Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve bliže novim izborima

SDP-ova 'operacija Sabor' nije uspjela, Most ostao čitav

11.12.2015., Zagreb - U sjedistu stanke odrzana je jos jedna sjednica Nacionalnog vijeca Mosta nezavisnih lista. Bozo Petrov, Ruzica Vukovac.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.12.2015.
u 08:41

Predsjednica će u ponedjeljak i utorak odraditi treći krug konzultacija. Kako najavljuju s Pantovčaka, potom vjerojatno slijedi još jedan krug do Božića

Konstituiranje Sabora koje je vrh SDP-a planirao najkasnije do srijede idućeg tjedna, morat će ipak biti odgođeno. Kako doznajemo od izvora iz SDP-a, idućeg tjedna neće biti nastavka sjednice Sabora! Razlog zbog kojeg će "operacija Sabor", doznajemo iz SDP-a, morati biti odgođena jest to što je Most opstao, točnije još uvijek se njegovih 15 zastupnika drži skupa.

Mogli su odavno prijeći

Kako smo jučer poslijepodne neslužbeno doznali iz vodstva SDP-a, do tog trenutka uspjeli su skupiti 73-74 potpisa zastupnika koji bi bili spremni podići ruke za kandidata za predsjednika Sabora kojeg bi predložila koalicija Hrvatska raste. Dakle, šefu SDP-a Zoranu Milanoviću i njegovoj lijevoj koaliciji još uvijek nedostaju tri novoizabrana zastupnika kako bi se njegov kandidat za šefa Sabora mogao izabrati s potrebnih 76 glasova. To znači da će predsjednica K. Grabar-Kitarović, kao što je planirala, odraditi u ponedjeljak i utorak treći krug konzultacija. Kako najavljuju na Pantovčaku, slijedi "vrlo vjerojatno još jedan krug konzultacija do Božića".

Danas prijepodne održat će se sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj će sto članova GO-a od predsjednika stranke dobiti informacije o dosadašnjem tijeku pregovora u razdoblju nakon parlamentarnih izbora. Kako doznajemo, na današnjoj sjednici glavnog odbora SDP-a donijet će se zaključak o prijedlogu Mosta o formiranju velike vlade (HDZ-SDP-Most) na čelu s nestranačkim predsjednikom Vlade. Nakon što su tako nešto već potpuno odbacili njihovi koalicijski partneri, danas će, očekuje se, isto učiniti i članovi Glavnog odbora SDP-a.

Bez obzira na to što će konstituirajuća sjednica morati biti odgođena, jučer poslijepodne kao kandidati SDP-a za predsjednika Sabora još uvijek su u igri bili i SDP-ov Josip Leko i lider HRID-a Drago Prgomet. Unatoč SDP-ovu pokušaju da razbije Most kako bi idući tjedan konstituirao Sabor, taj plan nije uspio te su izabrani zastupnici Mosta jučer zajedno došli i zajedno izašli sa sastanka Nacionalnog vijeća koji je trajao tri i pol sata. Iako su neki mediji nagađali da će Most napustiti Tomislav Panenić, Ivan Lovrinović, Ivan Mišić i Juro Martinović te pomoći SDP-u u pokušaju konstituiranja Sabora, njih četvero jučer je poručilo da ti napisi nisu istina te da ostaju u Mostu.

– Da je dio Mostovih zastupnika htio prijeći SDP-u, to bi napravio prije. Oni su to pokušavali prvih tjedan-dva. Ishod se zna, a ono što je sada vidljivo jest koji je broj ljudi danas došao na sastanak. Nema bilo kakvog govora o komadanju Mosta. Oni će na kraju biti prisiljeni donijeti odluku i ono što je najgore za njih, ali to će biti ono što je najbolje za Hrvatsku – poručio je čelnik Mosta Božo Petrov. Priznaje da je dio zastupnika posljednjih dana bio posebno pritiskan da napusti Most.

– Može se i očekivati, s obzirom na to kakva je situacija, da će pritisaka i dalje biti, ali to će se obiti o glavu o onima koji te pritiske rade jer to nas zapravo sve ovo vrijeme jača – naglašava Petrov.

Prioritet Mosta je, kaže čelnik Mosta, dočekati odgovore dviju velikih koalicija na njihov prijedlog nestranačkog premijera u tripartitnoj vlasti. Dali su im rok do ponedjeljka navečer, a očekuje da će im se pismeno o tome očitovati, a ne kao i dosad slati poruke preko medija. Na komentar da je HNS već poručio da ne pristaje na nestranačkog premijera Petrov zaključuje: "Odlično, onda ćemo imati opoziciju".

Ne odustaju od konsenzusa

Ne boji se da bi eventualno odbijanje jedne strane, a nastavak pregovora samo s drugom stranom, mogao rezultirati rasipanjem Mosta s obzirom na različite svjetonazore izabranih zastupnika. – Mi smo već prije tri tjedna definirali da će se odluka većine poštivati u cijelosti, dakle svi članovi Mosta podržat će onu odluku koja bude odluka većine – objasnio je Petrov.

Iako je jasno da od novog pokušaja konstituiranja Sabora idući tjedan ipak neće biti ništa jer SDP nije uspio skupiti potrebnih 76 potpisa, Petrov ponavlja da Most ne bi podržao nijednog kandidata koji ne bi bio izabran konsenzusom lijeve i desne strane sabornice. – Ali da će se preko Mosta lomiti pozicija predsjednika Sabora, to se neće dogoditi – zaključuje lider Mosta Božo Petrov. 

>> Psihijatru Petrovu i Mostu Hrvati su "pacijenti" i "stado ovaca" 

>> Božo Petrov: Da je dio Mostovih zastupnika htio prijeći SDP-u, to bi napravio prije

Komentara 141

DU
Deleted user
09:01 12.12.2015.

Sad možet pogledati sami sebi u oči i vidjeti koliko ste pokvareni u svojim pokušajima da razbijte MOST i deskredirate Božu Petrova i njgovih 15 kolega,sad imate parvu sliku tko su i što su Perina i Prgomet. Nadam se daa će vas ovo ponukati da potnete prvi i dmeokraski mediji koji će prenosti sitinu i činjenice a ne samo ono što vam vladjući naruče.

Avatar R & I
R & I
08:45 12.12.2015.

Spasite Hrvatsku a ne neke stranke.

LI
liskovaca
08:56 12.12.2015.

Hrvati su birali promjene!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije