Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'za dobro društvo'

U novom programu SDP-a koncept socijalnog investiranja

Davor Bernardić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
14.02.2018.
u 07:03

Neki članovi radne skupine smatraju da bi novi program, za koji im nije jasno tko ga je pisao, prije usvajanja trebao proći javnu raspravu

Prijedlog budućeg političkog programa SDP-a “Za dobro društvo” stigao je na adrese članova te stranke, iako se radna skupina koja ga je trebala napisati nije sastala od listopada.

Nova sjednica te radne skupine sazvana je za danas, a u subotu bi se trebao sastati Glavni odbor stranke na kojem se treba utvrditi program i statut SDP-a uoči stranačke konvencije početkom ožujka. To se ne sviđa nekima od članova radne skupine koji smatraju da bi novi program, za koji im nije jasno tko ga je pisao, prije usvajanja trebao proći javnu raspravu, kao što je određeno i Statutom na kojem se radilo više od pola godine. Iako se većina članova slaže da stranci uistinu treba novi program budući da je aktualni na snazi još od doba Ivice Račana, vjeruju da treba ozbiljnije pristupiti izradi temeljnog dokumenta stranke. Oni koji su stigli proučiti materijal na 19 stranica žale se na to da je riječ o općenitom tekstu, prepunom fraza, koji je primjenjiv na sve stranke. Zamjeraju i da se u programu kritizira povijest stranke.

– Nebriga za vlastito političko utemeljenje, za socijaldemokratske vrijednosti, rezultirala je izostankom jasnih i prepoznatljivih javnih politika, koje nisu mogle biti nadoknađene povremenom lijevom retorikom ili tek ponekom socijalnom mjerom koja je upravo zbog izostanka konzistentne socijaldemokratske politike u javnosti ocijenjena više kao demagoški potez u cilju dobivanja ili zadržavanja vlasti nego li kao dosljedno mijenjanje društva na definiranim vrijednostima – piše u obrazloženju programa. Da bi mijenjala i unapređivala hrvatsko društvo, SDP mijenjat će svoju, a time i cjelokupnu hrvatsku politiku, piše u programu. Naglasak je na mladima, zapošljavanju, osiguravanju uvjeta za život... a kao vrijednosti SDP-a navode se sloboda, jednakost, solidarnost i socijalna pravda.

– SDP kao političku stranku mnogi prepoznaju kao stranku slabijih u društvu. U novom konceptu socijalne politike SDP se treba odmaknuti od pasivne, skrbničke, karitativno-milosrdne paradigme te se zauzeti za koncept socijalnog investiranja pri čemu će ulaganje u “proizvodnju društva” ponajprije sustavom obrazovanja i sustavnom podrškom modernim obiteljima stvarati temelj za puno iskazivanje individualnih mogućnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini – piše u prijedlogu programa.

Komentara 4

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
07:53 14.02.2018.

Hrvatske politicke stranke nesmiju zaboraviti na bratstvo i jedinstvo i jugoslovenske asociacije. Vučić je došel, naša kraljica Kolinda ga izljubila i vrijeme je da se balkanska brača po krvi, jeziku i kulturi ponovo zavole, druže, vjencaju i prave djecu.

KA
kacavenda
09:21 14.02.2018.

Raspad a ne program

NI
nik83
10:10 14.02.2018.

Bero, hoćeš li se u novom programu zapitati Di su pare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije