Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Seizmolozi s PMF-a: Milunov izračun o magnitudi dvostruko jačeg potresa sadrži pogreške

Istina je da magnituda potresa logaritamski ovisi o njegovoj amplitudi, ali kad govorimo o dvostruko jačem potresu, ne govorimo o dvostruko većoj zabilježenoj amplitudi nego o dvostruko većoj oslobođenoj energiji, poručili su.
09. siječnja 2021. u 15:25 13 komentara 55151 prikaza
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Seizmolozi sa Geofizičkog odsjeka PMF-a demantirali su pisanja o formuli o magnitudi dvostruko jačeg potresa.

potres ilustracija ovisi o amplitudi Matematičko objašnjenje: Evo što po Richterovoj ljestvici znači dvostruko jači potres

- Izračun na stranici Tonija Miluna korektno je napravljen, ali sadrži više krivih informacija na koje moramo reagirati, a do kojih je vjerojatno došlo zbog pojednostavljenja problema za širu javnost. Istina je da magnituda potresa logaritamski ovisi o njegovoj amplitudi, ali kad govorimo o dvostruko jačem potresu, ne govorimo o dvostruko većoj zabilježenoj amplitudi nego o dvostruko većoj oslobođenoj energiji; zbog toga ovaj članak javnosti daje krivu sliku o potresima. Veličina koja najbolje dočarava koliki utjecaj potres može imati na ljude je energija oslobođena u potresu, a ne amplituda. 

U medijima i popularnim člancima se povremeno nađe pogrešan izraz “Richterova ljestvica”, ali magnituda je realan broj, a ne ljestvica. Kad seizmolozi izvještavaju o “magnitudi po Richteru”, misli se na lokalnu magnitudu, jednu od više različitih magnituda. Moramo naglasiti da magnituda nije ljestvica jer nema cjelobrojne vrijednosti od 1 do 10, već može poprimiti bilo koju vrijednost.

TISUĆE UNIŠTENIH OBJEKATA FOTO Karte statičara i hitne službe prikazuju katastrofalne razmjere štete nakon potresa

 Osim toga, oznaka upotrijebljena za amplitudu, I, jako zbunjuje u kontekstu članka! Naime, u seizmologiji I označava intenzitet potresa, koji se određuje ljestvicom (za razliku od magnitude ovdje se zaista radi o ljestvici), ali nipošto nije linearna funkcija kao što je navedeno u članku. Intenzitet se određuje iz niza efekata koje potres ima na površini Zemlje: na reljef (npr. nastajanje pukotina u stijenama, pojava odrona, likvefakcije, ...), građevine, ljude ili životinje. Postoji više ljestvica intenziteta, Mercalijeva je najstarija, a danas se u Hrvatskoj koristi Europska makroseizmička ljestvica (EMS). Intenzitet se ne može izraziti jednostavnom matematičkom formulom, posebno ne linearnom funkcijom -, poručili su i dodali kako se više o tome može pročitati na internetskim stranicama Geofizičkog odsjeka PMF-a https://www.pmf.unizg.hr/geof/seizmoloska_sluzba/o_potresima?@=1lrg8#news_97576  

Video - Koordinator obnove poslije potresa Domagoj Delač potvrdio: Obustave hrane u Petrinji neće biti

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • 02213:

  Ukratko rečeno, Toni Milun nema pojma!

 • edgar2:

  I ja prilažem svoj izračun usporedbe potresa magnitude od 5,8 i 5,5! Magnituda od 5,8 daje 1,995 veći potres u odnosu na magnitudu 5,5, dok u smislu jačine potres od 5,8 je 2,818 jači od 5,5 (u smislu oslobađanja energije)???

 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Kako li izmjerise energiju? Amplitudom vala, ili odokativno? Osobito je bitno kacenje za formalnu nomenklaturu. Napon u nas je U, a u SAD V, na primjer. I sto? Raspravljati cio dan o tome?