Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kristovi legionari

Sedmorica svećenika pod istragom zbog zlostavljanja maloljetnika

svećenik
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL, Arhiva
11.05.2012.
u 11:26

Vatikan želi znati i jesu li dvojica svećenika iskoristila svoje \"duhovno vodstvo\" da bi ostvarila neprimjerene intimne veze sa ženama

Vatikan istražuje sedmoricu svećenika problematičnog reda Kristovih legionara zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, a dvojica su pod istragom zbog navodnog kršenja sakramenta svetog reda i iskorištavanja svog "duhovnog vodstva" da bi ostvarili neprikladne intimne veze sa ženama.

Kristovi legionari našli su se u središtu pozornosti kada je dokazano da je njihov osnivač, sada već pokojni Marciel Maciel, proglašen krivim za silovanje i zlostavljanje sjemeništaraca.

Iako su njegovi nasljednici tvrdili da su njegovi grijesi samo njegovi, a ne čitavog reda vatikanska istraga nekolicine članova reda pokazuje da je tajnovitost koju je Maciel stvorio u redu kako bi prikrio svoje zločine omogućuje i drugim pripadnicima reda da čine isto.

Kristovi legionari, javljaju svjetski mediji, potvrdili su da su dokazi o sedmorici svećenika predani Kongregaciji za nauk vjere, a neki od njih stari su i desetljećima – U zadnjih nekoliko godina u nekoliko zemalja poglavari zajednica Kristovih legionara zaprimili su optužbe protiv nekih svećenika o teškim nemoralnim radnjama i ozbiljnim kaznenim djelima koje su počinili neki legionari – piše u službenoj izjavi reda u kojoj je i naglašeno kako je posvećen istraživanju optužbi i zaštiti prava svih uključenih. Uz to što su optužbe proslijeđene Vatikanu legionari objašnjavaju da su pritužbe proslijeđene i državnim službama, ali nije poznato jesu li protiv optuženih svećenika pokrenute istrage s obzirom da je u nekim slučajevima možda već nastupila zastara.

Skandal koji je izazvao osnivač reda jedan je od najgorih skandala Katoličke crkve u 20. stoljeću s obzirom na to da je Maciel smatran jednim od velikih katoličkih uzora pravog vjernika, a red koji broji oko 900 svećenika često je bio hvaljen zbog privlačenja financijskih sredstava jednako kao i novih kandidata.

Ipak, kada su svjetski mediji počeli istraživati slučaj osnivača Kristovih legionara javnost je doznala kako postoje dokazi još iz 50-ih godina prošlog stoljeća da je Maciel bio pedofil ovisan o drogama. Vatikan ga je sankcionirao tek 2006. i "osudio" ga na doživotnu pokoru i molitvu za svoje zločine. Umro je dvije godine kasnije nakon čega su Kristovi legionari obznanili kako je njihov poglavar imao troje djece s dvjema ženama te kako je zlostavljao sjemeništarce.

Veliki problem, prema mišljenju Vatikana, bio je zavjet kojim su Kristovi legionari obećali kako neće kritizirati čine nadređenih zbog čega mnogi od njih, koji su zaista vjerno poštivali svoje zavjete, šutjeli o tome što se događalo u zajednici. Papa Benedikt XVI. 2007. je naredio da se ukloni zavjet o nekritiziranju nadređenih.

Komentara 7

ZO
zook
13:02 11.05.2012.

crkvi je odzvonilo, sad samo krominalom ucjenama i tajnim dogovorima opstaju

ZO
zook
13:04 11.05.2012.

usput da citiram bibliju, svemirci su se spustili i rekli im par pravila ljepog ponašanja i otišli, a ovi samozvani glumci i predstavnici kakti boga sad šire teror mržnju i laži narodu

ZS
zalosna-sova
12:30 11.05.2012.

Samo ti brisi komentare.Zar su nesto krivo komentirali?Nisu u pravu,ha?E moj admine,pljuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije