Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski plaćenici

Šef Wagnera tvrdi: Obustavili smo kampanju regrutiranja zatvorenika

Funeral for a Wagner Group fighter in Saint Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
1/3
09.02.2023.
u 08:01

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Ruska plaćenička skupina Wagner prestala je regrutirati zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je u četvrtak osnivač Wagnera Evgenij Prigožin. "Regrutiranje zatvorenika od strane privatne vojne tvrtke Wagner potpuno je prestalo", rekao je Prigožin u odgovoru na zahtjev ruskog medija za komentar objavljen na društvenim mrežama. “Mi ispunjavamo sve svoje obveze prema onima koji sada rade za nas”, rekao je.

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini. Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

U prosincu je Reuters izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner imao 40.000 zatvoreničkih boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini veliku većinu osoblja te skupine u zemlji. Skupina Wagner posljednjih je mjeseci igrala sve istaknutiju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, s plaćeničkim snagama koje su predvodile višemjesečni napad na grad Bahmut u regiji Donjeck.

Komentara 3

Avatar El Indio
El Indio
08:21 09.02.2023.

Mozda zato sto su zatvorenici skuzili da su sigurniji u zatvoru neg u Ukrajini....Sef Wagnera moze regrutirat ove rusofile po portalu. Puno morala, volje i nade za svog cara

Avatar mason
mason
08:48 09.02.2023.

Kad carstvo pocne da salje ovakve u rat propalo je 100%.

Avatar uputnik
uputnik
10:26 09.02.2023.

Sada regrutiraju zatvorenice iz gulaga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije