Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski premijer

Kako je Orban, danas najveći simpatizer Putina, nekad govorio protiv ruske vojne agresije

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in an annual business conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
08.02.2023.
u 19:25

Video snimke Orbanovih nastupa iz 2008., iz doba ruske agresije na Gruziju, pokazuju kako je isti čovjek nekad vrlo jasno govorio protiv ruske vojne agresije na druge neovisne države.

Mađarski premijer Viktor Orban danas je najveći simpatizer ruskog predsjednika Vladimira Putina unutar Europske unije, što je stav koji je manje-više zadržao i nakon Putinove agresije na Ukrajinu, ali video snimke Orbanovih nastupa iz 2008., iz doba ruske agresije na Gruziju, pokazuju kako je isti čovjek nekad vrlo jasno govorio protiv ruske vojne agresije na druge neovisne države. 

- Uvjeren sam da je na summitu NATO-a donesena pogrešna odluka. Ukrajina i Gruzija trebale su biti primljene u NATO. Takvu odluku treba donijeti prije ili kasnije. Što je prije donesemo, to bolje možemo spriječiti ovakvo nešto u budućnosti - izjavio je Orban u telefonskom javljanju u mađarski televizijski dnevnik nakon ruske agresije na Gruziju u ljeto 2008., o čemu svjedoči video isječak koji je ovih dana objavljen i na Twitteru. Predsjednik tada oporbene stranke Fidesz daje zanimljiv opis kako funkcionira ruska agresorska propaganda. Moglo bi se reći da opis vrijedi i danas, u doba najveće agresije moderne Rusije, one pokrenute invazijom na Ukrajinu, samo što očito ne vrijedi za samog Orbana, koji se od kritičara takve propagande preobrazio u ponavljača ili barem benevolentnog promatrača takve propagande.

- Agresor uvijek ima veliku propagandu. On objašnjava zašto se mora ponašati kao agresor. Tako je bilo i 1956.: da smo slušali Ruse, ispalo bi da smo sami krivi što su oni morali napasti Budimpeštu i zadržati svoju vojsku u Mađarskoj. Ako ih slušamo sada, saznajemo da oni moraju rasporediti vojsku u Gruziji i bombardirati gruzijske gradove jer su ih Gruzijci na to prisilili. Agresor se uvijek tako ponaša. To je imperijalizam - govorio je tada Orban.

Na jednoj drugoj video snimci, gdje govori na stranačkom skupu, Viktor Orban kaže da Mađari ne smiju šutjeti kad se dogodi vojni napad Rusije na neku neovisnu državu, niti smiju moralno relativizirati između agresora i žrtve. Ta izjava zvuči kao žestoka kritika današnjeg premijera Orbana iz usta istog tog, samo mlađeg Orbana. 

- Kad neovisna država postane žrtvom vojne agresije, narodi srednje Europe imaju obvezu govoriti o tome jasno. Mi Mađari posebno, zbog 1956., imamo tu obvezu. Kad Rusija vojnom agresijom napadne neovisnu državu, moramo imati jasno moralno gledište. Iskreno, ponekad sam deprimiran kad vidim i čujem što se javno danas govori u Mađarskoj. Postali smo pravi Europljani. 

Takva je bila praksa u europskim državama zapadno od nas, prilikom ruske invazije 1968. ili 1956, kad prva reakcija zapada nije osuda agresora jasno i nedvosmisleno. Nego simpatiziranje s agresorom i smišljanje izlike zašto je on to učinio. Ključna činjenica je da Rusija provodi vojne akcije na teritoriju druge neovisne države, Gruzije. To je činjenica o kojoj moramo formirati mišljenje. Sve ostalo su besmislice i moralni relativizam, zaostao iz socijalizma. Budimo jasno oko toga da je vojna agresija vojna agresija - govorio je nekad Orban. 

U trećem zanimljivom govoru, održanom 2007. povodom 19. obljetnice utemeljenja stranke Fidesz, Orban je govorio kako su Mađari otvorili vrata prema zapadu i pokazali (izlazna) vrata Rusima, SSSR-u i komunizmu. A na mladim je generacijama, dodao je, da ne dopuste da se ti isti Rusi vrate natrag kroz prozor.  - Nafta možda dolazi s istoka, ali sloboda uvijek dolazi sa zapada - rekao je Orban tada. 

 

 

Komentara 48

Avatar SileZla
SileZla
19:32 08.02.2023.

Otkud ova teza da je Orban "simpatizer Putina"??

JD
Jardin_d_enfants
19:52 08.02.2023.

Orban nije simpatizer Rusije vec radi za interes svog naroda.Neki domaci amerikanci i ljepe to isto Milanovicu a on se bori da narod ne uvede u rat.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
22:25 08.02.2023.

dupin ( Putlerov trole, nauči prvo hrvatski jezik, pa probaj nešto razumljivo napisati.) .... kojim jezikom pričaju Austrijanci i Amerikanci ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije