Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SDP-ova vlast u FBiH je uspostavljena nezakonito

Središnje izborno povjerenstvo BiH poništilo izbor izvršne vlasti, u FBiH i dalje dvije Vlade
24. ožujka 2011. u 18:30 8 komentara 5 prikaza
covicljubic
Foto: VL FOTO

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) osporilo je odluku krnjeg Doma naroda Federacije BiH o izboru predsjednika i dvoje zamjenika a automatski i nove Vlade što je uz grubu prijevaru i kršenje ustava izabrala politička grupacija okupljena oko SDP-a Zlatka Lagumdžije koji je iz vlasti pokušao izbaciti dva HDZ-a u BiH za koje je u toj zemlji glasovalo 90 posto Hrvata. Time su se politički odnosi u BiH još više zakomplicirali jer su i danas nastavile formalno funkcionirati dvije federalne Vlade. Jedna s, a druge bez ministara iz reda dva HDZ-a u BiH. Kako su naveli iz SIP-a, ova je institucija utvrdila ‘da izbor predsjednika i potpredsjenika Federacije nije proveden u skladu s Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH’.“Utvrđuje se da izbori za Dom naroda parlamenta FBiH nisu provedeni u svih deset županija sukladno odredbama izbornog zakona pa nisu bili ispunjeni ni uvjeti za njegovo konstituiranje”, rekla je predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić. Ova je odluka donesena budući u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda koji je birao predsjednika, nije izabrano čak 11 od 17 izaslanika Hrvata koji dolaze iz deset županijskih skupština. Središnje izborno povjerenstvo nijednom izaslaniku nije dodijelilo mandat što je utvrdio SIP.

Prvo poluvrijeme

Time je pravna bitka za Hrvate tek napola dobivena budući su slični prigovori upućeni i Ustavnome sudu Federacije BiH, a pravomoćnu odluku SIP-a treba potvrditi još Sud BiH kojemu se može žaliti SDP Zlatka Lagumdžije. Odluku su pozdravili predstavnici dva HDZ-a. “To vraća nadu da bez obzira na brutalnosti i prijetnje kojima smo svi bili izloženi i kaznenim progonima, što je svojstveno SDP-u u posljednjih deset godina rada, iz SIP-a su poslali poruku da se može štititi pravni poredak profesionalno radeći svoj posao”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. No, unatoč odluci SIP-a hrvatski su ministri jučer dobili nalog ‘nove’ SDP-ove Vlade da napuste pet ministarstava što su oni odlučili odbiti provesti. SDP-ova Vlada danas je peglala proračun, a HDZ-ovi ministri nastavili prepisku čvrsto čuvajući svoje urede ohrabreni prvom presudom SIP-a.

Opasna kriza

Iz SDP-a su ranije naveli kako SIP smatraju ispruženom rukom HDZ-a BiH te da neće priznavati njegove odluke nego odluke Ustavnoga suda Federacije BiH gdje se vjeruje da ova stranka ima značajan utjecaj. Odluka SIP-a daje i novu prigodu da dva bloka, jedan probošnjački okupljen oko SDP-a BiH a drugi oko dva HDZ-a u BiH ponovno počnu pregovore oko nadilaženja najteže krize u Federaciji koja prijeti da s političke sklizne u međunacionalnu hrvatsko-bošnjačku konfrontaciju.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • -obrisani-:

    ovo je borba između građanske i nacionalne opcije u BiH Ako pobijedi nacionalna (Dodik, Čović, Ljubić, Bosić, Radončić i uvjetno Silajdžić, Bosna se definitivno dijeli po nacionalnim šavovima To znači da će urgentno upitni postati Mostar, Stolac, Jajce i čitava ... prikaži još! Lašvanska dolina - tu je i danas negdje oko pola-pola stanovništva Srbi će svoj eventualni izlaz morati platiti regijom oko Mrkonjić grada, da bi se spojila centralna Bosna sa Krajinom - i to je to Milom ili silom Sa SDP alijansom građansko još ima šanse u BiH

  • -obrisani-:

    “To vraća nadu da bez obzira na brutalnosti i prijetnje kojima smo svi bili izloženi i kaznenim progonima, što je svojstveno SDP-u u posljednjih deset godina rada, iz SIP-a su poslali poruku da se može štititi pravni poredak profesionalno radeći ... prikaži još! svoj posao”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. ______________________________________________________________________ Koji demagog ! Pa on je obnašao vlast zadnjih 10 godina, koga sada folira. SDP je bio opozicija A da bar zucne o Hrvatima u RS - ni ne pada mu na pamet Isto ko Mate, prezime mu znate

  • denderi:

    zašto ovi cvile ,pa zar nisu bili izbori na kojima su izgubili , a ne žele se družiti ni sa kim