Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U novom programu SDP-a koncept socijalnog investiranja

Neki članovi radne skupine smatraju da bi novi program, za koji im nije jasno tko ga je pisao, prije usvajanja trebao proći javnu raspravu
14. veljače 2018. u 07:03 4 komentara 333 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prijedlog budućeg političkog programa SDP-a “Za dobro društvo” stigao je na adrese članova te stranke, iako se radna skupina koja ga je trebala napisati nije sastala od listopada.

TJEDNA INVENTURA SDP se ruši jer kao ‘strano tijelo’ u demokraciji nema temelja

Nova sjednica te radne skupine sazvana je za danas, a u subotu bi se trebao sastati Glavni odbor stranke na kojem se treba utvrditi program i statut SDP-a uoči stranačke konvencije početkom ožujka. To se ne sviđa nekima od članova radne skupine koji smatraju da bi novi program, za koji im nije jasno tko ga je pisao, prije usvajanja trebao proći javnu raspravu, kao što je određeno i Statutom na kojem se radilo više od pola godine. Iako se većina članova slaže da stranci uistinu treba novi program budući da je aktualni na snazi još od doba Ivice Račana, vjeruju da treba ozbiljnije pristupiti izradi temeljnog dokumenta stranke. Oni koji su stigli proučiti materijal na 19 stranica žale se na to da je riječ o općenitom tekstu, prepunom fraza, koji je primjenjiv na sve stranke. Zamjeraju i da se u programu kritizira povijest stranke.

– Nebriga za vlastito političko utemeljenje, za socijaldemokratske vrijednosti, rezultirala je izostankom jasnih i prepoznatljivih javnih politika, koje nisu mogle biti nadoknađene povremenom lijevom retorikom ili tek ponekom socijalnom mjerom koja je upravo zbog izostanka konzistentne socijaldemokratske politike u javnosti ocijenjena više kao demagoški potez u cilju dobivanja ili zadržavanja vlasti nego li kao dosljedno mijenjanje društva na definiranim vrijednostima – piše u obrazloženju programa. Da bi mijenjala i unapređivala hrvatsko društvo, SDP mijenjat će svoju, a time i cjelokupnu hrvatsku politiku, piše u programu. Naglasak je na mladima, zapošljavanju, osiguravanju uvjeta za život... a kao vrijednosti SDP-a navode se sloboda, jednakost, solidarnost i socijalna pravda.

IGRA SJENKI Drugovi, vaš novi manifest stane u jednu rečenicu

– SDP kao političku stranku mnogi prepoznaju kao stranku slabijih u društvu. U novom konceptu socijalne politike SDP se treba odmaknuti od pasivne, skrbničke, karitativno-milosrdne paradigme te se zauzeti za koncept socijalnog investiranja pri čemu će ulaganje u “proizvodnju društva” ponajprije sustavom obrazovanja i sustavnom podrškom modernim obiteljima stvarati temelj za puno iskazivanje individualnih mogućnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini – piše u prijedlogu programa.

Gordan Maras SDP-ovci o krizi Maras: Bio bih oprezan s kime se družim, a mediji samo rade svoj posao Davor Bernardić UTJECAJ NA UREĐIVAČKU POLITIKU Mediji upozorili na sustavni pritisak SDP-a Zagreb: Nakon sastanka Predsjedništva SDP-a Zlatko Komadina dao izjavu za medije SDP-u prijeti ovrha Komadina: Šokirani smo! Imamo puno kostura iz ormara
Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • Avatar Ivo Hrvatina
  Ivo Hrvatina:

  Hrvatske politicke stranke nesmiju zaboraviti na bratstvo i jedinstvo i jugoslovenske asociacije. Vučić je došel, naša kraljica Kolinda ga izljubila i vrijeme je da se balkanska brača po krvi, jeziku i kulturi ponovo zavole, druže, vjencaju i prave djecu.

 • kacavenda:

  Raspad a ne program

 • nik83:

  Bero, hoćeš li se u novom programu zapitati Di su pare?