Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ratifikaciji Istanbulske

Markić: Plenković ignorira argumente i rezultate javne rasprave

Željka Markić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
10.03.2018.
u 19:27

Hrvatski biskupi drže se onoga što su iznijeli u poruci 30. studenoga 2017., a to je jasno i glasno „ne“ Istanbulskoj konvenciji

Ni biskupi ni udruga U ime obitelji, čini se, nisu za referendum o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Bez službenog komentara

U Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj nema službenih komentara najave slanja Istanbulske konvencije na ratifikaciju u Hrvatski sabor, a neslužbeno doznajemo da se hrvatski biskupi drže onoga što su iznijeli u poruci od 30. studenoga 2017. godine i onoga što je reklo Vijeće za život i obitelj u svom priopćenju sa sjednice održane 12. rujna 2017., a to je jasno i glasno „ne“ Istanbulskoj konvenciji te su pozvali zastupnike katolike da joj pristupe po svojoj kršćanskoj savjesti, tj. odbiju glasati za ratifikaciju.

– Za ideju o referendumu čuli smo prekjučer, prokomentirat ćemo je kad više doznamo od predlagatelja. Načelno podržavamo referendumsko izjašnjavanje građana. Inače, zna se da U ime obitelji već nekoliko mjeseci surađuje sa širokom platformom građana raznih svjetonazora na pripremi referenduma o promjeni izbornog sustava. Bez promjene načina izbora političara, nema promjene načina na koji političari upravljaju Hrvatskom. A svima je jasno da korupcija, trgovina među političkim strankama, zakoni u interesu povlaštenih kasta osiromašuju i koče Hrvatsku – rekla nam je Željka Markić iz U ime obitelji.

Željka Markić
1/25

Analiza koristi i šteta ratifikacije Istanbulske konvencije koju smo jučer dostavili svim ministrima i saborskim zastupnicima pokazuje da od nje neće imati korist ni žrtve nasilja ni hrvatski građani.

Ugrađeno u hrvatske zakone

– Teško je reći je li premijer baš sada usmjerio pozornost javnosti na Istanbulsku konvenciju da bi odvratio pažnju od afera oko ministrice Dalić ili zbog pritiska Europske komisije. Sigurno je da ignorira argumente i rezultate javne rasprave – kaže Markić, a na pitanje tko i što dobiva ratifikacijom kaže “kako je svih 48 mehanizama IK za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava od siječnja ugrađeno u pravosudni sustav Hrvatske, jasno je da bi od IK korist imale samo dvije skupine – političari koji se žele, suprotno interesima građana, dodvoriti Europskoj komisiji i udruge koje će od te konvencije imati veliku financijsku korist, a najglasnije su u zahtjevima da je se ratificira”.

Komentara 302

ME
Merlin
05:40 11.03.2018.

sinoć čitam odgovor Republike Austrije na GREVIO Izvješće o monitoringu: većinu prigovora je odbačena uz opaske: vidi kazneni zakon Austrije čl. xy. iz čega je više-manje jasno kako dame iz GREVIO-a (pandani našim sarnafkama i borićkama) ili nisu pročitale austrijske zakone ili ih nisu razumjele ali traže još para! vizualizirala sam si djelatnika ministarstva kako, na rubu suza, zove šefa i javlja: šefe,stigo' GREVIO, opet traže pare, koliko da im dam ovaj put? a šef odgovara: daj im nešto samo da nas na neko vrijeme ostave na miru i ne tužakaju po Bruxellesu jer će Sebastian (Kurz) dobit' slom živaca :)) btw. odobrili su im 2 x po 250,.000 eura. znači, malo nagaziš neku državu da ne radi dovoljno na zaštiti žena i eto para! Cool job.

Avatar istovari
istovari
06:39 11.03.2018.

Teško narodu umjesto koga biskupi i razne Markićke misle jer je od vlastite pameti odustao.

Avatar Cohen
Cohen
09:16 11.03.2018.

Koga briga što kažu biskupi i Markićka koja sebe smatra javnošću..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije