Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HHO-a

Čičak prozvao Plenkovića, šefa SOA-e i DORH-a zbog Todorićevih SMS-ova

Ivan Zvonimir Čičak
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
24.05.2018.
u 15:58

Čičak je odbio kopije SMS-ova dostaviti Plenkoviću s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak u četvrtak je prozvao premijera Andreja Plenkovića, ali i čelnike Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) i Državnog odvjetništva (DORH) zbog SMS poruka za koje je ranije utvrdio da ih je dobio od utemeljitelja Agrokora Ivice Todorića i proslijedio predsjednici Republike i DORH-u.

HHO tvrdi da je nakon što su, na Todorićevo traženje, kopije spornih SMS poruka proslijedili predsjednici Republike i glavnom državnom odvjetniku „glasnogovornica predsjednika Vlade Sunčana Glavak nazvala predsjednika Odbora Ivana Zvonimira Čička i zatražila da se kopija SMS-ova dobivenih od g. Todorića dostavi i predsjedniku Vlade, što je predsjednik HHO-a odbio s obrazloženjem da je riječ o mogućim dokazima u kaznenom postupku te da se nitko ne smije miješati u rad pravosudnih institucija“.

„Iz izjave ravnatelja SOE Markića objavljene u medijima dana 11. svibnja razvidno je da se u provjeru vjerodostojnosti dostavljenih materijala uključila i obavještajna služba SOA (!?) čiji je ravnatelj gs. Markić, čak što više, izjavio kako je 'državni vrh' tražio od SOE da razjasni cijelu ovu situaciju. Obavještajnoj službi nije u opisu poslova provjeravati mejlove po narudžbi potpredsjednice vlade Dalić niti služiti predsjedniku vlade u mogućem zataškavanju njegove uloge u aferi Agrokor.

Ivan Zvonimir Čičak
1/5

Naime, ravnatelj SOE Markić nije obrazložio na koga je mislio pod sintagmom „državni vrh“. Kako je u to vrijeme predsjednica Republike bila u posjetu Portugalu, za pretpostaviti je da je  nalog mogao dobiti samo od premijera Plenkovića“, napisao je Čičak u izjavi HHO-a.

Navodi i da je Markić pritom svojom izjavom da ti dokumenti na prvu pogled izgledaju smiješno „iskoračio iz zakonskih okvira“ jer „čelnik obavještajne službe ne smije izlaziti u javnost i na bilo koji način komentirati predmet istrage, a pogotovo prije krim obrade“.

„I premijer Plenković je sutradan SMS-ove nazvao smiješnima pa se postavlja pitanje tko je premijeru dao na uvid materijale koji su mogući dokazi u kaznenom postupku, pogotovo prije nego što su nadležne službe izvršile provjeru njihove vjerodostojnosti!?“, upitao je Čičak.

DORH je, s druge strane, prozvao zbog tvrdnje da istražuju odnos HHO-a i Todorića koji im je davao donacije.

„Ovakav postupak DORH-a je nerazumljiv, nejasan pa i zakonski upitan, te se nameće pitanje motiva DORH-a, da u trenutku provjere objavljenih mailova iznosi ovakve tvrdnje o HHO-u, odnosno o onome tko je postupio sukladno slovu zakona i dostavio primljenu dokumentaciju koja može biti važna za eventualno postupanje DORH-a.

IO HHO-a ovakvo postupanje DORH-a oštro osuđuje jer predstavlja pokušaj difamiranja HHO-a“, stoji u izjavi.

Navode i da „zbog svih spornih detalja“ pozivaju saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provjeri rad MUP-a i SOE, ali i političku odgovornost potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Damira Krstičevića, kao i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja SOA-e Markića.

„To se odnosi i na najodgovoniju osobu u slučaju 'kontrole SMS-ova' pošto je posrijedi flagrantno  kršenje principa pravne države. Ujedno pozivamo saborski odbor da izvrši nadzor nad provjerom istinitosti sadržaja spornih SMS-ova“, navodi HHO.

Komentara 39

DD
ddh
16:26 24.05.2018.

Cicak je na pocetku rata, negdje 1991-e otisao u Hercegovinu, obukao desetak mladica u ustasko crne uniforme, pa onda to prodavo kao postojanje ustasa u Hrvatskoj. Cicak je u 90-tim godinama sa Puhovskim izmisljao srpske zrtve i za te izisljotine i optuzivanje Hrvatske bio od Sorosa dobro placen. Sada je Cicak placen od Todorica u cije ime dokazano falsificirane medije pokusava opet unovciti. Cicak je zu Mesica bio i glavni svjedok protiv Gotovine i Markaca. Iritantno je, a netko tko nikada nije radio u realnom sektoru i cijelo vrijeme bio u nekakvim t.zv. udrugama gradjana posjeduje vilu na Bracu. Ociti je pukusajuma i na izdaji Domovine dobro zaradio. Cudo je da se jos nije skrasio u SDP-u. Za par tisuca eura on bi sebe prodao i Seselju. Toliko o Cicku.

CV
cvikcange
16:28 24.05.2018.

Ipak si je on (Čičak) frend s Todorićem, citiram dotičnog "preko 45 godina"

DI
Diosiario
17:07 24.05.2018.

Vama iz HHO-a "vjerujem" otprilike kao kad ste brojali srpske civile navodno žrtve operacije oluja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije