Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ova inicijativa

Oporba skuplja potpise za opoziv Vlade! Plenković: 'Još jedna neuspješna inicijativa...'

Andrej Plenković
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
Autori: Tea Romić, Hina
27.10.2017.
u 13:52

- Za razliku od drugih zahtjeva za opoziv koji su imali za cilj i ostvarili su cilj stvaranja pukotina u vladajućoj većini, ovaj prijedlog je došao temeljem odbijanja premijera da dođe u Sabor - objasnio je Bauk.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je kako su predstavnici većine oporbenih stranka potpisali SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade RH koju u proceduru planiraju uputiti danas ili u ponedjeljak. 

Bauk je objasnio kako još razgovaraju s ostalim oporbenim strankama, te kako su tražili minimalan broj potpisa koji im je potreban da bi prijedlog došao na dnevni red, dakle potpisi jedne petine zastupnika.

Ovako će Plenkovića prisiliti da dođe u Sabor

- U proceduru ćemo ga uputiti kad ocijenimo da trebamo s obzirom na poslovničke rokove. Bit će to vrlo brzo, danas ili u ponedjeljak. Za razliku od drugih zahtjeva za opoziv koji su imali za cilj i ostvarili su cilj stvaranja pukotina u vladajućoj većini, ovaj prijedlog je došao temeljem odbijanja premijera da dođe u Hrvatski sabor i obrati se povodom najnovijih događaja u aferi Agrokor, i ovo je jedini poslovnički način da ga prisilimo da u Saboru odgovori zastupnicima na neka pitanja. Zato idemo s minimalnim brojem potpisa da bi eventualno neki drugi put druga polovina zastupnika mogla potpisati sličan prijedlog - objasnio je Bauk. 

Inicijativu SDP-a potpisali su, dodaje, predstavnici HSS-a, IDS-a, GLAS-a, Živog zida, Promijenimo Hrvatsku, SDP-a i očekuju još koji potpis iz Mosta pa će, kaže, kompletirati zahtjev.

"Nismo tražili potpise nikoga iz vladajuće većina"

- Klub SDP-a sam ima dovoljan broj potpisa, ali da svi ne potrošimo sada svu municiju malo ćemo raspodijeliti po svim klubovima. Nismo tražili potpise nikoga iz vladajuće većina, ali ako se netko baš bude trsio da potpiše nećemo mu slomiti ruku. U ovom trenutku ne razmišljamo o potpori manjinaca za rušenje Vlade. Dakle, ima rok od osam do 30 dana u kojemu svatko onaj tko se želi pridružiti našem zahtjevu to može napraviti. Iz jučerašnjeg obraćanja gospodina Pupovca, ali i današnje izjave Darinka Kosora na radiju vidi se da nisu zadovoljno potezom gospodina Ramljaka. No, premijer ili gospođa Dalić mogli su jučer doći u Sabor i objasniti nam kako je to super, a to nisu napravili pa će morati na ovaj način – kaže Bauk. Zato prijedlog za opoziv i ima za cilj dovesti premijera u Sabor da odgovori na pitanja i u tome ćemo sigurno uspjeti, dodaje šef kluba SDP-a.

- Ako vladajuća većina bude čvrsta i stabilna, onda će ostati odnosi kakvi su sada. Svi naši dosadašnji prijedlozi za opoziv imali su za rezultat pukotine u vladajućoj većini. Za Karamarka i za Marića dio zastupnika je glasao na naš prijedlog, a za Barišića je dio zastupnika većine bio suzdržan. U ovom trenutku nemamo ni indicije ni informacije da bi netko iz vladajuće većine mogao glasati drugačije osim da bude protiv našeg prijedloga, ali cilj ovog prijedloga je dovesti premijera u Sabor kada već nije došao na naš pristojan poziv da nas uvjeri u genijalnost ugovora koji je potpisao Ante Ramljak – pojašnjava Bauk.

Plenković: Još jedna neuspješna inicijativa oporbe

Premijer Andrej Plenković je u Malom Lošinju komentirao SDP-ov zahtjev za njegovim opozivom rekavši da je to još jedna neuspješna inicijativa oporbe, protiv interesa hrvatskih građana, u trenucima kad treba stabilizirati hrvatsko gospodarstvo.

"To je još jedna unaprijed neuspješna inicijativa oporbe protiv interesa hrvatskih građana, interesa zaposlenika, financijskog oporavka i restruktuiranja kompanije, protiv gospodarskog i financijskog imagea zemlje u trenucima kada sve činimo da bismo stabilizirali naše gospodarstvo", izjavio je Plenković za HRT nakon posjete Muzeju Apoksimena u Malom Lošinju. (Hina)

Pogledajte i VIDEO: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 28

DR
droza
14:39 27.10.2017.

Bernardić je slijep čovijek kod vlastitih očiju. Upravo oni koji ga guraju u inicijativu izglasavanja nepovjerenja Vladi i isceniranje izvanrednih izbora, odstrijelit će ga nakon debakla koji će na tim izborima doživjeti. Ukoliko nekim čudom i uspiju u nakani rušenja Vlade, Bernardić će nakon tih novih, izvanrednih parlamentarnih izbora, biti politički mrtvac.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:29 27.10.2017.

Ha ha, Maras Bulj, Grmoja, Stazic, Jovanovic, Panenic , Bernardic samo se sramote uvijek iznova.

Avatar mofo
mofo
13:47 27.10.2017.

Ovi imaju dovoljno potpisa kažu? Haha, ajd Bero druže na n1 brojati, pa kad počneš zamuckivati pomoći će ti voditeljica.. ovo je sve samo predstava i stvaranje napetosti da bi se možda uhvatilo što pozitivnog kod birača al sumnjam da će proći, previše je puta igrana ista karta, već su svima smiješni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije