Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odluka HNS-a je jedna od mudrijih u povijesti, a vi ste gori od 'kavanskih revolucionara'

- Kolega Bernardić, ja jako volim zelje, jako volim Kraševu čokoladu. No, dok ste vi imali tu svoju kampanju, mi smo radili prave stvari i nismo se bavili jeftinim populizmom, rekao je premijer.
18. listopada 2017. u 16:33 97 komentara 9069 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Premijer Andrej Plenković rekao je  kako je godišnje izvješće o radu Vlade koje je ranije podnio u Saboru "pažljivo i detaljno kalibrirano, utemeljeno na odgovornosti, činjenicama i konkretnim potezima" dok je oporbi zamjerio jer, u slučaju Agrokor, "ne žele vidjeti što je vlada svojim aktivizmom spriječila". 

Zdravko Marić Svađa oko Agrokora Maras: Marić laže. Marić: Prevršio je svaku mjeru!

"Što se tiče Agrokora, meni se čini kao da dio političara i stranaka ne želi vidjeti što je vlada svojim aktivizmom spriječila. Da mogu biti producent u filmu i da imamo simulaciju što bi se dogodilo da nismo imali Zakona o izvanrednoj upravi, pa da vidite što se dogodi kad ovakva velika kompanija u čijem je sustavu 73 društva najednom dođe pod okvir stečajnog zakonodavstva", rekao je Plenković u svom završnom obraćanju nakon saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu vlade koje je podnio u Hrvatskom saboru.

Premijer se posebno obratio i čelniku SDP-a Davoru Bernardiću podsjetivši ga kako im je bilo ponuđeno da participiraju u tom procesu. "No, odbili ste. Ja volim zelje, Kraševu čokoladu...  no Vi ste svoj angažman tada sveli na selfije i otvorenu liniju. Dok ste vi to radili mi smo se uhvatili u koštac na nimalo populistički način s najozbiljnijim problemom s kojim se Hrvatska suočila nakon agresije", rekao je Plenković.

Ponovio je kako osobno nema veze s Agrokorom i onim što se događalo proteklih godina, no i dodao kako ima političku odgovornost te kako se ne može ponašati da se ništa ne čini.

Oporbi je poručio i kako bi volio da u njihovim izlaganjima ima više argumetirane kritike, a manje površnosti i lapidarnosti.

Plenković se osvrnuo i na aspekte hrvatske vanjske politike te oporbene prozivke kako Hrvatska nikad gore odnose nije imali sa susjedima.

1 / 2
Krešo Beljak

"Otkad su ti problemi? Koliko traje otvoreno granično pitanje sa Slovenijom, a koliko se ja sjećam traje od 25. lipnja '91. Je li to neka aktualna posebno važna tema danas. S BiH, sedam puta sam tamo bio u zadnjih 12 mjeseci. Pitanje Pelješkog mosta, nema dileme, čak i da ponovno idemo pregovarati ugovor iz '99. između predsjednika Tuđmana i Alije Izetbegovića može jedino granica u tom području ići na korist Hrvatske, a most može biti jedino na hrvatskom teritoriju... S Mađarskom? Mislite da je tema Ina-Mol počela 19. listopada 2016., da su ti problemi od ove vlade, Nisu! Dio su naslijeđenih problema, nastojimo artikulirati hrvatske interese na načine koji su zakoniti i nisu nikakvo dilanje. Opći je interes naći modalitete kako Inu u cijelosti vratiti u hrvatske ruke", nabrajao je.

Odnose sa Srbijom nazvao je najkompleksnijim. "Razlozi su velikosrpska Miloševićeva agresija na Hrvatsku i sve proizlazi iz tog doba", poručio je dodajući i kako sva pitanju ostaju i dalje na dnevnom redu. Tu smo da bez korištenja te teme za politički profit ta pitanja rješavamo, poručio je.

Komentare oporbe iznesene u raspravi koji se odnose na funkcioniranje pravosuđa, rad DORH-a i policije nazvao je "bizarnima". "Istina je sljedeća - moja vlada ne utječe ni na rad policije ni na rad DORH-a a kamoli na rad sudaca", poručio je.

Rasprave i komentare o nepravomoćnim presudama, kazao je, smatra politički promašenim i neprimjerenim. "Mogu ih usporediti s onim idejama koje je imao čelnik oporbene stranke kad je govorio da bi u našem sustavu parlamentarne demokracije predsjednica republike imati prerogativ da si bira tri ministra. Ta razina rasprave čak nije ni za kavanske revolucionare", poručio je Plenković.

HDZ koalirao s Mostom u dobroj vjeri

Plenković se osvrnuo i na razlaz s Mostom i preslagivanje vlade s HNS-om.

"HDZ je, kao stranka koja je pobijedila na izborima relativnom većinom, koalirao u dobroj vjeri s Mostom, odgovorno, promišljeno i s ciljem da ima stabilnu vladu i većinu. Naša politika i stav prema tadašnjem koalicijskom partneru bio je transparentan, korektan, jasan. Međutim ono što se dogodilo je nešto što se zove lojalnost, timski rad, dijeljenje zajedničkih ciljeva, prethodna pitanja. Ako imate ljude u istom timu koji ne žele dići ruku za kolegu iz istog tima je kao da u nogometu namjerno zabijate autogolove. I tu onda nema dileme. Onda svi prethodni razgovori i dogovori postaju  apsurdni i zbog toga ta suradnja nije mogla biti nastavljena", poručio je Plenković.

Za HNS, s kojim se presložila vlada, rekao je kako je "odluka HNS-a jedna od mudrijih, dalekosežnijih, konkretnijih, konstruktivnijih u hrvatskom parlamentarnom životu".

"Poruka da desni centar koalira s narodnjacima, liberalnim demokratima je važna politička poruka za kulturu dijaloga u Hrvatskoj. To je smanjenje tenzija, pružanje ruke, razgovor i dijalog. Zato izuzetno cijenim taj potez HNS-a i meni bi bilo drago da je cijeli HNS tadašnji vidio tu poruku i prepoznao mogućnost suradnje jer bi i parlamentarna većina bila veća, ali i ovako će parlamentarna većina biti stabilna i koherentna uz vrijedan doprinos i manjinskih zastupnika i drugih kolega koji čine ovu većinu", poručio je Plenković.

1 / 4
Sjednica Vlade BANSKI DVORI Plenković: Odbijamo sve navode za pokretanje povjerenja ministrici Murganić Andrej Plenković PRVA GODINA VLADE Plenković o istražnom povjerenstvu: 'Naše su ruke čiste' Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Plenković treba biti među prvima ispitan na Povjerenstvu'
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • stefj:

    To je tak, kad nemaš što ili kada ne znaš kvalitetno prigovoriti, onda vičeš, etiketiraš, konfabuliraš, gledaš pravopis, izgovor, frizuru i sl. Oporba, prvenstveno Most i SDP nemaju blage veze s ničim i samo lupaju. Stvarno ispod svake razine, naročito ... prikaži još! za SDP... Pokazali su to već kada je došao Orešković, kada su cijeli dan kod predstavljanja vlade lupali o Ustašama, fašizmu, čak i o Masonima, da su bez velikog vođe ko kokoši bez glave... Most je takav, na populizmu temelji svoj program, nema tu argumenata niti inteligencije, no SDP je stvarno jako pao, nismo od Bere ili Marasa čuli ništa pametno već jako, jako dugo vremena... Od cijele oporbe, Mrak-Taritaš zna uputiti konkretne kritike s argumentima, Hrelja za svoj izrazito uski interesni krug, Lalovac je znao reći koju pametnu, dok su ostali oličenje političke gluposti i nesposobnosti... Ah da Beljak, da ga nema trebalo bi ga nacrtati. Uvijek izvan teme, uvijek bez ikakvog smisla, pokušava dosjetkama glumiti Milanovića. Na što je HSS spao...

  • tapiro1:

    Grmoja, Bernardić, Maras, Petrov, sve populisti luzerski. Živozidaši vjeruju u gluposti koje izgovaraju, kao i sobom zaluđeni Lovrinčević, dok npr. Grmoja, Petrov i Bernardić samo žele pod svaku cijenu srušiti vladu. Nakanili su oboriti najboljeg ministra, zaslužnog za mali oporovak ... prikaži još! zemlje u sadašnjem i prijašnjem mandatu. Grmoja je provincijski demagog kojega su prozreli i odbacili u rodnom gradiću, pa se sad obraća općoj publici tranzicijskih gubitnika koji ga osobno ne poznaju. Isti je i Bernardić, počeo kopirati živozidaše i most pa svašta lupeta- bitno neka padne Marić, dokine se fiskalna odgovornost, sruši tanka vladina koalicija i prirede novi izbori. Lekcije o tome kako je trebalo voditi tako veliku kompaniju, državu dijele kokošari iz oporbe koji nikad niti jedne kune nisu zaradili u privatnom biznisu,niti će ikada zaraditi jer nisu sposobni išta raditi osim kokodakati gluposti u ime sekte,hašišarske 'stranke' i Partije.

  • barbaizamerike:

    Sve mi mirise na zavjeru protiv Hrvatske od lopina koji su maznuli do sudaca koji ih ne osuduju od odvjetnika koji ih brane od politicara koji ih stite itd .Jedan strani analiticar mi nedavno kaze da su se u HR ... prikaži još! Jugonostalgicari maskirali i da je pomalo unistavaju i pljackaju da su se samo presvukli u domoljube ali da rade protiv nje od politike do sudstva i da su neki ukljucili i svoju djecu koja su stasala i ukljucuju se u sve to