Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ NA UREĐIVAČKU POLITIKU

Mediji upozorili na sustavni pritisak SDP-a

Davor Bernardić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
07.02.2018.
u 14:57

Ističu da ispravcima i demantijima SDP reagira čak i na vrijednosne sudove koje su novinari pozvani iznositi u za to predviđenoj formi.

Pet hrvatskih dnevnih listova - Novi list, Jutarnji list, Večernji list, Slobodna Dalmacija i Glas Istre - upozorili su u srijedu članove predsjedništva SDP-a da su u posljednja dva mjeseca izloženi "sustavnom i sve intenzivnijem pritisku SDP-a usmjerenom prema novinarima koji prate rad SDP-a, a potom prema urednicima ne bi li se utjecalo na uređivačku politiku najvećih i najutjecajnijih medijskih kuća".

"Kao najviše izvršno tijelo stranke morate biti svjesni da ovakva politika SDP-a predstavlja grubi nasrtaj na slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja zajamčenu u članku 38. Ustava. SDP provodi kampanju prema medijima baziranu na sustavnom slanju demantija na novinske članke o SDP-u. Pritom se grubo zloupotrebljavaju odredbe Zakona o medijima kojima se jamči pravo na ispravak informacije. Pravilo je, neovisno o tome kojoj redakciji SDP šalje demantij te neovisno šalje li se za račun predsjednika stranke g. Davora Bernardića ili nekog od načelnika i gradonačelnika, da se u njemu ne navode činjenice koje bi novinar pogrešno naveo ili interpretirao, kao ni njihov ispravak", istaknuto je u pismu pod naslovom Odgovor redakcija na demantije SDP-a.

"Dopisi koji iz SDP-a masovno stižu u novinske redakcije pod nazivom 'demanti' ili 'ispravak informacije' u najvećem broju slučajeva su, umjesto na činjenice, usmjereni na autore novinskih tekstova i pokušaje njihove profesionalne diskvalifikacije. Tako se članak koji nije po volji vodstva SDP-a paušalno ocjenjuje kao zbir 'neistinitih i zlonamjernih konstrukcija na štetu SDP-a i predsjednika stranke osobno'. Neimenovani izvori koji komentiraju stanje u stranci i otkrivaju informacije u 'ispravcima' i 'demantijima' etiketiraju se kao 'navodni anonimni izvori' čime se neutemeljeno sugerira da ih novinari izmišljaju. U većini SDP-ovih reakcija ide se toliko daleko da se, bez ikakvih argumenata tvrdi da je novinarima jedini cilj negativno pisanje o predsjedniku SDP-a g. Davoru Bernardiću i naštetiti SDP-u", navode mediji.

Ističu da ispravcima i demantijima SDP reagira čak i na vrijednosne sudove koje su novinari pozvani iznositi u za to predviđenoj formi.

"Budući da sve reakcije koje iz SDP-a stižu na adrese medijskih kuća najčešće imaju isti obrazac, proizlazi kako je u pozadini sustavna kampanja pritiska na medije s ciljem kreiranja uređivačke politike. U prvom redu se nastoji diskreditirati novinare koji prate SDP i to tako da ih se okarakterizira kao nestručne, pristrane i zlonamjerne, odnosno da im se prišiju osobine koje će poljuljati povjerenje njihovih urednika. Angažiranje odvjetničkog ureda koji uz demantij prilaže punomoć predsjednika SDP-a za zastupanje pred sudom izravna je prijetnja glavnim urednicima da će, ako ne objave 'ispravke' i uklone nepoželjne novinare završiti na sudu s tužbama za naknade štete", stoji u pismu.

Članove predsjedništva SDP-a podsjećaju da njihova stranka "ovakvim ponašanjem gazi temeljna demokratska načela i guši slobodu javne riječi".

"Trebate biti svjesni da će mediji unatoč tome i dalje pratiti SDP i izvještavati javnost o svemu što se u toj stranci događa. SDP je druga po snazi parlamentarna stranka, najveća u opoziciji, i sva previranja, unutarstranački sukobi, odnosi između pojedinih frakcija kao i stavovi članstva prema aktualnom vodstvu i predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću od javnog su interesa. Građani i birači imaju pravo znati kako SDP-a funkcionira iznutra, i to jednako kao i sadržaj politika SDP-a.

Javnost ima pravo znati i kakav je odnos SDP-a prema medijima, kakvim se sredstvima SDP služi ne bi li se ušutkali glasnici loših vijesti i utjecalo na uređivačke politike. Trebaju znati da je to onaj isti SDP koji kao sveti politički cilj proklamira slobodu izražavanja. Stranka u kojoj se prije podne pišu tekstovi podrške javnoj riječi i satiri, poslije podne štanca demantije ne bi li ušutkali novinare koji pišu ono što stranci nije po volji. Takva politika SDP-a je neiskrena, licemjerna i predstavlja obmanu birača. Posao novinara je da to detektiraju i razotkriju, a to će činiti i dalje unatoč demantijima i pritiscima iz SDP-a", ističu mediji.

Davor Bernardić
1/22
Ključne riječi

Komentara 48

DR
drjusup
15:34 07.02.2018.

90% medija u Hrvatskoj dijeli ideologiju i svjetonazor SDP-a i SDP-ovci si misle da je potpuno normalno intervenirati u medije koje oni smatraju bliskima. SDP-ovci se uzbuđuju zbog banalnih stvari i malog medijskog bockanja čisto da mediji koji svaki dann pljuju HDZ na najbrutalnije načine stvore privid da su "kritični" i prema SDP-u. Nedavno je pokrenuta u Dubrovniku istraga protiv SDP direktorice u javnoj ustanovi, pokrala dva milijuna kn, u medijima o tome ništa. MUP je sve otkrio, ali ne i SDP-ov DORH. Da je hdz-ovka, to bi bila masna naslovica na svim portalima. Da vas SDP-ovci mediji uzmu na pik kao HDZ, pa vaš rejting bi bio 2%, ovo što vama mediji rade je kamilica, o vašim pravim aferama se šuti, vi SDP-ovci možete mlatit supruge, plačkati, uhljebljivat, DORH će vas štititi, vi ste nedodirljivi, nadam se još samo do travnja kada Cvitanu istječe mandat. Tek tada će biti cirkusa kada se makne zaštitnika partijskog kriminala.

KR
krka
15:08 07.02.2018.

peđa grbin, bero, arsenije, jajoglavi mavas, matić, glavašević, glasovac, ostoja ranković, rajko ostojić.... pa da pritišću medije? ne, nije moguće, to je ekipa "ljubičica belih" koja puca od tolerancije, poštenja, uvažavanja tuđih mišljenja, odgovaraju samo komesaru i partiji i uvek je istina samo ono što oni kažu!!!

ST
stefj
15:13 07.02.2018.

Ostala navika od tandema Josipović-Milanović, teško se oduprijeti starim navikama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije