Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini i koče zakon'

Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer, istaknuli su iz Udruge u priopćenju za javnost
02. travnja 2018. u 11:23 90 komentara 1583 prikaza
Željka Markić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

U udruzi U ime obitelji tvrde kako SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini i koče zakon koji bi osigurao neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju te da ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom i stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180.000 zaposlenih u trgovinama, od kojih su više od 100.000 žene.

Željka Markić O ratifikaciji Istanbulske Markić: Plenković ignorira argumente i rezultate javne rasprave

Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer, istaknuli su iz Udruge u priopćenju za javnost.

Podsjećaju kako je udruga U ime obitelji podnijela Hrvatskom saboru prije godinu dana, 27. ožujka 2017., prijedlog izmjena Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom te, ako žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.

Tvrde kako je prijedlog blokirao saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio Mirando Mrsić, a trenutno je to Gordan Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru - hoće li biti upućen u saborsku proceduru ili ne.

Njemačka MANJAK NJEGOVATELJA Želite raditi u Njemačkoj? U ovome zanimanju nedostaje čak 17.000 radnika!

Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu,  GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju, navode u Udruzi.

Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako “smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje”. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu - izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika, upozoravaju iz Udruge.

Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama, smatraju u udruzi U ime obitelji.

Željka Markić - U ime obitelji PROZVALI PLENKOVIĆA Markić: Primjer iz Švedske šaljemo premijeru – preodijevaju dječake u haljine Plenković: 'Mislim da sam vrlo temeljito objasnio sadržaj Konvencije, njenu bit i nastanak' nisu se složile Sarnavka i Markić burno raspravljale o Istanbulskoj konvenciji
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Deleted user:

    Jedno mi nije jasno u komunizmu su trgovine subotom radile do 15 sati i zatvoreno do Ponedjeljka. U Eurpi koju toliko zagovaramo nem kupovine nedjeljom samo mi moramo uvjek biti neka iznimka.

  • aabbcc:

    Za izrabljivanje radnika u Kapitalizmu je zaduzen Sindikat a ne stranke.

  • spica:

    donose zakone koji su štetni nama obicnim hrvatima i zato narod odlazi.narod odlazi zato što se tretiraju glupim a kad odemo u druge države na rad ljudi nas jako cijene a naše političare smatraju glupim jer se naguzu ili daju se stipati za guzu