Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako se SDP priprema za preuzimanje vlasti: Ovo su Bernardićevi 'ministri'

Pišu izborni program, imenovali su koordinatore, a za Bernardića tvrde da će biti jedini kandidat za premijera
20. siječnja 2020. u 14:16 93 komentara 31544 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Šefu SDP-a Davoru Bernardiću odlično je počela ova godina. Kandidat SDP-a za predsjednika države Zoran Milanović postao je izabrani predsjednik što je, očekivano, izazvalo i trenutačni skok rejtinga SDP-a.

Dario Hrebak HREBAK UZVRATIO SDP-u 'Antikorupcijska deklaracija SDP-a vrijedi manje od potrošenog toaletnog papira'

Milanović je SDP-ov vjetar

Činjenicu da je Milanovićeva pobjeda neosporni vjetar u leđa i samom SDP-u, Iblerov je trg brzinski odlučio iskoristiti te je prvo imenovao koordinatore za pripremu parlamentarnih izbora po izbornim jedinicama, a potom su se i SDP-ovi prvaci uputili u medije obznaniti svima da trenutačno najjača politička stranka priprema i program za parlamentarne izbore, da će on ubrzo biti gotov, da nude rješenja za sve probleme građana te da nema nikakve sumnje da će Davor Bernardić, koji je prebrodio i vlastitu političku smrt, biti SDP-ov neosporni kandidat za premijera.

A kad već znamo koga SDP nudi za premijera, bilo bi lijepo da birači znaju koga to Bernardić vidi kao potencijalne ministre i najbliže suradnike u slučaju da mu na parlamentarnim izborima pobjeda doista padne u ruke.

Video: Govor predsjednika SDP-a: Bernardić se rasplakao

Više ljudi s kojima smo razgovarali ističe da vlade u sjeni nema, da je za takvo što još prerano. Međutim, neki obrisi nove križaljke vlasti, u slučaju da SDP doista bude u situaciji da sastavlja vlast, ipak se naziru. Prvo ime koje svi redom ističu kao sigurno u slučaju da SDP-ova vlada dođe u Banske dvore je ono potpredsjednika stranke i bivšeg ministra financija Borisa Lalovca koji bi, gotovo je sigurno, ponovno bio zadužen za državne financije.

Za gospodarstvo visoko kotira SDP-ov šef Savjeta za gospodarstvo i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica dok se za resor zdravlja najčešće čuje ime uglednog onkologa Danka Velimira Vrdoljaka, koji vodi SDP-ov Savjet za zdravstvo.

Davor Bernardić DAVOR BERNARDIĆ: Kao predsjednik SDP-a jedini sam kandidat za premijera

Veliko je pitanje i hoće li stranka u izbornom programu ići s prijedlogom racionalizacije javne uprave koji predlaže SDP-ov politički tajnik Davorko Vidović, a koji podrazumijeva i smanjenje broja ministarstava. Prema Vidovićevoj ideji, SDP bi imao samo 13 ministarstava umjesto dosadašnjih 20.

Međutim, mnogi u stranci drže da je takvo rezanje broja ministarstava predrastično i da će SDP prije ići s obećanjem o nekoliko ministarstava manje, ali i s drukčijim ustrojem ministarstava. Jedna od ideja je i da se razdvoji znanost od obrazovanja, a konkurenti za te dvije funkcije su, kažu naši izvori, bivši ministar zdravstva i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje, povjesničar Neven Budak te znanstvenik s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Emil Tafra, koji ujedno vodi i SDP-ov savjet za visoko obrazovanje, znanost i inovacije.

Čovjek s kojim Bernardić svakako računa i kojemu je i povjerena uloga da izradi izborni program je Branko Grčić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar fondova EU te ujedno i šef Središnjeg savjeta SDP-a. Međutim, pitanje je bi li Grčiću ponovno dopao resor fondova EU ili bi ipak dobio neki drugi vrući krumpir. Mjesto u novoj križaljci našle bi i minimalno dvije žene. Za resor zaštite okoliša, SDP ima bivšu članicu stanke Mirelu Holy koja se u SDP nije više učlanjivala, a koju je bivša stanka bila stavila i na listu za EU izbore što se pokazalo dobrim.

Za sektor socijalne skrbi spominje se, pak, ime SDP-ove šefice Foruma žena Maje Sporiš.

U kalkulaciji i nova imena

Da riječki lobi, a pogotovo potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina i šef Glavnog odbora Erik Fabijanić u SDP-u imaju jak utjecaj dokaz su i dva nova imena, a koja se na Iblerovu trgu često čuju upravo kada se razgovora o ljudima na koje Bernardić i njegov najuži tim računaju.

istraživanje pokazalo SDP najpopularnija stranka u državi, Škoro se potvrdio kao nova treća opcija

Jedno je ime mladog odvjetnika iz Rijeke Vojka Brauta i potpredsjednika riječkog SDP-a na kojeg vrh SDP-a računa za resor pravosuđa te ono Lorisa Raka, člana Predsjedništva SDP-a Rijeka koji je i stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta, a za kojeg na Iblerovu trgu kažu da može biti njihov čovjek za promet. 

Naravno, SDP na izbore neće ići samostalno nego s koalicijskim partnerima, a HSS bi u slučaju pobjede vjerojatno dobio i odgovornost za resor poljoprivrede dok HSU, drugi sigurni partner SDP-a, dosad nije pokazivao ambicije za vođenje resora.

Pretpostavlja se i da bi IDS išao sa SDP-om u koaliciju ili u drugom bloku te u slučaju da SDP sastavlja Vladu također bio dio te vlasti i da bi njegova odgovornost bio turizam

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Cinco
  Cinco:

  To smo već imali. Svjetski ekonomski forum je ovakvu vladu proglasio 6. najgorom vladom na svijetu. Iza su bili Sirija, Irak, Sudan...

 • horton:

  Većina SDP-ovih birača ne podnosi Bernardića, pa je ovo malo samoubilačka odluka.

 • derin:

  Sjede Beljak, Maras i Bernardić kao članovi vlade i još spojeni s neuspješnim Milanovićevim ministrima. Uh noćna mora, pa oni bi i Njemačku rasturili.