bi glasovanje trajati barem mjesec dana . Tko je jednom glasovao u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zna da svaki glasač treba najmanje pett do deset minuta da obavi svoj posao, pa premda mogu odjednom glasovati i desetak birača, to užasno dugo traje . A što se tiče prave dijaspore , ( Hrvati u BiH nisu dijaspora pa ne vidim razloga zašto bi uopće glasovali za Hrvatski Sabor kad imaju svoj parlament u Sarajevu, ali to je drugo pitanje ) njezina problematika prigodom glasovanja ostaje ista, a izgleda jadno da ne može bitii jadnije . Jer tko će putovati na stotine, ako ne i tisuću kilomatara do prvog hrvatskog predstavništva da obavi svoju građansku dužnost ? Nitko ili malo tko . Zbog toga je udio glasača iz dijaspore vrlo malen, gotovo zanemariv . A činjenica da izvandomovinski Hrvati dobivaju fiksni broj od tri zastupnika pretvara glasovanje u farsu, jer bez obzira koliko ih izašlo na biračka mjesta, trojica zastupnika su im sigurna . Ovaj \"kompromis\" crnih i crvenih vlastodržaca u Hrvatskoj je katastrofa . Nije shvatljivo zašto nije uvedeno dopisno glasovanje kao u brojnim zemljama Europske Unije . Navodno da bi tom prilikom došlo do manipulacija, vele \"narodnjaci\" .Očito zamišljaju u tome druge kao sebe . Dijaspori bih preporučio da ovaj dogovor iznesu pred Europski sud u Strasbourgu zbog neravnopravnosti domovinskih i izvandomovinskih Hrvata prigodom glasovanja , pa da taj Sud prisili zakonodavce u Hrvatskoj na izmjenu Zakona o biranju parlamenta i to pod prijetnjom neulaska u Europsku Uniju . Pa da vidimo što će reći hrvatski \"Moša Pijade\" drug Vladimir Šeks .

PI
Pippo9
18:16 22.05.2010.

Ovo je dobra i ispravna odluka koja će donijeti mnogo pozitivnih stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije