Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

NATO upozorio: Moskva je izgubila zamah, no ne podcjenjujte ih; Rusija kopa nove rovove na sjevernom Krimu?

Russian President Putin attends an exhibition marking the 81st anniversary of WW2 historical parade in central Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.11.2022.
u 22:15

Zloglasni čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio je ''iznenađenja za ukrajinske sotoniste'' zbog objavljenog priopćenja Ukrajine o pogibiji čečenskih vojnika kod Lisičanska

Rusija je zabranila vojnu suradnju sa 74 strane tvrtke zbog zapadnih sankcija, objavio je u utorak Kremlj. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Amerikance da "očuvaju nepokolebljivo jedinstvo" sve do "povratka mira" u Ukrajinu, a tu je poruku uputio na dan američkih međuizbora kojih bi rezultati mogli utjecati na stajalište Washingtona prema Kijevu. 

Zloglasni čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio je ''iznenađenja za ukrajinske sotoniste'' zbog objavljenog priopćenja Ukrajine o pogibiji čečenskih vojnika kod Lisičanska, prenosi RIA.

Tijek događaja:

22:00 - Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je ukrajinskim vojnicima da Rusija "polako gubi" rat protiv njihove zemlje. Tijekom posjeta vojnom kampu Lydd u Kentu, gdje se ukrajinski dobrovoljci obučavaju za borbu u sukobu, također je rekao da je Rusija bila "aktivan protivnik" UK-a nekoliko godina.


21:49 - Britanac Simon Lingard poginuo je boreći se u Ukrajini, objavili su u srijedu njegova obitelj i Ministarstvo vanjskih poslova. Otac dvoje djece iz Blackburna u Lancashireu opisan je kao "inspiracija za sve koji su ga poznavali" i "pravi životni heroj koji je umro boreći se za ono u što je vjerovao".


21:30 - Novinar Benjamin Pittet objavio je na Twitteru slike za koje tvrdi da pokazuju da Rusija kopa nove rovove na sjevernom Krimu. Dodao je da je Rusija obnovila rovove na kontrolnoj točki Chonhar između Krima i regije Herson. "Izgrađeni su i novi rovovi", napisao je Pittet na Twitteru.

21:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao Kirila Stremusova Ordenom za hrabrost, najvišim državnim priznanjem, priopćio je u srijedu Kremlj. Stremousov, zamjenik šefa administracije koju je imenovala Rusija u regiji Herson, poginuo je u prometnoj nesreći ranije danas. U dekretu iz Putinova ureda stoji da je Stremousov nagrađen za "hrabrost i odvažnost iskazanu na dužnosti".


21:10 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je rekao da je očigledno povlačenje Rusije iz Hersona "dio općeg obrasca" koji pokazuje da je Moskva "apsolutno izgubila zamah". Tijekom njegova posjeta Londonu kako bi se sastao s premijerom Rishijem Sunakom, Stoltenberg je u intervjuu za Sky News upitan o povlačenju u Hersonu.

“To je dio cjelokupnog obrasca ili slike koju smo vidjeli tijekom prošlog mjeseca da je Rusija apsolutno izgubila zamah”, rekao je Stoltenberg.

"Ali ne bismo trebali podcijeniti Rusiju, oni još uvijek imaju sposobnosti", dodao je. “Vidjeli smo dronove, vidjeli smo napade raketama. To pokazuje da Rusija još uvijek može nanijeti mnogo štete”, dodao je. 


19:00 - "Ruska Federacija spremna je pregovarati s Ukrajinom, uzimajući u obzir realnost koja se trenutno razvija", rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ova je izjava dana malo prije nego što su ruski generali rekli da će se snage povući iz Hersona, grada koji je Vladimir Putin anektirao prije samo pet tjedana.


18:00 - Objavljena je snimka trenutka kad je Surovikin najavio povlačenje iz Hersona.


17:55 - Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u srijedu da je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz južnog ukrajinskog grada Hersona.

"Potrebno je odvojiti riječi od djela", rekao je Podoljak, politički savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

"Dok se ukrajinska zastava ne zavijori nad Hersonom, nema smisla govoriti o ruskom povlačenju." Rekao je da se ruske snage još uvijek nalaze u Hersonu, koji su Rusi zauzeli ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Ukrajina ne uzima u obzir te izjave (Rusije)", rekao je. "Još je prerano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona: u gradu se zadržava grupacija oružanih snaga Ruske Federacije, a u regiju se dovlači dodatno ljudstvo."

Dodao je: "Naše oružane snage rade prema svom planu: izviđanje, procjena rizika, učinkovit protunapad."


16:20 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u srijedu da je zapovijedio povlačenje ruskih snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepra, prenose agencije.

Ukrajinske snage prije nekoliko tjedana pokrenule su ofenzivu za oslobađanje Hersona, jedinog ukrajinskog pokrajinskog središta koje su okupirale ruske snage nakon početka invazije na Ukrajinu u veljači. Područje oko Hersona jedini je teritorij pod ruskom kontrolom na zapadnoj obali Dnjepra.


15:00 - Kirill Stremousov, dužnosnik na čelu Hersona kojeg je postavila Rusija poginuo je navodno u prometnoj nesreći.

Više o tome, pročitajte OVDJE


13:58 - Ujedinjeno Kraljevstvo je "vodeća nacija" kada je riječ o potpori Ukrajini, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u sklopu posjeta britanskog kampa vojske i obuke Lydd u Kentu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je vodeća nacija kada je riječ o pružanju potpore Ukrajini. Jako sam zahvalan Ujedinjenom Kraljevstvu jer je ovo stvarno važno, čini razliku svaki dan na bojnom polju. Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Ukrajinu ne samo opremom, već i obukom, a obuka koju sam danas ovdje vidio od strane britanskih i kanadskih trenera iznimno je važna i jako sam im zahvalan - kazao je.

Stoltenberg je kazao kako bi došlo do ''katastrofe'', pobijedi li Rusija u ratu, dodavši:

- Ne samo za ukrajinski narod, već će biti opasno i za nas, jer će tada poslati poruku predsjedniku Putinu i drugim autoritarnim vođama da mogu postići svoje ciljeve ako koriste brutalnu vojnu silu.


13:33 - Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u najnovijem izvješću kako ''Iran produbljuje odnose s Rusijom''.

ISW navodi da javna najava dolaska Patruševa ima za cilj skrenuti pozornost međunarodne javnosti na produbljivanje partnerstva između Moskve i Teherana te “implicitno naglasiti da se visoki ruski dužnosnik obratio Iranu za pomoć u Ukrajini”.

“Teheran vjerojatno želi javno signalizirati ovo rebalansiranje svog strateškog partnerstva s Moskvom, posebno regionalnim iranskim protivnicima s kojima Kremlj povremeno surađuje, kao što su Izrael i Saudijska Arabija”, izvještava ISW.


12:43 - Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, izvijestila je novinska agencija Interfax. 

Nakon toga uslijedio je sastanak s iranskim šefom sigurnosne službe na kojemu su dvije zemlje razgovarale o Ukrajini i navodima o "uplitanju Zapada" u njihove unutarnje poslove.


11:48 - U granatiranju Avdivke jedna je osoba ubijena, a druga je ranjena, dok su tri osobe ozlijeđene u Krasnogorivki, rekao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko. Osim toga, u napadu na Kramatorsk jedno je dijete ozlijeđeno, a škola i obližnje kuće oštećene.

U regiji Horliv jedna je osoba poginula, a dvije su ozlijeđene nakon što su ruske snage napale Časiv Jar , oštetivši vrtić, školu i infrastrukturni objekt. U napadu su potpuno uništene četiri kuće i djelomično uništeno još najmanje 16, rekao je Kirilenko.


10:26 - Nagazne mine i dalje uzrokuju veliku štetu civilima u Harkivu kojeg su ukrajinske snage preuzele od ruskih trupa u svibnju.

Dvojica radnika cestovne službe - u dobi od 21 i 51 godine - poginuli su jučer kada je njihova specijalna oprema naletjela na minu tijekom rada u okrugu Čugujiv, rekao je Oleg Sinehubov, guverner Harkovske oblasti. U incidentu su ozlijeđeni i 55-godišnjak i 34-godišnjak.

"Opasnost od mina u regiji Harkova dugo će ostati jedan od najvećih problema. Ruski okupatori su minirali apsolutno sve", rekao je Sinehubov.

Pirotehnička jedinica državne hitne službe jučer je deaktivirala 635 eksplozivnih predmeta, dodao je.


10:10 - Zapovjedni vrh Ukrajine objavio je kako vjeruju da je oko 780 ruskih vojnika ubijeno u posljednja 24 sata. 


9:57 - Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner, koja je u ruskom Himkiju osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge služit će kaznu u kažnjeničkoj koloniji u Rusiji, potvrdili su danas njezini pravni zastupnici.

Košarkašica je proglašena krivom za neovlašteno pribavljanje, držanje ili prenošenje droge te krijumčarenje veće količine droge. Uhićena je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pod sumnjom da je pokušala prokrijumčariti drogu u Rusiju. Glumica je priznala krivnju, ali je rekla da je ulje hašiša stavila u svoju prtljagu kada se pakirala u žurbi i da nije imala namjeru krijumčariti ilegalnu drogu.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS

"Sada je na putu u zatvorsku koloniju", rekli su odvjetnici Marija Blagovolina i Aleksander Bojkov u izjavi. Dvojica odvjetnika tvrde da Rusija uglavnom šalje obavijesti o zatvorenicima na izdržavanje kazne poštom, što traje i do dva tjedna.

"Nemamo informacija o njezinoj trenutnoj lokaciji ili konačnom odredištu", rekli su.

U SAD-u se pokušava osigurati njezino oslobađanje, ali diplomatski napori nisu urodili plodom, također zbog porasta napetosti između Washingtona i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.


8:32 - Guverner Lavova Maksim Kozicki upozorio je stanovnike da će danas u regiji biti planiranih nestanaka struje u trajanju od oko tri sata. Također je podsjetio poduzetnike da izvan radnog vremena ne smiju koristiti električnu energiju za napajanje vanjske rasvjete ili reklama.

 “Hvala svima koji s razumijevanjem prihvaćaju situaciju. Moramo zajedno proći ovu tešku fazu.”


7:43 - Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov objavio je u utorak navečer na Telegram kanalu objavu u kojoj tvrdi se da ukrajinske vlasti pripremaju za sabotažu koristeći prljavu bombu ili provokaciju u nuklearnoj elektrani. 

"Danas smo suočeni s prijetnjom radijacijske katastrofe. Kijev kuje planove za izvođenje sabotaže pomoću 'prljave bombe'. Detonacija takve naprave imat će razmjere usporedive s djelovanjem nuklearnog oružja male snage''.

''Udarni val raspršit će radioaktivne tvari na području od nekoliko tisuća četvornih metara. Kontaminirana područja pretvorit će se u zonu isključenja na 30 do 50 godina", napisao je Antonov.


7:40 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je oko 4 milijuna ljudi bez struje u 14 regija i glavnom gradu Kijevu.

''Situacija je teška na cijelom frontu. U nekim područjima nastavljaju se brutalne bitke, kao i prije, a posebno je teško u Donjeckoj oblasti'', kazao je.

Predviđeni prekidi napajanja po satu pogodit će cijelu zemlju u srijedu, rekao je ukrajinski operater električne mreže Ukrenergo.

Ruski napadi projektilima i bespilotnim letjelicama ciljali su energetsku infrastrukturu Ukrajine u proteklih nekoliko tjedana kako se približava zima, kada prosječne temperature obično padaju nekoliko stupnjeva ispod 0C i najniže od -20C.


7:26 - Ukrajinska vojska optužila je ruske trupe da nastavljaju pljačkati i uništavati infrastrukturu u gradu Hersonu na jugu zemlje.

Rusko topništvo pogodilo je više od 30 naselja u regijama Herson i Mikolajiv, au regiji Zaporižje ruske vlasti prisiljavale su stanovnike da prihvate ruske putovnice nakon što su im oduzeli ukrajinske dokumente, navodi se u priopćenju.


7:03 - Ruski gradonačelnik grada Snihurivka, istočno od južnog grada Mikolajeva, rekao je da su stanovnici vidjeli tenkove i da se vode žestoke borbe, prenosi Reuters.

"Stupili su u kontakt tijekom dana i rekli da se tenkovi kreću okolo i, prema njihovim informacijama, vode se teške borbe na rubu grada", napisao je gradonačelnik Jurij Barabašov govoreći o stanovnicima na Telegramu.

“Ljudi su vidjeli ovu opremu kako se kreće ulicama u centru grada.”

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika ruske administracije u regiji Herson, rekao je na servisu za razmjenu poruka Telegram da su ukrajinske snage pokušale napredovati na tri fronta, uključujući Snihurivka.

Vitalij Kim, ukrajinski guverner regije Mikolajiv, sugerirao je da su ukrajinske snage već potisnule Ruse iz tog područja.

"Ruske trupe se žale da su već izbačene odande", rekao je Kim.


6:10 - Holivudski glumac i redatelj Sean Penn, kojemu je Rusija uvela sankcije zbog kritiziranja rata u Ukrajini, posudio je svoj kipić Oscara ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tijekom posjeta Kijevu u utorak.

"To je samo simbolična, smiješna stvar", rekao je, sjedeći pokraj ukrajinskog čelnika. "Kad pobijediš, vrati ga u Malibu", rekao je.

Zelenskij je Pennu, koji snima dokumentarac u Ukrajini, a ovo mu je već treći posjet toj zemlji otkad je počeo rat, uručio Orden za zasluge za jačanje odnosa, potporu teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i pomoć u popularizaciji zemlje, priopćio je ured predsjednika.

Snimka prikazuje dvojicu muškaraca koji su krenuli pogledati pločicu s Pennovim potpisom, datiranu na 24. veljače, datum ruske invazije, i postavljenu u Aleji hrabrosti koju je Zelenskij otvorio u kolovozu u čast prijatelja Ukrajine.

Zelenski, bivši komičar i glumac, rekao je kasnije u svom noćnom video obraćanju da je Penn "činio sve kako bi nam pomogao prikupiti međunarodnu podršku" otkad je posjetio glavni grad Ukrajine na dan invazije.

Aleja je, rekao je, znak zahvalnosti istaknutim osobama koje s Ukrajincima brane slobodu, ali i "podsjetnik svim budućim generacijama" o tome tko se sve ujedinio za našu pobjedu.

Ključne riječi

Komentara 96

DU
Deleted user
12:16 09.11.2022.

Rusi su kad govorimo o minskim poljima dokazali i pokazali svijetu kakvi krvnici su. U Afganistanu su posijali ni danas se nezna tocno koliko minskih polja.Tocan broj zrtava nije poznat ,prema UN podacima radi se o stotinama tisuca djece kojaa su poginula ili ostala trajni invalidi. jucer sam gledao dokumentarac 'ljudske price' o gradu i civilnom stanovnistvu u Mariupolu koje je prezivilo taj pakao. od grada nije ostalo nista,lici na Staljingrad,a ljudi su po 2 mjesecima prebivali u podrumima,ni neba,ni sunca,ni mjeseca. sto je dosad objavljeno je samo frakcija sta se tom gradu dogodilo.ako to nije zlocin proticv covjecanstva,onda neznam sta je.Slike koje govore same,ne toliko gradska cetvrt Azov,nego kompletan grad. tek toliko,da podsjetim jer vecina je ili zaboravila ili odbija tu za njih neprihvatljivu istinu. to je Rus i takav je.

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
12:44 09.11.2022.

Ruski vojno-propagandni telegram kanali javljaju da je počelo rušenje mostova duž cijele hersonske fronte kako bi se usporio ukrajinski protunapad

DI
Diesel
16:53 09.11.2022.

Probili ih Ukrajinci kod Snugurivke i sad kao fol povlace se takticki? Biti ce tu jos gutavih dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije