Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BELJAKU 'PALE DIONICE'

SDP mijenja dogovor i HSS-u umjesto šest nude tri mandata

Krešo Beljak i Davor Bernardić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
22.01.2020.
u 19:16

Iako su Beljaku “pale dionice” nakon spornog tvita Bernardić i dalje želi s njim na parlamentarne izbore

Sramotnu izjavu da “Udba očito nije ubila dovoljno emigranata”, a zbog koje sada trpi i napade iz vlastitih redova, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru objavio, kako se čini, u vrlo nezgodno vrijeme. Naime, ovih dana, kako doznajemo od izvora iz vrha SDP-a, vode se pregovori oko “revizije” sporazuma koji je predsjednik SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. godine potpisao s Krešom Beljakom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Darežljiviji od Milanovića

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajedničkim listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor. Što znači da je Bernardić bio još darežljiviji od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je Beljaku svojedobno za sudjelovanje u koaliciji Hrvatska raste dao pet saborskih mandata. Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenilo, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

– A što da kažem. Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati jer bi raskidanje strateškog partnerstva s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofalna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati – kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

I iako razgovori još uvijek traju, informacije kojima raspolažemo kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojem će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta, što je dvostruko manje od sporazuma iz 2017. godine. Uz ta tri sigurna Beljaku bi se, kažu izvori, još eventualno moglo ponuditi i neko prvo neulazno mjesto s prošlih parlamentarnih izbora, što bi mu povećalo šanse da na “mišiće” HSS dođe do još jednog mandata.

Informacije iz SDP-a o “prepolovljenoj ponudi” u HSS-u jučer nisu željeli posebno komentirati. Kratko su poručili da pregovori još traju i da nikakvog konačnog dogovora o reviziji sporazuma nema.

A osim što su mu “pale dionice” u koalicijskim pregovorima Beljak muku muči i sa samim HSS-ovcima. Broj onih koji traže njegov odlazak s čelnog mjesta u stranci nije zanemariv, a koliko “gori”, dokaz je prijeteći dopis vodstva HSS-a šefovima županijskih u kojem ih se traži da od svojih članove zatraže uklanjanje kritika na račun Beljaka s društvenih mreža.

I dok Beljaka neki napadaju, stigla mu je i jedna potpora, i to od Organizacije mladih HSS-a.

“Slažemo se da tvit predsjednika Kreše Beljaka nije bilo najspretniji i toga je sam svjestan jer se ispričao javnosti te mislimo da je dosta polemike i daljnje rasprave na tu temu. Dajemo potpunu podršku predsjedniku u daljnjem radu, a onima koji su se požurili i potrudili putem medija tražiti njegovu ostavku poručujemo da se tako potrude istupati i na pozitivne teme, kojih u HSS-u itekako ima!”, objavili su jučer mladi HSS-ovci na svom Facebook profilu.

Žele i umirovljenike

Paralelno s HSS-om traju, doznajemo, i razgovori vodstva SDP-a s HSU-om, još jednom strankom koju SDP vidi kao svog strateškog partnera i s kojom sasvim sigurno planira izići zajedno na parlamentarne izbore, kao što je bio slučaj i na zadnjim izborima.

A izvori s Iblerova trga kažu kako se šefu HSS-a Silvanu Hrelji nude dva saborska mandata, i to jedan siguran, a jedan izgledan.

Komentara 75

Avatar kenj@c
kenj@c
19:32 22.01.2020.

SDP surađuje sa čovjekom koji podržava politička ubojstva= SDP podržava takve likvidacije. Vi ste i fašisti i antifašisti u isto vrijeme

Avatar Jeka
Jeka
19:26 22.01.2020.

Bero-Beljo,brat za brata.

MM
Mirko_Motika
19:20 22.01.2020.

to mu je 3 previše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije