Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET SATI RAZGOVORA

Povjerenstvo o Agrokoru: Evo tko je sve pozvan na prvu sjednicu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
26.10.2017.
u 19:18

Nakon sjednice, predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić kazao je kako se članovi oko mnogih stvari nisu mogli dogovoriti te su se morali preglasavati oko nekih odluka.

Članovi Istražnog povjerenstva o Agrokoru dogovorili su danas nakon gotovo pet sati razgovora plan rada nakon prve službene sjednice 3. studenog na koju je pozvan Ivica Todorić, a prema posljednjem dogovoru, i njegov otac Ante te prvi premijer Stipe Mesić. Na drugu sjednicu, 7. studenog, poziva se drugi premijer Joža Manolić, te prva dva šefa privatizacije Milan Kovač i Ivan Penić.

Nakon uvodne rasprave mogu li uopće mediji sudjelovati na radnoj sjednici, članovi povjerenstva nastavili su rad idućih sati iza zatvorenih vrata. Dogovoren je Poslovnik rada Povjerenstva temeljem kojeg je propao plan oporbe da nastave s radom čak i ako HDZ nakon donošenja rješenja o istrazi Agrokora, ukoliko do njega dođe, prekine sudjelovati u radu Povjerenstva. Odlučeno je, na prijedlog HDZ-a i preglasavanjem većine, da Povjerenstvo ne može održavati sjednice ako na njima nema većine zastupnika.

Nakon sjednice, predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić kazao je kako se članovi oko mnogih stvari nisu mogli dogovoriti te su se morali preglasavati oko nekih odluka.

- Što se tiče Poslovnika, i njega smo donijeli preglasavanjem, a najspornija je bila odredba o načinu rada povjerenstva, odnosno broju članova koji moraju biti prisutni da bi povjerenstvo moglo raditi. Prijedlog oporbe je bio da povjerenstvo radi bez obzira na broj prisutnih, ali da se odluke donose kad je većina članova tu, no prijedlog pozicije je bio da se može raditi samo kad je prisutna većina članova, dakle, pet članova i više, i taj je prijedlog glasovanjem prihvaćeno. Slično je i kod donošenja odluka, odluke se donose većinom od tih pet, dakle s troje prisutnih – kaže Miljenić. Potpuno je suglasje, dodaje, postignuto oko dokumentacije koju će zatražiti.

- Zatražili smo čitav niz dokumenata koji polaze od raznih izvješća o privatizaciji, postupanju nadležnih tijela oko toga koji idu od toga da se zatraže podaci od nadležnih tijela o prijavama i postupanju u odnosu na sam Agrokor i društva koja su članovi koncerna, to se tiče i Porezne uprave, Carinske, Hanfe, regulatora HNB-a, izvješća o tijeku donošenja određenih zakona poput zakona o faktoringu, lex Agrokora... dokumentacija koju smo zatražili je opširna, pokrili smo s njom sve točke koje su nam dane u rad i mi ćemo nakon prikupljene dokumentacije to analizirati, po potrebi tražiti dalje dokumentaciju i raditi temeljem toga – objašnjava Miljenić. Suglasja nije bilo oko svjedoka koje će pozivati.

- Mi kao što znate smo prošli put izglasali da se na prvu sjednicu pozove Ivica Todorić, ali zbog njegove nedostupnosti u postupku koji se vodi protiv njega, mi smo za sjednicu 3. studenog odlučili pozvati još neke svjedoke. Ako on bude dostupan, oni će malo pričekati pa će svi biti saslušani, ako ne bude, a da nam taj termin ne propada, pozvali smo druge. Tu smo se također preglasavali jer je došlo do nesuglasja, s jedne strane smo imali prijedlog opozicijskog bloka u kojem je predloženo da se počne s povjerenikom Antom Ramljakom i ministricom Dalić, ali kolege iz pozicije su predložile da se ide kronološki, od početaka, po funkcijama, pa je glasovanjem odlučeno da se 3. studenog pozove Ante Todorić i Stipe Mesić, a u utorak, valjda 7. studenog ćemo pozvati Jožu Manolića, Milana Kovača, Ivicu Penića – poručio je Miljenić.

HDZ-ov Milijan Brkić, koji bi trebao postati potpredsjednik Povjerenstva, prigovorio je oporbi što kritizira redoslijed pozivanja svjedoka.

- Da su se kolege iz opozicije željele fokusirati samo na ovu godinu, onda su to trebali unijeti u odluku o osnivanju povjerenstva. Prva točka odluke je da se istraži sve od nastanka Agrokora i logično je da se ide to kronologijom. HDZ nije protiv toga da se bilo koga pozove, pa i premijera Plenkovića. Ali, ako smo legalisti moramo poštivati odluku kako je napisana – tvrdi Brkić. Ne zna, dodaje, ni čemu se oporba čudi u odluci da povjerenstvo ne može raditi ako na sjednici nema većine članova.

- I u poslovniku posljednjeg povjerenstva piše da ono može raditi, odlučivati, glasovati kad je nazočna većina članova. Tako je pisalo i u poslovniku posljednjeg povjerenstva o Imunološkom zavodu – uvjerava Brkić. Na opasku kako HDZ-ov prijedlog prvih svjedoka dokazuje kako HDZ zapravo ne želi istinu o Agrokoru, Brkić kaže kako žele istražiti baš sve okolnosti nastanka Agrokora.

1/10

- Ne znam što će biti sutra. Prestat će s radom kad budu ispunjeni zakonski uvjeti. Do tada povjerenstvo radi nesmetano i odredili smo kojom dinamikom – tvrdi Brkić.

Mostov Nikola Grmoja zamjera što na sjednici nije bilo nikakvog kompromisa vladajuće većine prema opozicijskim prijedlozima, iako su oni, tvrdi, bili konstruktivni i dobronamjerni.

- Preglasani smo po svim točkama od prisustva medija do ovog prijedloga Jelkovac da mora biti prisutna većina članova. Istina je da je to bilo u nekim poslovnicima istražnih povjerenstava, ali ovdje je očito namjera da se na taj način opstruira rad istražnih povjerenstva jer ste i sami rekli da je kolega Sinčić bio s dvoje troje članova vodio povjerenstvo i tu nije bilo nikakvih problema, alio nitko ga nije pitao na koji način on to radi. Ovdje će biti tih pitanja i ako se pojavi samo opozicija, a ne pojavi se pozicija vidjet ćete da će postavljati pitanje legalnosti samih sjednica. Osim toga kod samog izbora svjedoka ja sam čisto kao povjesničar savjetovao, budući da ćemo dokumentaciju koja je starija dobiti puno kasnije i bit će puno teže do nje doći što samo govori da ćemo biti slabije pripremljeni za svjedoke koji su iz ovih samih početaka nastanka koncerna, da krenemo s Antom Ramljakom koji je praktički novi Gazda čovjek koji vodi Agrokor sada nakon Ivice Todorića, ako nam neće doći Ivica Todorić – kaže Grmoja te dodaje kako HDZ za to nije imao sluha nego je složio svoju listu svjedoka.

- Čak nisu znali ni imena ljudi koje predlažu pa su morali tražiti to određeno vrijeme da bi vidjeli tko su ti ljudi, tako da je to bilo dosta komično, ali to je njima na izbor. Mi nećemo odustati od ovog povjerenstva. Došlo je i meni u jednom trenutku da se dignem i odem jer je to jedna lakrdija, ali mislim da morao ustrajati na povjerenstvu i da ovaj njihov pokušaj da zaustave povjerenstvo i da samo čekaju kada će reći da po sili zakona treba prestati s radom neće dobro proći u javnosti. Izgubili su potporu i predsjednice koja je sada na strani povjerenstva jer i ona sada u borbi za novi mandat. Vidi da građani traže punu istinu o Agrokoru. Ja mislim na kraju ako budemo ustrajni u ovoj borbi za punu istinu u Agrokoru ipak nećemo izgubiti – objašnjava Grmoja te dodaje kako radi na prikupljanju dokumentacije za rad povjerenstva.

- Najavljujem da ću na ovoj prvoj sjednici iznijeti određenu dokumentaciju koja će ozbiljno kompromitirati neke ljude koji su bliski sadašnjoj Vladi – kazao je on.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku smatra da vladajući kupuju vrijeme čekajući odluku Županijskog suda kako bi objavili da Povjerenstvo više ne može raditi.

- Mi ćemo nastaviti raditi, a  već sam rekao moj prijedlog je bio da pozovemo Dalić i Ramljaka, gori zemlja gori Agrokor, novi podaci cure, a HDZ i HNS žele da mi kopamo po arhivama i tražimo imena koja oni i ne znaju. Ostat ćemo ovdje čvrsti kao oporba i ako dođe do njihove totalne opstrukcije, budući da drže i najveći dio pravosuđa, ne bi me iznenadilo da donesu ovakvu odluku, onda ostajem pri prijedlogu pametnog bojkota, ne da ne radi Sabor. O tome ću vas informirati. Ali potpuno je jasno da nema demokracije, da je ovo jedan teror većine i čak predlažem oporbi da ako vladajući članovi ne dođu na sjednicu da mi radimo, saslušavamo svjedoke. na našoj strani su jedni građani,a  oni su nama najvažniji. Ako mi ne budemo radili neće se saznati istina o Agrokoru. To je najveća afera, ona će otkriti punu istinu o politici i o tom incestuoznom spoju između politike i ekonomije, izabranih velikih poduzetnika, ostat ćemo zaista čvrsti na tome – zaključuje Lovrinović. 

Komentara 13

Avatar Cinco
Cinco
19:46 26.10.2017.

U povjerenstvima su mahom potpuni nekompetentni diletanti . Jaču ekipu možeš naći za prosječnim šankom. Sramote sebe, ali nisu tog ni svjesni jer su sve ono što sam naveo.

Avatar tonci123
tonci123
19:35 26.10.2017.

U ovih 25 god...koliko je povjerenstava bilo...i nikad nije nijednom donesena neka odluka.. Pa i ovo ukinuti što prije...

AN
antidogmatik
19:48 26.10.2017.

Kao i obično, 5 sati lokanja, prežderavanja, zajebancije i razgovora tko zna o čem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije