Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imaju nove ugovore

Razotkriveni tajni dogovori Rusije i Irana: Ovako je Putin platio njihove dronove

Russian President Vladimir Putin meets with Iranian President Ebrahim Raisi in Samarkand
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
08.11.2022.
u 20:37

Sa svoje strane, Iran je Rusiji isporučio više od 160 bespilotnih letjelica (UAV), uključujući 100 bespilotnih letjelica Shahed-136

U zračnu luku u Teheranu u rano jutro 20. kolovoza tajno je sletio ruski vojni zrakoplov. Prenosio je tri modela streljiva; britanski protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger, te 140 milijuna eura u gotovini

Oružje je bilo dio pošiljke britanske i američke vojne opreme namijenjene ukrajinskoj vojsci koja je "pala u ruske ruke", prema anonimnom izvoru Sky Newsa. On je objasnio da bi Iranskom korpusu čuvara islamske revolucije (IRGC) oružje moglo dati mogućnost da proučava zapadnu tehnologiju i potencijalno je kopira i upotrebljava u budućim ratovima.

"Mislimo da su Iranci dokazali da imaju učinkovit sustav obrnutog inženjeringa, kao što možemo vidjeti s bespilotnim letjelicama koje su napravili obrnutim inženjeringom američke bespilotne letjelice zarobljene 2011.", rekao je izvor. "Čini se da Iran također želi profitirati od rata [u Ukrajini] prihvaćanjem zapadne tehnologije koje će im biti korisne u budućnosti - kao što se dogodilo u prošlosti".

Kao dokaze o navodnoj transakciji 20. kolovoza, izvor je priložio satelitske snimke za koje kaže da prikazuju dva ruska vojna teretna zrakoplova u zračnoj luci u Teheranu. Izvor je rekao da se vjeruje da je jedan od zrakoplova Ilyushin IL-76 prevezao 140 milijuna eura (122 milijuna funti) i zarobljeno zapadno oružje.

Prva slika, s vremenskim žigom u 1.17 ujutro 20. kolovoza, prikazuje dva zrakoplova, istaknuta crvenim linijama, u zračnoj luci Mehrabad u glavnom gradu Irana. Na drugoj slici, snimljenoj malo poslije 3.30 ujutro, jedan se zrakoplov pomaknuo na pistu, a drugi se okrenuo.

Izvor tvrdi da je u sklopu ovog ugovora najmanje pet ruskih zrakoplova prenosilo dronove iz Irana od 20. kolovoza.

Nedavno ugovoren novi posao

Sa svoje strane, Iran je Rusiji isporučio više od 160 bespilotnih letjelica (UAV), uključujući 100 bespilotnih letjelica Shahed-136, tvrdi izvor. Dobili su nadimak "kamikaze dronovi" jer eksplodiraju pri udaru.

Izvor je naveo da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili daljnji posao s bespilotnim letjelicama vrijedan 200 milijuna eura. "To znači da će uskoro doći još jedna velika pošiljka bespilotnih letjelica iz Irana", rekao je.

Iranska i ruska vlada zatražile su odgovor na te optužbe. Snage predsjednika Vladimira Putina nedavno su pojačale napade dronovima na Ukrajinu.

Ključne riječi

Komentara 23

PR
prajdali100
21:58 08.11.2022.

Imamo li mi ikakve dronove ili bespilotne letjelice ? Radi li se išta po tom pitanju ? Samo pitam.

Avatar Cantor
Cantor
21:35 08.11.2022.

Zamisli užasa. Usudili su se sastati javno da ih cijeli svijet vidi. Koje li bezobraštine. A čak prije nisu pitali Tel Aviv i Washington smiju li to napraviti. I još trguju jedan sa drugim. Nečuveno....

GO
goran2hr
09:27 09.11.2022.

Rusi su makar sami platili iranske dronove. Ukrajinske dronove plaćaju Hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije